Tema del mes

La moda del menjar de proximitat arriba al Llobregat a través del Parc Agrari

La plantada de carxofes de El Prat dóna ara una de les joies del Parc Agrari del Baix Llobregat (Foto: BCN Content Factory)
Beatriz Fontseré | Miércoles 18 de marzo de 2015
El Baix és testimoni de la creixent demanda dels productes de temporada, de proximitat i de quilòmetre zero

Conceptes com Slowfood, productes de proximitat o de quilòmetre zero o aliments del comerç just cada vegada són més freqüents en el nostre vocabulari. Si parem atenció, ens adonarem que cada vegada és més freqüent que els centres cívics ofereixin cursos d’horts urbans o que restaurants incloguin tallers d’alimentació saludable en els seus menús. Menjar de manera saludable està de moda i aquesta moda també ha arribat a la nostra zona.

L’Hospitalet és el darrer municipi en comptar amb un Mercat de Pagès. L’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat, juntament amb l’Ajuntament de L’Hospitalet, han fet possible que des del 17 d’octubre, els tercers divendres de cada mes, s’organitzi una trobada d’aquestes característiques. Aquesta localitat ha estat la darrera en sumar-hi, però no serà la única. Properament ho farà Cornellà, ja que durant la sessió plenària d’octubre, l’Ajuntament ha aprovat inicialment la modificació de l’article 41 de l’Ordenança General de Convivència Ciutadana per permetre aquest tipus d’activitat. A aquests, cal sumar els ja existents de Sant Boi, El Prat, Viladecans i el de Torreblanca.


2x1 en avantatges
Els mercats de pagesos interessen, i molt perquè d’una banda, s’ofereix la possibilitat de comprar productes frescos i de temporada procedents del Parc Agrari, i de l’altre, es fomenta l’economia comarcal. “Molta gent diu que gràcies a aquests mercats de pagesos, mengen tomàquets que tenen sabor a tomàquet i és que, d’una banda, compres aliments de temporada i de l’altra, fomentes l’economia del pagès que hi viu al teu costat, d’aquesta manera, tots guanyen. La crisi ha fet que la gent es preocupi més pel que menja i que es preocupi per l’economia del seu veí”, assegura Mariano Martínez, responsable de l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat. “Recentment, hem notat un increment del interès per aquest tipus de mercats. Són precisament els pagesos de la comarca els que ens demanen la creació d’aquests mercats perquè ells també noten que la gent cada vegada vol comprar més en els seus horts”, explica Martínez des de l’AGT.

El foment per aquest tipus de productes també s’aconsegueix per l’esforç dels pagesos, que ofereixen els seus productes a preus assequibles. “És un canvi de mentalitat que està marcant una generació, sobretot de pares i de mares joves que es preocupen per l’alimentació sana dels seus fills”.

Una forma de comprar aquests productes frescos sense desplaçar-se als mercats de pagesos o al propi hort urbà són associacions com Pastinaca, que s’encarrega de comprar els productes als horts i lliurar-los a la ciutat. Pastinaca és una entitat cornellanenca de recent creació, concretament del 9 d’octubre, que treballa pel foment de la compra directa de productes frescos i per la producció orgànica de quilòmetre zero.


Més que un simple restaurant

Un dels membres d’aquesta associació, Jordi González, assegura que, per mitjà de tertúlies, xerrades i tallers, l’entitat estableix vincles entre els associats. Cada setmana, els socis de Pastinaca poden fer una comanda i l’entitat els lliura la seva cistella al restaurant El Diván de los Sentidos, que s’ha establert com a punt de trobada. Aquest establiment és un restaurant Slowfood que introdueix productes de temporada i de la comarca en els seus menús. Per exemple, ara a la tardor és freqüent trobar a la carta diferents plats cuinats amb carxofes. Però no és l’únic. Una cosa semblant és el que podem trobar al restaurant Ona Nuit de El Prat. Aquest local acaba de celebrar dotze anys de vida amb un concepte: aliments de quilòmetre zero. Óscar Teruelo y Susana Aragón són els impulsors d’aquest concepte al Baix Llobregat. Aprofitant la seva proximitat amb el Parc Agrari, només ofereixen plats elaborats per la nostra terra. Ona Nuit va més enllà i a banda d’alimentar-nos de manera saludable, també promou la marca “Baix Llobregat” en convencions sobre Slowfood, a Itàlia; o a la Fira de la Tapa, a Valladolid.

El reclam del Parc Agrari
El Parc Agrari també fomenta aquest tipus d’activitats per mitjà de la campanya “El Sabor de l’Horta”. Durant tot aquest 2014, els restauradors de la comarca ofereixen la possibilitat de degustar plats, de l’estil més tradicional o de la cuina més creativa, a partir de Producte FRESC del Parc Agrari, subministrat pels pagesos a qui se’ls ha atorgat aquest distintiu. Participen diferents establiments de tot el Llobregat, com Torrelles, Castelldefels, Cornellà, Viladecans, Santa Coloma de Cervelló o El Prat.

Menjar sa i amb productes de proximitat està de moda, una moda que ens recorda l’època dels nostres avis i àvies, quan menjaven segons la temporada i quan compraven patates o enciam al pagès del costat de casa seva. I, si ells, que han arribat a vells, ho feien, deu ser una bona idea.