Cultura

El tradicional vermut, convertit en tendència

Especial Sant Jordi 2015

Dayana García Blas | Martes 21 de abril de 2015
El vermut fa més d’un segle i mig que està en el nostre país”, assevera l’abrerenc Josep Sucarrats, director de la revista Cuina, que ha escrit junt amb dos periodistes més, en Sergi Martín i en Miquel Àngel Vaquer, un llibre monogràfic titulat: Teoria i pràctica del vermut.

L’obra permet avivar la nova i moderna imatge que ha recobrat la tradicional beguda dels aperitius, que obre l’estomac a tothom.

La tornada del vermut, “en el últims 3 o 5 anys”, forma part d’un estil de vida i d’una cultura gastronòmica que abraça una tendència actual, compartida per molts joves. En Sucarrats destaca que aquest llibre recull no només com es fa el vermut i quina és la seva historia, sinó també “ens preguntem com és que s’ha posat tan de moda” en un període cultural en el que prima el fet de mantenir una conversa amb els amics o familiars mentre es degusta “un vermut acompanyat d’unes patates i unes olives”, afegeix el periodista.

Les millors
La decisió de escriure la Teoria i pràctica del vermut ve derivada de que “no hi havia cap llibre dedicat al vermut”, senyala Sucarrats. Per això, l’obra es redacta immersa en l’humor d’una tradició, que incorpora dades, anècdotes, receptes, propostes i amables consells sobre una beguda que ha anat sempre de la mà del home i que, en la actualitat, serveix per donar resposta a la necessitat de la gent que vol “trobar-se per compartir, menjar i beure”.

El llibre detalla les millors vermuteries del territori català, entre les que es troba Cal Pere Tarrida, situada en el centre del casc antic de El Prat des de l’any 1924. “Es tracta d’un lloc històric que té encant”, puntualitza el periodista, perquè és una tradicional taberna on es poden tastar vins, licors i caves i també degustar el famós vermut amb anxoves de la casa. L’establiment l’encapçala en Jofre Tarrida, sommelier guanyador del premi Nas d’Or 2013, organitzat a nivell estatal. III