Dayana García Blas | Miércoles 22 de abril de 2015
L’Hospital del municipi “s’ampliarà el doble” assegura l’alcalde de la ciutat, Carles Ruiz, per atendre a tots els ciutadans del litoral del Baix, que són els mateixos que han lluitat per defendre el centre evitant el seu tancament i pressionant a la Generalitat perquè renuncies a la reducció de la categoria de l’Hospital.
Aquest tomb en l’àmbit sanitari arriba per dur-se a terme, i per continuar reivindicant que es realitzi una expansió de l’equipament adequada i necessària “per acomplir el pla d’usos que, tècnicament, la Generalitat ha fixat” puntualitzen des de l’Ajuntament del municipi. Segons el Servei Català de la Salut, aquesta ampliació suposarà una inversió de 62 milions d’euros i una millora en el servei sanitari per poder atendre a més de 180.000 ciutadans dels voltants: Sant Climent, Gavà, Begues, Castelldefels i Viladecans.
Millores sanitàries
Amb les obres de Sant Llorenç i la reforma de l’equipament es duplicarà la superfície actual, de 13.500 metres quadrats passarà a tenir 25.700, i comptarà amb 152 llits on un 20% de les habitacions seran d’ús individual. Amb set quiròfans, l’hospital destinarà a urgències un que estarà situat en una zona de cirurgia menor ambulatòria. Immillorable creixement que es veuria reflectit, sobre tot, en l’àrea d’urgències amb 14 boxes més, un total de 38, sis dels quals seran addicionals per a pacients greus. A més de 66 espais, és a dir, 23 consultes més enfocades a l’assistència sanitària.
Fins al 2019
Boi Ruiz, conseller de Salut, s’ha compromès a pujar els pressupostos de l’hospital mentre s’estableix el procés administratiu que finalitzarà amb l’ampliació. Davant la implicació del responsable, Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà, exigeix que “l’hospital actual funcioni a ple rendiment, cosa que vol dir dotar-lo dels recursos, dels mitjans humans i materials que siguin necessaris”. En línia, Carles Ruiz afirma que “estem contents, però amb cinc anys de retard. Avui ja es manifesta que es construirà un nou hospital”. Per tant, les obres a l’hospital del municipi ja tenen data. Primer, es redactarà el projecte executiu, adjudicat pel mes de setembre de 2015, i es completarà a finals de 2016 per poder licitar les obres cap a finals d’any. Si tot es compleix, es preveu que el nou centre sanitari sigui una realitat durant la primavera-estiu de 2019. De moment, Montserrat Oliveras es posa al capdavant de l’Hospital de Viladecans com a directora, segons ha determinat la Comissió Executiva del Consell del ICS. L’experta és llicenciada en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona, i està especialitzada en otorinolaringologia. III
Listas de espera a la baja
Parece ser que las listas de espera en los hospitales del Baix y l’Hospitalet se reducen moderadamente. En diciembre de 2014, desde el complejo sanitario de Bellvitge se anunciaba que el tiempo de demora en cirugía cardiaca había disminuido un 81%, es decir, en menos de tres meses los pacientes ya estaban operados. Notable dato si se compara con el año anterior en el que las listas superaban los seis meses.
El hospital de Viladecans, también, presenta un balance óptimo en las listas debido al aumento en un 6,7% de las intervenciones quirúrgicas generales, y de un 5,2% en la cifra de cirugía mayor ambulatoria por las mejoras en el servicio, según estima el Departamento de Salud de la Generalitat. Más del 80,2% de los atendidos en el centro sanitario de Sant Lorenzo han sido asistidos antes de que se cumplan los seis meses de espera, lo que supone un incremento de casi el 50% respecto al 2013.
Por otro lado, Plataforma en Defensa del Hospital de Viladecans sale en defensa del paciente asegurando que hay una saturación del 25% en el servicio médico a causa de la inmensa cantidad de ciudadanos que precisan asistencia médica de nivel primario. Además, añaden que una media de 25 pacientes continúan en lista de espera, aun sabiendo que necesitan ingreso hospitalario. III