El litoral ha estat a les darreres dècades el gran desconnectat del món. Tot i l’avenç tecnològic de les nostres societats, les zones costaneres s’havien quedat enrere en aquesta transició digital. A les grans companyies de telefonia mòbil, per exemple, no els interessa fer arribar la cobertura fins on trenquen les onades i és, de fet, una mancança que encara avui dia es dóna a les platges metropolitanes i d’arreu. Però aquesta escletxa tecnològica té els anys comptats. Ja l’any passat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona va presentar una temporada d’estiu plena d’idees i de projectes per desenvolupar; enguany, podem parlar d’iniciatives i serveis concrets que ja estan a disposició de l’usuari en el que serà l’estiu més tecnològic de la zona metropolitana.
Mobilitat, recollida de residus, aplicacions mòbils o connexió Wi-Fi són alguns dels aspectes en els que millora notablement l’AMB. En aquesta sentit, destaca el canvi de política en relació a la recollida de residus. Les típiques papereres són a partir d’aquest estiu més del passat que no pas del futur (continuaran instal·lades unes 380 de 165 litres de capacitat). L’AMB aposta per una mena de semi-contenidors, mig enterrats a la sorra, que seran col·locats als 190 accessos de les 40 platges metropolitanes. En total, 133 grans papereres amb una capacitat de 1.800 litres; és a dir, unes déu vegades més que les tradicionals.
El més interessant el trobem, però, amagat, just a sota del contenidor. Es tracta d’un xip que permetrà saber el pes del contenidor i, per tant, com de ple es troba. Així, el xip genera una alarma quan el contenidor es ple en un tant per cent que indiquen els tècnics de tal manera que la recollida de brossa serà selectiva i, per tant, molt més efectiva i econòmica, ja que s’estalviaran viatges en va. En aquest sentit, l’altra novetat la trobem als camions de recollida de residus, els quals poden, a més de carregar-se la brossa, empaquetar-la per a reduir el volum i poder recaptar més brutícia abans de portar tots els residus a la nova planta de Molins de Rei, on es fa la separació per tipus. L’any passat es van recollir fins a 277,74 tones de residus, xifra que prova que no és una qüestió menor.
52 panells electrònics més
La mobilitat sostenible és l’altre aspecte en el què l’Àrea Metropolitana de Barcelona posarà èmfasi, novament. En aquest cas, no es tracta tant de parlar de novetats sinó de seguir desenvolupant un millor servei a l’usuari, d’una banda, per afavorir el transport públic i, d’altra, per fomentar l’ús de la bicicleta elèctrica. Amb aquests objectius, l’AMB ha instal·lat 52 panells electrònics més –que funcionen amb energia solar- per informar del temps d’espera de cada línia d’autobús. En total, ja hi ha a tota la zona metropolitana uns 700 panells, xifra que anirà creixent tenint en compte que hi ha 4.500 parades aproximadament, de 210 línies d’autobús, a tot el territori. De fet, l’any que ve s’instal·laren cent més. Com a novetat, s’ha posat a disposició d’usuaris invidents un comandament a distància que permet activar un servei de veu amb la informació corresponent.
En paral·lel, l’AMB continuarà amb l’impuls de la bicicleta elèctrica. Després de finalitzar el pla de subvencions de la compra d’aquest tipus de bicicletes, l’ens supramunicipal ampliarà els aparcaments de bicicletes coneguts com a Bicibox. D’aquesta manera, es vol donar una nova empenta a aquest mitjà que encara no acaba de funcionar -com sí que ha passat a Barcelona- tot i comptar ja amb 1.500 quilòmetres de carril bici a tot el territori.
Platges connectades amb Wi-Fi
Més enllà d’aquestes iniciatives concretes que ja milloren el servei i la gestió de l’AMB als 32 km de platges metropolitanes, l’ens metropolità aposta per l’esperit ‘smart’ (intel·ligent) per aconseguir connectar les platges i els parcs metropolitans. En aquest sentit, l’AMB estrena un nou bàcul de megafonia que incorpora Wi-Fi públic pels usuaris.
L’encara prova pilot es va posar en marxa el passat 28 d’abril a la platja de la Nova Icària de Barcelona. La projecció que es fa és ampliar el nombre de bàculs per cobrir les platges de la ciutat comtal des del Port Olímpic fins a l’Hotel W (més conegut com a Hotel Vela per la seva forma); després cobrir l’altre meitat de les platges barcelonines i, finalment, estendre aquest aparell a la resta de platges metropolitanes.
Equipat amb fibra òptica, permetrà oferir als usuaris la informació necessària, a la vegada, que s’ofereix Wi-Fi. A més, està preparat per instal·lar diferents sensors per recaptar dades de l’ambient: de moment, s’ha optat per temperatura, direcció del vent i radiació, tot i que es podria ampliar a altres aspectes, també importants, com la contaminació de l’aire.
Més que aprovats
Per tot, la corba d’usuaris continua a l’alça a les platges metropolitanes. Tot i que el darrer any la xifra va caure dels 9 als 8,5 milions d’usuaris pel mal temps; enguany s’espera que es pugui arribar, fins i tot, al llindar dels 10 milions d’usuaris. A més, les platges metropolitanes mantenen un aspecte molt interessant i és que la gaudeixen, principalment, la gent del territori: només un 5% representa els turistes.
La gaudeixen i, a més, responen amb un nivell de satisfacció de notable. Segons l’enquesta de platges realitzada als usuaris l’any passat, l’AMB obté una nota global de 7,6 i 7,7 punts de mitjana, amb aspectes com la proximitat, la bona comunicació i la tranquil·litat de les platges metropolitanes com a principals forts. “Hem de reivindicar la bona feina feta”, ha dit l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez: “La tendència és la d’amortitzar molt ràpidament totes les millores que s’apliquen el territori, però si mirem com era la platja de Gavà i la de la resta de l’àrea metropolitana fa trenta o quaranta anys veurem que no té res a veure. En conjunt hem fet possible la compatibilització del creixement urbà i humana del nostre territori amb la conservació del nostre patrimoni natural”. Un equilibri aconseguit a Gavà i a la zona metropolitana que permet, segons ha dit Sánchez, ser més competitius. Per la seva banda, el gerent de l’AMB, Ramon Torra, ha destacat la capacitat d’adaptació de l’ens metropolità a les necessitats de la ciutadania: “Són actius que ja estan disponibles tot l’any, però no funcionen sempre igual; hi ha una variable temporal i estacional en aquests serveis. No és una rutina de prestació de serveis, sinó que es va adequant cada cop més a les necessitats dels ciutadans. Ells canvien els seus usos diaris al llargs dels anys, però també al mateix any passen coses. I en aquest sentit, l’AMB es va adequant a la demanda permanent, constant i instantània dels ciutadans”.
A més, Torra ha destacat la millora de la comunicació amb l’usuari, que es dóna, gràcies a la tecnologia, de manera bidireccional. Aquesta interacció entre ens i ciutadania permet millorar encara més tant a les platges com als parcs metropolitans, que avui, per cert, estrenava l’app informativa.