Ana Alegre | Miércoles 22 de julio de 2015
La formació transversal i la cohesió social de 12 joves del municipi, amb dificultats familiars o socials i a l’atur, és el motor i motiu d’aquesta recerca. La selecció del millor tomàquet la faran, a la Festa Major (del 24 al 27 de juliol), pagesos i consumidors al camp i al restaurant Sagristà, que oferirà tapes amb tres tipus
En Mohammed Ikkis és un Tomalier. Té 19 anys i resideix a Sant Vicenç del Horts. Li interessa l’agricultura i encara que mai havia treballat en aquest sector, li agradaria dedicar-s’hi en un futur. Aquest últim mes ha complert el ramadà, condicions dures que dificulten el treball al camp, però diu que no és tan difícil, que tot és acostumar-se. Ell és un dels 12 joves investigadors que formen part d’un projecte coordinat per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, la Fundació Miquel Agustí (Escola Superior d’Agricultura de Barcelona de la UPC) i L’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, els Tomaliers.
Existeixen centenars de milers de varietats de tomàquet, però a Catalunya tan sols se’n cultiven al voltant d’una vintena d’elles. Per aquesta raó han volgut estudiar l’adaptació de 100 varietats tradicionals del producte, recollides per tot el territori català, als sòls de Sant Vicenç dels Horts. Amb una subvenció de 53.000 euros, mitja hectàrea de camp i l’ajut de professionals agrònoms, els Tomalliers estudien totes les fases del tomàquet (sembra, creixement, flor, fruit, recol•lecció, llavor) i la gestió adequada del cultiu (fertilització, control de plagues i malalties, operacions culturals i irrigació) tres cops per setmana mitjançant classes teòriques i pràctiques.
El projecte va començar a l’abril i durarà fins setembre. Actualment el cultiu està en la fase de manteniment, que és una metàfora del creixement del grup de joves. Els dotze Tomaliers també aprenen a comunicar i promocionar-se a través de les xarxes socials gràcies a la Rosa Cardús, experta en audiovisuals i especialista en psicologia de processos de participació comunitària. Tenen una pàgina web tomaliers.cat i en breu publicaran un documental en què s’explica seu dia a dia.
Formació pels joves en atur
Segons en Joan Casals, investigador de la fundació especialitzat en el tomàquet “El primer i més important en aquesta recerca és la formació transversal i la cohesió social dels 12 joves. Aquests nois, tots residents al municipi, d’entre 18 i 30 anys, amb dificultats familiars o socials i que estan actualment a l’atur”, són el nínxol i el motiu del projecte, “sense ells no seria possible”.
Daniel Fenero, enginyer tècnic agrícola i la Laura González, ambientòloga especialitzada en participació comunitària i tutora dels nois, són els que estan al peu del canyó amb ells diàriament. Estan molt contents amb la seva predisposició i evolució, encara que segons la seva tutora es difícil inculcar-los un hàbit de continuïtat. Ells, junt amb el cultiu 100% ecològic de les llavors tradicionals, són els dos eixos vertebradors.
“Ara hi ha una tendència a pagar un preu més alt per un producte millor; amb el seu punt d’acidesa, de pell fina, sucós i amb bon gust”. Per això “impulsem el producte de proximitat, que es pugui collir i menjar, de KM0”, argumenten la Laura. “D’aquesta idea tothom en traurà benefici”, raona en Joan Casals, ja que en fan partícips als agricultors i als ciutadans. “Vam votar el camp de selecció de varietats amb els agricultors”.
Votació popular
La decisió final serà escollida pels pagesos de la zona”, ja que ells saben les condicions i la producció adequades”; pels consumidors, amb un tast a la Festa Major de Sant Vicenç dels Horts (27 de juliol), a la jornada de portes obertes al camp per fer visites (24 de juliol de 17:30 a 20h) i al restaurant Sagristà (Sant Vicenç del Horts) que oferirà tres tapes amb tres varietats de tomàquet cultivats pels Tomaliers; i finalment especialistes de la fundació i de l’ESAB, que decidiran els millors tomàquets segons el seu gust, olfacte, tacte i vista.
Per aquestes raons, la Laura senyala la multiplicitat de beneficis del projecte, ja que “té com a objectiu el reton al municipi. Els agricultors podran cultivar llavors que millor creixeran als seus sòls, els consumidors gaudiran d’una millor qualitat de tomàquet, la fundació aprofitarà els resultats de la recerca i per últim i més valuós, la formació i inclusió social dels nois”. També estan pensant de donar al banc d’aliments els tomàquets que recullin. III