Envoltada de cinc alcaldes del Baix Llobregat, Ada Colau ha esfumat qualsevol dubte sobre la presidència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona –històricament representada per l’alcalde de Barcelona tot i que el reglament no ho recull enlloc- amb un pacte de tres “forces de progrés”, segons ha definit, que ella encapçalarà com a nova edil de la ciutat comtal. D’aquesta manera, PSC, Entesa i ERC formaran un tripartit per governar l’ens metropolità en una nova etapa que deixa fora a Convergència i Unió: “Sempre hi havia hagut governs de progrés i d’esquerres a l’Àrea Metropolitana; de fet, l’anterior legislatura havia estat l’excepció”, ha dit Colau sobre perquè s’havia quedat fora del pacte la federació convergent.
Del quadripartit, doncs, passem a un tripartit d’esquerres que ben segur tindrà un clar lideratge baixllobregatí tal i com vam comprovar a la signatura de l’acord de govern de l’AMB on tots els alcaldes eren del territori, excepte Colau: Antoni Balmón (PSC, Cornellà), Antoni Poveda (PSC, Sant Joan Despí); Jordi San José (ICV, Sant Feliu de Llobregat), Lluís Tejedor (ICV, El Prat de Llobregat) i Joan Borràs (ERC, El Papiol).
L’acord ha estat ja ratificat en Ple davant els 90 conselleres que tenen representació al Consell Metropolità i que queda definit amb 33 membres socialistes, 18 per Entesa, 12 per CiU, 9 per les CUP, 8 per ERC, 4 per Ciutadans i Partit Popular i 2 independents. D’aquesta manera, l’acord a tres bandes permetrà una estabilitat important de governança amb 59 consellers, 14 més de la majoria absoluta a la cambra, que tindrà com objectiu la solidesa metropolitana: “Comença un nou període després d’un viatge important que ha passat per les seves dificultats institucionals, econòmiques i de solvència. Aquest acord vol ser la solvència de que les nostres actuacions arribin a la ciutadania”, ha dit Antoni Balmón, alcalde de Cornellà i un dels màxims defensors de l’esperit metropolità. Esperit que ha volgut transmetre també Colau a les seves primeres paraules després de signar l’acord de govern: “Barcelona i la resta de municipis metropolitans tenim molt en comú; els serveis cada cop han de tenir un major esperit metropolità i des de Barcelona, com a principal ciutat de l’Àrea Metropolitana, tenim ganes de fer un renovat impuls amb solidaritat i cooperació, però també des de un renovat lideratge públic en un moment de canvi que mana la ciutadania”.
L’alcaldessa de Barcelona ha definit la zona metropolitana com un nexe de gran riquesa a nivell demogràfic i econòmic però, també, com un espai on encara es donen moltes desigualtats socials, una de les lluites que el nou govern abordarà a la nova legislatura. En aquest sentit, l’acord de govern plasma onze línies d’actuació metropolitanes entre les que destaca la promoció de l’habitatge, l’ocupació, la transparència administrativa, la protecció del medi natural o la consolidació d’un model de transport públic sostenible. A més, el pacte dels tres partits preveu fins a 25 objectius que permetrien concretar les anteriors línies programàtiques al llarg de la legislatura.
Colau renuncia a les dietes
Un cop signat l’acord, Colau ha anunciat una de les primeres mesures que farà efectiva ja com a presidenta de l’ens metropolità: la renúncia a les dietes. Així ho va anunciar durant el discurs d’investidura: “Estic en aquesta institució supramunicipal perquè la societat desitja un canvi en les maneres de fer política”. En aquest sentit, Colau va insistir en que es pren la presidència com un repte per “repensar les nostres institucions, actualitzar-les, millorar-les i democratitzar-les on es deuen repartir adequadament els càrrecs de responsabilitat”.
El cartipàs concreta el pacte en sis àrees
Signat l’acord i constituït el nou mandat 2015-2019, l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha aprovat en el seu primer Ple el cartipàs que governarà l’ens supramunicipal i que estarà dividit en sis grans vicepresidències amb la novetat de la cartera d’Internacional i Cooperació, que estarà liderada pel republicà Alfred Bosch.
Amb aquesta excepció, el govern metropolità manté un esperit continuista amb l’alcalde de Cornellà, Antoni Balmón (PSC), com a vicepresident executiu responsable de l’àrea d’Administració i Territori i amb l’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda (PSC), com a vicepresident de l’àrea de Mobilitat i Transport. Ambdós posen al Baix Llobregat al centre del lideratge de l’ens metropolità. D’altra banda, Medi Ambient tindrà com a vicepresidenta a Janet Sanz (Entesa) de Barcelona en Comú, Desenvolupament Social i Econòmic a Jaume Collboni (PSC) i Planificació Estratègica a Gerardo Pisarello (Entesa). Núria Marín i Lluís Tejedor seran, en aquest sentit, vicepresidents però sense àrea de responsabilitat. III