El gir econòmic dels darrers set anys, marcats per la recessió i per l’atur, ha obligat a l’administració, al món empresarial i als treballadors a replantejar-se noves opcions i alternatives per tirar endavant, el que ha derivat en un auge exponencial de l’emprenedoria. Tot i que sempre hi ha hagut de gent emprenedora, és cert que la situació és nova i que, a diferència de països més acostumats com els Estats Units, encara hi ha moltes assignatures pendents: un exemple ben clar és la mala cultura del fracàs, entès amb una connotació excessivament negativa que impedeix als emprenedors tornar a intentar-ho.
Precisament, doncs, per evitar aquest fracàs i per facilitar el creixement empresarial, l’INNOBAIX –creat per impulsar el desenvolupament de la innovació al Baix Llobregat- engega novament l’Start Up Training en la que serà la seva quarta edició.
El programa, de convocatòria bianual i cent per cent subvencionat per la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana, consisteix en vuit sessions de tres hores de formació, un workshop de presentació i dues tutories per projecte que es realitzaran, al Citilab de Cornellà, entre el 7 d’octubre i l’11 de novembre: “És un espai de trobada d’empreses que durant un temps comparteixen coneixements pràctics i organitzatius dels seus respectius negocis”, explica la directora general d’Innobaix, Anna Hernández, que dirigeix el programa per emprenedors, però també per empresaris arrelats a la comarca que també necessiten donar un impuls al seu negoci: “es tracta de fer un ‘reset’ a l’empresa per tal de buscar la seva millora. A partir de treballar pocs aspectes teòrics i molts de pràctics es facilita la reflexió del model de negoci i, sobretot, del seu creixement. A més, és una oportunitat per conèixer d’altres projectes i poder trobar punts de col•laboració”.
Continguts especialitzats
Pel que fa aquesta part teòrica, les sessions formatives comptaran aquesta vegada amb eixos fonamentals com la idea de negoci i les seves oportunitats (sistema SCAMPER, tècniques ‘up to down’, ‘bottom up’...); màrqueting analític; màrqueting estratègic i model; lideratge pel creixement; presentació a inversors; vies de creixement (internacionalització, innovació i inversió); i, finalment, les dues tutories per assessorar a cada participant de manera individualitzada. “De tots els cursos als quals he assistit d’emprenedors -que han estat molts-, destaco notablement la formació rebuda i els coneixements que et fan adquirir d’una forma pràctica. Ha estat un curs intensiu i que han sabut compactar l’essencial per a propulsar a l’èxit el teu negoci. Els professionals del programa tenen molta experiència i els seus consells i la seva guia han estat fonamentals per al bon desenvolupament del projecte”, explica Beatriz Cobo, d’Irradia FM, una empresa dedicada a fer aplicacions mòbils per emissores de ràdio, després de participar a la segona edició del programa.
Per participar només cal presentar la proposta a l’Innobaix, el qual decidirà quins són els escollits després d’una reunió per projecte. III