Especial

La precampanya arrenca amb representants del Baix a la primera línia de la política

Redacción | Miércoles 11 de noviembre de 2015
Dos dels principals líders polítics de la llista per Barcelona, Carme Chacón (PSC) i Joan Tardà (ERC), són del Baix Llobregat; mentre que Albert Rivera (Cs) resideix a L’Hospitalet

Una bona manera de mesurar el pes i la importància d’un territori és la seva capacitat de col•locar a representants polítics a la primera línia política. Tradicionalment, el Baix ha estat relegat a una segona posició com a comarca metropolitana, fet que podria estar canviant de la mateixa manera que es descentralitza la zona metropolitana que ja no considera centre només a Barcelona. Al cap i a la fi, entre el Baix Llobregat i L’Hospitalet hi ha més d’un milió d’habitants el que converteix al territori en un focus electoral més que interessant. I això ho saben els partits que en aquestes eleccions confiaran, segurament, més que mai en el nostre territori per defensar els respectius interessos al Congrés dels Diputats. Estem a precampanya i encara falta més d’un mes pels comicis; però, amb tot, ja podem fer un tast d’algunes de les posicions més rellevants i confirmades per a la cambra baixa de les Corts Espanyoles.

PSC baixllobregatí
Tot i els resultats de les darreres eleccions autonòmiques, el Baix Llobregat continua sent el tradicional cinturó roig i, per tant, la línia defensiva de ‘Maginot’ del Partit Socialista de Catalunya, que aguantat el tipus tan a les eleccions municipals com a les autonòmiques i que ara ha omplert la cúpula de la llista de Barcelona de representants del territori. Carme Chacón, d’Esplugues de Llobregat, serà la cap de llista després d’imposar-se la seva corrent a les diferents opcions que hi havia dins del partit, una posició clarament no independentista i que s’ha portat pel mig a l’ex líder del partit, Pere Navarro. Ex regidora a l’Ajuntament de la ciutat de 1999 a 2007, va ser la tinent d’alcalde de Serveis Econòmics, Recursos Humans i Seguretat Ciutadana entre 1999 i 2003. Encara com a regidora, va donar el salt a Madrid vinculada al PSOE on ara ocupa el càrrec de Secretària de Relacions Internacionals del partit, entre altres responsabilitats. Durant el Govern de Zapatero, Chacón va ser vicepresidenta primera del Congrés i Ministra d’Habitatge, primer, i de Defensa, després, sent la primera dóna en ocupar aquest càrrec.

Chacón anirà acompanyada de l’hospitalenca Mercé Perea, com a número 3 de la llista, i de José Zaragoza, com a número 4. Nascut a Molins de Rei, Zaragoza és un pes pesat dins del partit per la seva trajectòria a tots els nivells: primer com a fundador del PSC de Molins de Rei, després com a primer secretari del PSC al Baix Llobregat i, finalment, com a Secretari d’Organització i Finances del PSOE.

De la mateixa manera que el PSOE necessita que el PSC tregui uns bons resultats a Catalunya per treure uns grans resultats a Espanya, deia Montilla a El Llobregat mesos enrere, el PSC necessita el Baix Llobregat per aconseguir uns quants diputats per Barcelona. Tant és així que, recentment, Pedro Sánchez ha iniciat la seva precampanya a El Prat de Llobregat en un acte de germanor amb totes les figures destacades: Sánchez, Iceta, Chacón, Poveda i bona part dels alcaldes socialistes del Baix.

Repeteix Tardà
Entre les destacades figures que tornaran a estar al Congrés dels Diputats trobem al cornellanenc Joan Tardà, d’Esquerra Republicana de Catalunya. Llicenciat en Filosofia i lletres, Tardà ha demostrat tenir una personalitat pròpia a Madrid que ara per ara fa impossible pensar que ERC hauria de tenir altre representant.

Ex regidor de Cornellà i diputat des de 2004, Tardà canviarà de parella de ball i passarà a liderar el partit d’Alfred Bosch –regidor a l’Ajuntament de Barcelona des de les municipals de maig- a Gabriel Rufián, fill d’andalusos i membre de l’agrupació Súmate, que promou l’independentisme entre castellanoparlants.

Rivera viu a L’H
El mediàtic líder de Ciutadans, Albert Rivera, fa el salt per primera vegada a la política nacional i ho fa amb una aureola d’optimisme entorn a la seva figura i al seu partit inimaginable fa un any. Els resultats, però, tant a les municipals com a les autonòmiques els ha generat una confiança que, en algunes enquestes nacionals, el situen fins i tot per davant del PSOE. Doncs bé, aquest partit té una empremta hospitalenca ben clara. El seu líder, separat i amb una filla, viu amb la seva nova parella a la ciutat de L’Hospitalet, la segona més important de Catalunya on es van convertir en primera força a les darreres autonòmiques del 27-S. Allà, precisament, viu també una de les seves mans dretes: Fran Hervías que, com a Secretari d’Organització i ara diputat al Parlament de Catalunya, és una de les principals figures de Ciutadans a l’ombra. Per aquest motiu, i tot i que la nova seu l’hagin posat a l’Avinguda Balmes de Barcelona, L’Hospitalet és ja quasi bé la segona casa d’aquest considerat partit emergent tot i que ja porten una dècada fent oposició política al Parlament de Catalunya.

Reyes, núm. 6 del PP
Canvi de fitxes de la representació territorial en el Partit Popular. Manuel Reyes, ex alcalde de Castelldefels i col•laborador mensual d’aquesta capçalera, anirà de número sis de la llista per Barcelona. Reyes era una de les figures que millors resultats havia tret a les municipals als darrers anys i, de fet, va aconseguir l’alcaldia a Castelldefels al 2011. Perduda aquest any tot i ser la força més votada, Reyes passarà a fer política tant al Congrés com a la Diputació de Barcelona on ja va jurar el càrrec a l’estiu.

Ho farà en substitució, d’altra banda, del pratenc Antonio Gallego, diputat des de 2008 i una de les figures del PP més importants a la cambra baixa, on actualment ocupava el càrrec de portaveu adjunt del grup popular al congrés. Gallego anava com a número 3 de la llista del PPC al Parlament, on va sortir escollit amb l’equip de Garcia Albiol. Segons hem pogut saber, però, Antonio Gallego va haver de renunciar a la seva acta de diputat per problemes de cor. Fonts oficials del partit local, asseguren en qualsevol cas que és una mesura de precaució després dels darrers controls mèdics i no destaquen que torni en algun moment a la política. De moment, però, Gallego fa un pas al costat tant al Parlament com a la política local on era regidor del PP des de 1999 i portaveu del grup.

Pérez Moya es retira
El partit de Pablo Iglesias ha aconseguit a Catalunya finalment aplegar a les diferents ramificacions de l’esquerra amb una nova coalició denominada En Comú Podem i que suma a Iniciativa per Catalunya, Podem i a Esquerra Unida i Alternativa. La nova coalició compta a la seva cúpula (liderada per l’historiador Xavier Domènech) amb cap representant del territori en les primeres posicions.

De fet, precisament, al contrari. Cal destacar la baixa d’un històric de la política local i, fins i tot, catalana, que no tornarà a estar a la cambra. Es tracta de l’ecosocialista pratenc Josep Pérez Moya. Ex del PSUC i membre d’ICV de tota la vida, Pérez Moya va ser la mà dreta de l’alcalde de El Prat, Lluís Tejedor, i, per tant, figura activa de la transformació de la ciutat.

Amb els governs del tripartit a Catalunya, Pérez Moya va ser, com a cap de trànsit, l’impulsor de mesures com la velocitat variable per millorar els índexs de contaminació i de seguretat. Tot i les crítiques i les pressions que va rebre, el control de la velocitat als accessos de Barcelona s’han mantingut en bona part. Ara era diputat en el Congrés després de la baixa de Laia Ortiz per anar a les municipals. Tot i que deixa la política, Josep Pérez Moya assegura que mai es desvincularà del partit. III