Sant Feliu

El Fet a Sant Feliu reedita el seu segon anuari just en el cinquè aniversari del digital local

Imanol Crespo | Jueves 24 de diciembre de 2015

Més d’un centenar de persones s’apleguen al music bar Els Pagesos de Sant Feliu en una doble festa del periodisme local i de proximitat



Enmig de la penombra del conegut local Els Pagesos, amb guitarres penjades a les parets i un petit escenari teatral per oferir cultura amb una copa entre les mans, el digital santfeliuenc Fet a Sant Feliu va demostrar ahir al vespre que el periodisme local està més viu que mai i que, encara, a bojos com nosaltres del paper ens queda molt de rock and roll per donar llum a projectes de tot tipus amb el periodisme de proximitat com a denominador comú.

En aquest marc, més d’un centenar de persones es van aplegar a la doble festa del digital local que va presentar, per segon any consecutiu, L’Anuari i, a més, el dia del seu cinquè aniversari a la xarxa: “Ens fa molta il·lusió poder reeditar un anuari que és una publicació en paper que per un mitjà digital és un repte i un orgull”, ens deia Josep Ferrer, president del Consell Rector del Fet a Sant Feliu: “Tots els que estimem el periodisme i ens volem aproximar, l’olor del paper ens agrada”.

I amb aquest sentiment, fins i tot, bohemi que avui dia permet confiar en una publicació impresa el Fet a Sant Feliu aconsegueix oferir un excel·lent anuari de 88 pàgines, a tot color, amb el més destacat de l’actualitat local de l’any 2015, que la converteix en una bona eina de consulta per qualsevol ciutadà: “Hi ha un punt de poder proporcionar un material que sigui llegit de manera pausada amb la idea de repassar alguns dels temes més interessants que han passat durant l’any”. D’aquesta manera, el ‘Feta’, com col·loquialment és conegut el mitjà, fuig novament de la immediatesa del dia a dia norma que també intenten imposar en el dia a dia: “Com a mitjà digital ja fugim de fer una peça per tuitejar-la. Volem que sigui una peça per ser llegida. Tot i així, la realitat dels mitjans digitals és la que és i estem condicionats no només pel dia a dia, sinó per la immediatesa. El reporterisme ja l’anem enfocant cap al cap de setmana per una lectura més reposada, però trobàvem a faltar aquest punt de lectura de referència, de consulta”, diu Ferrer.

Pel que fa les novetats, tot i que l’Anuari presenta una línia continuista amb el de l’any passat, la publicació canvia la secció ‘A Fons’ per ‘Mirades’, on es repassen temes d’interès social com la pobresa o el feminisme a partir de la signatura de santfeliuencs de renom com Manu Andueza, Iolanda Parra, Mireia Amigó, Neus Agell o Jenn Diaz. A més, L’Anuari esdevé molt més visual i atractiu, amable, on destaca també el periodisme de dades aplicat tant als continguts polítics de les eleccions municipals i autonòmiques (amb infografies dels resultats per barris i per partits) com a la secció ‘Sant Feliu en dades’, una doble pàgina que radiografia la capital de la comarca amb nombroses dades d’interès pel ciutadà.

Amb tot, el Fet a Sant Feliu reforça la seva condició de mitjà de referència a la ciutat baixllobregatina cinc anys després de la seva fundació. Constituïda, en contra del que és habitual en un mitjà, com a cooperativa de consum, el digital és literalment propietat de la ciutadania que vol formar part del projecte. En concret, 150 socis que mantenen la viabilitat del mitjà i que tenen poder de decisió, de manera habitual, a través del Consell Rector, de qüestions com, per exemple, renunciar a la publicitat de partits polítics, tal i com van fer a les eleccions municipals: “Amb aquest model podem reforçar la relació amb els nostre socis, que s’involucren en el projecte, amb un suport molt més entusiasta, que en un altre negoci d’iniciativa privada, de vegades, falta”.

Un exemple, doncs, d’iniciativa cooperativista –actualment a l’alça- que els ha permet néixer i consolidar-se com a mitjà tot i fer-ho en temps de plena crisis econòmica i del sector.