Baix Llobregat

La Diputació de Barcelona prioritza l’atenció a les persones en el seu inici de mandat

Imanol Crespo | Martes 12 de enero de 2016

Tres projectes de l’Àrea d’Atenció a les Persones agafen força després d’un acte de l’ens provincial amb els ajuntaments de la demarcació: el Programa d’Acollida de Persones Refugiades, el Servei Local de Teleassistència i el Programa d’Arranjament d’Habitatges



Investit el nou president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, inevitablement, comença a agafar embranzida el motor polític després de les diferents convocatòries electorals al territori. Entre elles, una de les institucions supramunicipals de referència: la Diputació de Barcelona, que avui ha celebrat una trobada amb tots els ajuntaments de la demarcació, a l’edifici Migjorn del Recinte Mundet, per compartir alguns dels eixos principals per aquest mandat.

En aquest sentit, l’ens provincial –governat per Convergència Democràtica de Catalunya i Esquerra Republicana- prioritzarà l’Àrea d’Atenció a les Persones amb tres projectes fonamentals com són el Programa d’Acollida de Persones Refugiades, el Servei Local de Teleassistència i el Programa d’Arranjament d’Habitatges.

La qüestió dels refugiats, que sembla que ha quedat de banda a l’agenda política nacional i europea, no pot quedar en el oblit i per aquest motiu, segons ha avançat la vicepresidenta quarta de la Diputació i responsable de l’Àrea d’Atenció a les Persones, Meritxell Budó, la institució “es prepararà i actuarà, amb el govern de la Generalitat de Catalunya, per ser municipis d’acollida amb condicions dignes, garantint els drets de les persones sol·licitants d’asil, amb projectes de coresponsabilitat i de convivència de futur”. Una estratègia que caldrà que sigui, ha afegit, amb “plans i actuacions estables”, donat que no serà una crisis temporal.

Per donar resposta a la crisis dels refugiats, de moment, la corporació posarà en marxa dues línies d’ajudes: la primera, amb una aportació de 150.000 euros al Fons Català de Cooperació i, segona, de suport als municipis en l’acollida, subvenció que ja s’estaria treballant en el marc del Comitè d’Acollida de les Persones Refugiades impulsat pel Govern de Catalunya. “Tenim l’obligació d’atendre aquestes persones; és una reflexió que s’ha de fer. No estem fent almoina ni caritat. El refugi és un dret”, ha dit Àngel Miret, responsable del programa.

D’altra banda, la Diputació de Barcelona s’ha compromès a universalitzar el Servei Local de Teleassistència arribant durant aquest mandat a 100.000 persones usuàries: “Hem de reforçar el model de cooperació público-privada que ha permès millorar l’atenció a les situacions de major vulnerabilitat; enfortir les intervencions preventives, l’adaptació a necessitats diverses, com les dificultats de mobilitat o la discapacitat auditiva, i oferir una teleassistència mòbil per a persones que viuen en entorn aïllats”, ha explicat la diputada de Benestar Social, Maite Fandos.

Per acabar, l’ens provincial posa èmfasi en la necessitat de reforçar el Programa d’Arranjaments d’Habitatges amb el que s’ampliaran les intervencions en 2.000 anuals, especialment a banys i cuines, amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat i seguretat als domicilis de persones grans o de persones amb necessitats especials o discapacitades. Al llarg del 2016, el programa es reedita per tots els ajuntaments, després de tres edicions que han permès participar a 153 municipis, amb 3.500 arranjaments que han beneficiat a 7.600 persones.