Sant Boi

Parlar, la millor arma per acabar amb la discriminació i els tabús en salut mental

Imanol Crespo | Viernes 29 de enero de 2016

L’entitat Obertament engega la campanya ‘Cap conversa pendent’ amb la que vol trencar els estigmes socials en front els malalts de salut mental



Diàleg. Aquesta és la solució que l’entitat sense ànim de lucre coneguda com ‘Obertament’ proposa per acaba amb els murs i els estigmes socials contra els malalts de salut mental i, per tant, no només les persones amb algun tipus de discapacitat si no també persones que han passat o estan enmig d’una depressió o algun tipus de trastorn com, per exemple, l’anorèxia. La discriminació que pateixen aquests col·lectius és encara una realitat contra la que ja fa més de cinc anys que lluita aquesta entitat que, tot i tenir la seu a Barcelona, té també ADN baixllobregatí amb els periodistes de l’equip Laura Quinto i Sergi Falcó, tots dos de El Prat de Llobregat.

Amb un ‘chester’ i l’arma fonamental de les societats modernes, la paraula, Obertament vol arribar al llindar de les 10.000 converses amb persones que han patit alguna malaltia de salut mental. Aquest és l’objectiu que l’entitat ha donat a conèixer en un acte de presentació de campanya que va comptar amb la consellera de la Presidència, Neus Munté, molt vinculada amb el sector des del seu càrrec com a consellera de Benestar Social i Familiar. “Si la societat és més coneixedora de les dificultats que existeixen encara en les persones amb malaltia mental és gràcies a entitats com la vostra, és gràcies a Obertament. Som conscients que queda molt per fer: hi ha tabús, hi ha estigmes, hi ha barreres, hi ha etiquetes, discriminacions a aspectes tan importants del dia a dia com, per exemple, la seva feina”, deia Munté posant en valor la feina dels activistes. “Ara esteu fent una crida al diàleg. A parlar-ne. Això que és un gest quotidià, normal, té a la vegada molta potència. Que no quedi, per tant, cap conversa pendent. Que no ens penedim d’aquelles coses que podríem haver preguntat, coneixem millor les persones amb problemes de salut mental, parlem de la salut mental, deixem de banda els estereotips i aconseguim entre tots que aquesta societat avanci i lluiti contra aquesta discriminació encara existent”.

L’entitat, que rep el suport de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Sant Boi i Obra Social de La Caixa, entre d’altres, ja ha posat en actiu la plataforma online per establir aquestes converses (www.obertament.org/tu-conversacion-pendiente) amb persones afectades per l’ansietat, la depressió, els trastorns de conductes alimentàries, fòbies, esquizofrènies, trastorns bipolars, autisme, estrès, dèficit d’atenció o hiperactivitat, trastorns obsessius compulsius o de personalitat. I ho fa amb una crida clara: “si vols ajudar, el millor és parlar”, un petit gest que pot canviar moltes coses.