Dijous Gras dóna avui el tret de sortida a una de les festes més alegres i divertides del nostre calendari: Carnaval. Arriba Carnestoltes i amb ell, centenars de propostes i activitats que envoltaran les tradicionals rues pels carrers del nostre territori. Per aquest motiu, hem volgut fer un recull d’algunes de les programacions dels municipis.
L’Hospitalet, i l’aposta pels barris
Les festes de Carnaval a casa nostra, també conegudes per Carnestoltes o Darrers Dies, se celebren de Dijous Gras a Dimecres de Cendra, sempre en lluna nova. La festa de Carnaval conté, a Catalunya, un ritu d’expulsió del mal que es materialitza en la construcció, exhibició i crema d’un personatge satíric i burlesc, que pot tenir diferents formes i noms tot i que genèricament és anomenat Carnestoltes. En Carnestoltes, aquell que no té carn, és un dels protagonistes de les festes del Carnaval tradicional català. Aquest personatge grotesc i estrany, que durant uns dies és entronitzat com a rei de la tabola i la gresca i que després és ajusticiat sense pietat, té, a casa nostra, un bon nombre de formes i denominacions populars. El mot carnestoltes prové de carnes tollere (de la mateixa manera que carnaval prové de carnes levare), una referència clara i explícita a aquest ninot que protagonitza les festes i que no té carn, que té les carns llevades, tretes, que no és un ésser humà de carn i ossos. El ninot és, en molts pobles, anomenat Rei o Sa Majestat perquè se’l considera rei dels poca-soltes, rei de la disbauxa, rei de la tabola, monarca de la befa.
El Rei Carnestoltes instaura el seu regnat esbojarrat a L’Hospitalet. Com tots els anys, les comissions i grups de festes dels diferents barris de la nostra ciutat han volgut celebrar el Carnaval com cal, amb rues, concursos de disfresses i altres activitats.
Podeu trobar, en el següent enllaç, els cartells de festes de Carnestoltes que ens han fet arribar: http://wp.lh-on.cat/carnaval-2016
Sant Boi saluda el carnaval
Carnestoltes ja és a les portes de la ciutat disposat a omplir Sant Boi de festa i disbauxa durant uns dies. Com cada any, l'alegria i les disfresses seran els protagonistes de l'esdeveniment amb la Rua Carnaboi’16. És l'activitat més representativa del carnaval santboià. Plural i participativa, està oberta a famílies, colles d'amics, entitats...
Dissabte 6 de febrer
16 h Concentració dels participants al carrer de Tres d'Abril.
17 h Sortida des de la plaça de Catalunya.
19.30 h Final de festa i crema del Rei Carnestoltes a la plaça de Teresa Valls i Diví.
El Prat s’envolta de luxúria
Enguany, Sa Majestat Carnestoltes arribarà al Prat acompanyat de la Luxúria, el pecat protagonista del Carnaval. És temps de seduir i deixar-se seduir, emportar-se pel desig i la bogeria. Durant set dies seguirem els dictats de Sa Majestat i el món girarà del revés. Una setmana de gresca, disbauxa, bon humor i celebració, amb un munt de propostes per sortir al carrer, disfressar-nos i gaudir de la festa.
Consulteu la web de Carnaval del Prat i comenceu a agafar forces!
Sant Feliu de Llobregat es prepara per viure amb intensitat el Carnaval
Més de 1.400 persones d'un total de 22 comparses participaran el dissabte 6 de febrer en la Rua de Carnaval que recorrerà a partir de les 18.30 h els diferents carrers de la ciutat. La Rua arribarà a la plaça de la Vila cap a les 20.30 h, quan s'iniciarà l'actuació final de les comparses. Tot seguit es farà públic el veredicte del jurat del concurs de comparses i es lliuraran els premis.
Com en anys anteriors hi haurà 3 premis per a les millors comparses d'adults de 690 euros, 390 euros i 250 euros, respectivament. També s'atorgaran 3 premis a les millors comparses infantils valorats en 390 euros, 250 euros i 170 euros. El jurat també preveu concedir mencions especials de fins a 450 euros a les comparses que consideri que són mereixedores d'aquest premi. A més, totes les comparses participants a la rua rebran d'obsequi un pernil.
A banda del concurs de comparses organitzat per l’Ajuntament, en aquesta edició hi haurà premi a la millor comparsa de la rua per votació popular segons el resultat de les enquestes online que realitzarà el diari Fet a Sant Feliu els dies 6 i 14 de febrer. També s’atorgarà el premi de l’entitat Pistoleros de Edison a les fotografies publicades a Instagram del 4 al 8 de febrer de 2016. Finalment, hi haurà un concurs de selfies de Carnaval a Instagram dinamitzat pel programa municipal de joventut Sant Feliu Jove.
El programa d'activitats del Carnaval 2016 s'iniciarà el divendres 5 de febrer amb l'arribada del rei Carnestoltes al municipi i finalitzarà el dissabte 13 de febrer amb l'enterrament del rei de la festa.
El Rei Joan Despítoltes obre a Sant Joan Despí la setmana més boja de l’any, el Carnaval
El Carnaval, a Sant Joan Despí, es viu d’una manera especial gràcies a la implicació de les entitats, que juntament amb l’Ajuntament, organitzen durant més d’una setmana els actes més rellevants que marquen aquesta tradició pagana. Joan Despítoltes, el nostre Rei Carnestoltes, serà l’encarregat d’anunciar-nos l’arribada d’aquesta festa avui dijous 4 de febrer a la plaça de l’Ermita (17.30 h) en una gran festa amb música, ball i cançons. El Rei Carnestoltes recorda als assistents que portin l’entrepà de truita per seguir amb la tradició pròpia del dijous gras. El Mercat del Centre ofereix, de 19 a 20 h, tastar els productes típics d’aquesta festa.
Joan Despítoltes ens encomana alegria i energia, perquè la jornada estrella, el dissabte 6 de febrer, serà maratoniana. Les 15 comparses que aquest any se sumen a la Rua (inici, a les 17 hores) tornaran a tenyir de colors la rambla Josep Maria Jujol, punt de sortida, fins al parc de la Fontsanta, on acabarà. I si encara hi ha ganes de seguir amb la gresca, a partir de les 23 hores el poliesportiu del Mig organitza la Gran Festa de Carnaval que inclou un concurs de difresses. L’endemà, aquest mateix lloc, a però a les 18 hores es farà la Festa de Carnaval per als més petits amb un concurs de difresses infantil i per a adults.
El Carnaval s’acomiada amb la Festa de Judici Final (10 de febrer, plaça del Mercat, a les 17.30 h) on es farà el sorteig de tres premis en una nova campanya del comerç local, Jo també participo al Carnaval. De l’1 al 10 de febrer, els ciutadans poden demanar un val a les botigues participants que després hauran de ficar en unes urnes que s’instal·laran durant aquesta festa. Una sardinada popular clourà l’activitat. Però a més, de les activitats principals la ciutat viu “altres “ carnavals com el Carnaval Happy Flower & Zumba (4 de febrer) o les festes carnavalesques de la gent gran (4 i 5 de febrer al Centre Cívic les Planes i al Foment Cultural i Artístic respectivament).
Sant Andreu de la Barca viurà el carnestoltes més participatiu
Sant Andreu de la Barca ho té tot preparat per viure aquest any el Carnestoltes més participatiu dels darrers anys, amb més activitats, música i diversió.
El Rei Carnestoltes arribarà a les 17.30h a la Biblioteca Aigüestoses i a la rua de Carnaval de dissabte al matí (a partir de les 11.15h) s’han inscrit 10 entitats de la ciutat, dues més que l’edició de l’any passat.
L’organització calcula, tenint en compte la tendència de les edicions anteriors, que més de 4.000 persones seguiran aquesta rua, que sortirà de l’esplanada del Mercat Setmanal.
El moment més esperat de l’edició d’aquest any arribarà dissabte a la nit, quan es recupera el ball de disfresses, que tindrà com a escenari el complex poliesportiu l’11 i pel que s’han exhaurit les entrades, més de 600, que es van posar a la venda.
Arriba el Carnaval i que millor que fer-ho amb una bona botifarra d’ou al plat per celebrar el Dijous Gras, que ja s’apropa. Res de truites ni sardines. Per posar en valor aquest típic producte català, la Fundació dels Oficis de la Carn –amb el suport de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters- ha organitzat el primer concurs nacional de botifarres d’ou i que ha permès reconèixer, d’una banda, la innovació i la creativitat i, d’altra, la tradició en el que ha estat una festa gastronòmica per començar a donar la benvinguda a les disfresses de Carnaval.
Així, doncs, el guanyador de la botifarra d’ou artesana tradicional ha estat Ramon Hernando Martínez, de la Xarcuteria Hernando de Barcelona, i el campió en la categoria de la botifarra més innovadora és David Roig Cebrian de l’establiment L’Avi David, també de la ciutat comtal. Aquest últim ha captivat l’atenció del Jurat amb una botifarra d’ou amb fetge d’ànec, codony i vi Sauterns.
En Ramon ha fet “una botifarra esponjosa, tendre, amb la sal justa, toc de pebre blanc al final i color natural de l’ou ben cuit”. A més, ha revelat el secret del seu producte: “molt bona matèria primera, ous de qualitat, carns selectes i una acurada selecció d’espècies i ingredients de la millor qualitat possible”. L’artesà ha puntualitzat que el fet d’haver guanyat la primera edició del Concurs “comportarà un increment de les vendes” el pròxim Dijous Gras.
D’altra banda, en David ha definit la seva botifarra com “una botifarra molt encertada pel que fa a textura, aroma i sabor, tot el conjunt de sabors és molt bo”. De fet, ha elaborat un producte específic per aquest primer Concurs. En aquest sentit, preveu també un augment de les vendes de botifarres, ja què “la gent cada any espera les nostres botifarres. Enguany, farem 18 varietats”.
Dinàmica del concurs
Els participants han competit en les dues categories enviant les seves propostes a la Federació dels Oficis de la Carn, organització que subratlla el vessant solidari fent que els concursants aportessin 3 quilos de botifarres en el moment de la seva inscripció. Els participants portaven les seves propostes de botifarres d’ou a la Federació dels Oficis de la Carn i, dimecres 27 de gener, durant el matí, el jurat va procedir a fer el tast per tal d’escollir els premiats. Cal afegir que tota la carn i les botifarres sobrants del tast s’enviaran a la Fundació Banc dels Aliments.
Mestres Artesans de La Confraria del Gras i Magre i agremiats com el Joan Riera, Pere, Duran, Josep Noguera, Ricard Julià, Pròsper Puig i Jordi Vilà, han estat els encarregats de fer aquestes dues rondes de tast per cada categoria, així com les respectives mencions especials. Els experts han puntuat les botifarres pel seu aspecte extern i intern, i ha estat el president de cada taula qui ha ofert un tall de 2-3 cm de gruix a cada membre del jurat. En concret, en Jordi Vilà és el cuiner del restaurant Alkimia i del restaurant 1856.
En Pròsper Puig ha relatat que “l’objectiu d’aquest concurs és clar: realçar la figura del mestre artesà” perquè com esmenta en Joan Riera “tots els participants són artesans amb els coneixements bàsics adquirits que s’atreveixen a innovar”. Pel que fa el sector càrnic, en Ricard Julià ha senyalat que “aquest concurs serveix per intercanviar opinions i maneres de fer” dins del mercat.
En aquest sentit, les 10 botifarres més puntuades han estat les finalistes que van passar a la segona ronda, on es van escollir als 5 premiats per cada categoria: 1 guanyador, 1 finalista i 3 mencions especials. El Secretari del Jurat, Josep Dolcet, ha explicat que “les botifarres presentades, sobretot a la categoria de tradicionals, han reflectit clarament les composicions i les diferents maneres d’elaborar d’arreu”. No obstant això, ha afegit que “en general, han hagut una bona presentació i equilibrada de botifarres d’origen urbà o metropolità i d’origen de comarques”.
Confraria del Gras i el Magre
La Confraria és una entitat sense ànim de lucre, fundada fa 11 anys en el marc de la Fundació Oficis de la Carn. A la Confraria del Gras i el Magre participen carnissers, cansaladers, xarcuters, periodistes, estudiosos i científics de Catalunya, fins a arribar a un total de 150 associats que defensen i difonen les millors carns de la nostra terra, així com la seva qualitat, el valor nutritiu i la nostra identitat cultural i social.
Una de les principals motivacions d’aquest Concurs també ha estat la vinculació d’una festa gastronòmica amb el consum d’aquest producte tan típic de la diada de Dijous Llarder, així com fomentar la tradició catalana de menjar botifarra d’ou per donar la benvinguda al Carnestoltes.
A pocos días de comenzar la fiesta más divertida del año, Carnaval, todavía quedan los más indecisos, todavía sin disfraz. Si eres de esos y, sobre todo, si eres de los que no tiene ni una pizca de vergüenza, ahí va, con la colaboración de sangría Mar & Sol, la lista de los 15 peores disfraces. Si vas así, ten por seguro que más de una risa levantarás en las calles del Baix Llobregat y L’Hospitalet.
1.Plátano:
No solo es poco original, sino que este disfraz no favorece a nadie y resulta incómodo de llevar puesto.
2. Miley Cyrus:
Ok, es una de las celebrities de moda y de las más polémicas, que incita a ser imitada… pero si sus atuendos no le quedan bien ni a ella, a ti, tampoco. Y menos si tienes pelo en el pecho.
3. Langosta:
Y ahora, ¿cómo vas a salir de la bañera? No se puede negar la originalidad del disfraz, pero como favorecedor o divertido no tiene mucho. Mejor dejamos el marisco para cenas especiales, ¿no?
4. Muñeco Michelin:
Sí, la idea era buena. El resultado, sin embargo, es pésimo. ¿Toallas enrolladas por todo el cuerpo? Hubiese sido más fácil enfundarse un traje, subir la cremallera y listo.
5. Cubo de Rubik:
Poco práctico, sin duda. Para empezar, resulta casi imposible salir con este atuendo y caber por la puerta. Y encima es bastante freaky, en el peor de los sentidos.
6. Ambientador de coche:
Sí, el niño puede quedar monísimo, pero mejor si pudiera moverse, ¿no? Esperamos que por lo menos no huela...
Los vigilantes de la playa nos marcaron a muchos, pero esta imagen va a marcar incluso más a nuestras retinas… dejándonos ciegos. Es un ‘no’ rotundo.
8. Máquina de chicles:
¿Cuánto tiempo puede durar entero este disfraz? Envolverse el cuerpo con globos es sinónimo de pinchazo asegurado y, por lo tanto, de fracaso. Además, el disfraz parece poco conseguido…
Podría incluso ser una buena idea, pero es un tanto difícil identificar de qué se trata el disfraz (sobre todo si empiezan a caerse las notas adhesivas). Por no hablar de lo que va a costar sacarse de la piel y la ropa los restos de pegamento…
10. Caca:
La reina de los disfraces escatológicos, sin lugar a dudas. Se podría admitir como gracioso si fuera la mítica caca rosa del Dr. Slump o incluso, el icono del Whatsapp, pero este nivel de realismo (con moscas incluidas) resulta un tanto repulsivo.
No está mal la intención, pero no ganaría ningún concurso ni los aplausos de los amigos. Como mínimo, podrían haber utilizado un rotulador más grueso para delinear. Se aceptan apuestas sobre el tiempo que puede durar la moneda encima de la cabeza.
Sí, está de moda y nos encanta a todos… pero este disfraz a modo de mochila colgando, sinceramente, no es muy sofisticado ni fácilmente identificable. Si se tratara de un disfraz infantil o para bebés, igual nos sacaría una sonrisa más fácilmente.
Si la intención es quedarse sentados toda la noche, tiene un pase. Pero como seguramente no es la idea, ir con la taza del WC a cuestas no será muy práctico. Y de originalidad, mejor ni hablamos.
Volvemos al mundo escatológico, aunque como mínimo se ha tenido la decencia de conservar la cajita de cartón y no mostrar la funcionalidad de este producto de higiene íntima. En fin, ¿hacen falta más detalles?
En resumen, este disfraz es un conjunto de plásticos enganchados. O sea, de glamuroso, nada. Y además es difícil de combinar si os disfrazáis en pareja.