Ensenyament estudia eliminar més d'una vintena de línies al Baix Llobregat per la reducció de la natalitat, mentre que la comunitat educativa veu una oportunitat per rebaixar les ràtios d'alumnes per grup
El color groc ha tornat a ser el protagonista al cor del Baix Llobregat, a Sant Feliu de Llobregat, amb l'educació, novament, com a tema de discòrdia entre el departament d'Ensenyament i el teixit social de la comarca. Només tres mesos després que s'organitzés una protesta semblant a les portes de Serveis Territorials -aleshores contra la retallada de la partida de beques menjador-, ampes, entitats representants de la comunitat educativa, sindicats i amb el suport de bona part dels ajuntaments del territori s'han tornat a aplegar a l'Avinguda Laureà Miró, aquesta vegada, per evitar el tancament de 21 línies de P3 a escoles del Baix Llobregat.
En una trobada molt més nombrosa i sorollosa que la de novembre, el teixit educatiu, social, sindical i polític del Baix diuen prou, segons qualifiquen, a una nova política de retallades, que podria representar una rebaixa de més d'una quarantena de professors. Segons Ensenyament, el motiu és la rebaixa de la natalitat produïda al territori i a Catalunya fa, precisament, tres anys el que es preveu que derivi en una disminució de les inscripcions. Per contra, aquest argument no és suficient per la resta d'actors que veuen una oportunitat per rebaixar les ràtios d'alumnes per professor i grup i, per tant, millorar la qualitat de l'educació pública. “Els nens no han d'estar amuntegats a les aules”, deia Pura Velarde, portaveu del Fòrum Social del Baix Llobregat.
En aquesta direcció s'ha manifestat el secretari general de Comissions Obreres al Baix Llobregat, Toni Mora, que reclamava a la consellera diàleg i no decisions en base a la llei d'oferta i demanda que “mai s'haurien d'aplicar en el cas de l'Ensenyament”: “És evident que si és possible retallar, també és possible canviar i tornar a regenerar drets socials. Sempre hem estat en contra de les retallades i més quan afecten a la part més dèbils de les famílies: els nens i nenes. Tancar una línia de P3 significa condemnar molts col·legis i barris; hipotecar el seu futur. Ens sembla que la conselleria està –molt alegrement- fent aquestes retallades d'una manera tècnic-científica, sense parlar amb els ajuntaments ni les comunitats educatives. I al Baix no sobra cap P3”, ha sentenciat Mora.
Per la seva part, Carlos de Pablo, líder comarcal d'UGT, apel·lava a l'oportunitat que representa “si efectivament es verifiquen les dades de població” per millorar l'educació pública: “És curiós que cada vegada que ens alerten d'una crisis, ara suposadament demogràfica, sempre s'adopten polítiques des de la perspectiva de la retallada i la supressió. Estaria bé que quan es genera una crisis, la resposta sigui de creixement. L'educació no és un cost; és una inversió. Per tant, si verdaderament és certa aquesta crisis, aprofitem i millorem la qualitat i la prestació del servei. Verifiquem com i on s'ha de fer; però que el primer plantejament sigui retallar és inacceptable”, deia De Pablo.
El conflicte ja ha arribat al Parlament de Catalunya de la mà d'una resolució conjunta del grup del Partit Socialista de Catalunya i de Catalunya Sí que es Pot. De fet, representants polítics d'ambdós partits al territori es van sumar a la protesta amb una notable representació d'alcaldes i regidors. En paral·lel, el Fòrum Social del Baix Llobregat ja ha iniciat una ronda de reunions amb els grups parlamentaris, entre ells, el de Junts pel Sí que s'hauria compromès a fer un estudi de la situació localitat per localitat. En aquests estudis s'hauran de valorar, a proposta de l'entitat, aspectes com l'entorn dels col·legis o les possibles repercussions que es poden donar a les famílies dels nens, així com les seves situacions. D'altra banda, Velarde els ha manifestat que estaran en contra del tancaments i de la reducció de personal docent, més encara quan “l'escola concertada continua rebent recursos, mentre que les retallades sempre es donen a la pública”.