Cornellà i Sant Boi seran, segons ha pogut saber El Llobregat, les ciutats més afectades amb dos línies tancades
La comunitat educativa del Baix Llobregat ja té una resposta per part de la Generalitat de Catalunya, que mou fitxa en relació al tancament de les línies de P3 després de la protesta organitzada dijous passat al davant de l’edifici de Serveis Territorials de Sant Feliu. Segons ha pogut saber El Llobregat, Ensenyament tancarà finalment 12 línies de P3 enlloc de les 21 que tenia previstes. Tot i que falta per confirmar-se en una nova reunió el pròxim 11 de febrer, segons fonts oficials de l’USTEC, ballarà poc aquesta xifra. De fet, podria augmentar depenent de la demanda, particularment, a Olesa i Esparreguera que queden pendents a les preinscripcions.
Entre les ciutats més afectades està Cornellà i Sant Boi que, d’entrada, perdran dos grups: a l’Escola Almeda i Ignasi Iglèsias i al Parellada i Rafael Casanovas, respectivament. A aquesta llista cal sumar una línia menys a municipis com Viladecans, Torrelles, Sant Vicenç dels Horts, entre d’altres que Ensenyament no ha comunicat, a més d’un grup de l’Escola Martí i Pol de Sant Feliu, una de les més polèmiques. Ensenyament justifica el tancament d’una de les dues línies de l’escola -tot i omplir l’any passat els dos grups- per redistribuir les inscripcions amb les escoles de Falguera i Arquitecte Gaudí, amb menys demanda. Una proposta que aporta amb “l’amenaça” que l’altra opció seria tancar una de les dues escoles de la zona baixa de la capital del Baix. Pel que fa l’USTEC, considera que els alumnes del Martí i Pol (que en alguns casos venen de Sant Just Desvern) no aniran a les altres dues escoles, sinó a una escola concertada a prop.
La comunitat educativa, ampes i sindicats no accepten la nova proposta i mantenen la seva posició d’esperar a les preinscripcions per tal de distribuir després les 779 vacants que podrien quedar aproximadament (per la reducció de la natalitat fa tres anys), no amb l’eliminació de línies sinó amb la reducció de ràtios. En aquest sentit, denuncien que juguen amb regles de joc diferents front les escoles concertades, les quals poden demanar la concertació a partir de 19 alumnes per grup, mentre que les públiques estan amb ràtios de 25 alumnes. A més, les concertades poden acabar les preinscripcions al setembre i no ara, com la pública.
Aquesta guerra particular entre pública i concertada es pot donar, pròximament, a Santa Coloma de Cervelló, on obrirà una nova escola privada per aquest curs amb tarifes que ronden els 665 euros el mes. De moment, la seva apertura no tindrà una repercussió a nivell públic, però, segons informa el sindicat informatiu, ja estarien anunciant rebaixes a les quotes d’aquí a dos anys, efectivament, quan ja arribin als 19 alumnes per grup, nivell suficient per demanar el finançament públic. Aleshores, si que podria haver una repercussió en l’escola pública.
Per tot plegat, la comunitat educativa del Baix Llobregat ja prepara un calendari de protestes que podrien acabar, de confirmar-se definitivament, en una protesta a la plaça Sant Jaume de Barcelona, en coordinació amb altres plataformes educatives que també estan portant jornades de protesta a comarques del Vallès o del Maresme.