L'ens metropolità calcula que es podria donar feina, amb la mateixa inversió que el mandat anterior, a 4.500 persones, 510 més que entre 2012-2016
Tot i que l'evolució de l'atur és positiva a la zona metropolitana, encara avui té xifres lleugerament per sobre de la mitjana catalana amb una taxa d'atur del 13,83%, front el 13,61% de Catalunya. En total, 208.941 persones continuen patint la lacra de l'atur a la zona metropolitana el que ha portat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona a no baixar la guàrdia i a renovar el Pla de Suport a les Polítiques Socials Municipals per aquest nou mandat (2016-2019) que es va estrenar al 2012 i que ha acabat amb 3.990 contractes de treball. En aquest sentit, el Pla té un esperit continuista que manté la inversió en els 30 milions d'euros per incentivar l'ocupació i l'emprenedoria, però que incorpora, en paral·lel, un fons de sis milions d'euros per fer front a la pobresa energètica, principal novetat respecte l'anterior Pla. D'altra banda, segons ha presentat avui el vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Jaume Collboni, amb la mateixa inversió s'estima que s'aconseguirà crear al voltant de 4.500 llocs de treball a tot l'àmbit metropolità en quatre anys degut a les millors expectatives i segons l'evolució de l'atur als darrers mesos.
D'aquesta manera, l'ajuda de l'AMB representarà fins a un 80% del cost dels projectes d'ocupació municipals que es dividiran en tres eixos fonamentals: Plans d'Ocupació municipals; Pla d'Inserció a empreses i Autoocupació i emprenedoria. En aquest sentit, l'AMB no focalitza cap a on es destinen finalment els recursos sinó que és l'ajuntament, en última instància, qui decideix aplicar els esforços en uns sectors o col·lectius concrets segons les seves necessitats. L'ens metropolità fa de bombona d'oxigen imprescindible per mantenir actius aquests plans d'ocupació encara fonamentals.
Amb l'experiència d'aquests quatre anys, el perfil més contractat ha estat el d'un home d'entre 36 i 45 anys, amb formació bàsica, no immigrant, afectat per l'atur de llarga durada i amb càrregues familiars : "És a dir, casos d'emergència social que fa que l'administració hagi de suplir el que el mercat no fa", deia Collboni. Els contractes més habituals (fins a un 88,2%) eren en relació al sector serveis, en concret, per arranjaments d'espais urbans; prestació de serveis d'atenció a les persones i prestació de serveis públics relacionats amb l'atenció a la ciutadania. Per aquest mandat, el perfil és semblant amb l'única diferència del sexe, ja que l'atur de les dones augmenta i ara és quasi dos punts percentuals per sobre de l'atur dels homes.
"No podem esperar que la Generalitat faci Política Industrial"
Tenint en compte la idiosincràsia industrial del territori metropolità, sorprèn l'elevat percentatge de treballadors contractats per realitzar feines del sector serveis, feines considerades de proximitat però que no aporten un retorn econòmic. En resposta als periodistes presents durant l'acte, Collboni ha volgut matisar que l'ocupació industrial es treballa des de l'altra pota fonamental de la vicepresidència: l'Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmica.
El responsable socialista, que s'ha definit com a "industrialista", ha posat en valor la doble política de l'AMB que treballa per modernitzar els polígons industrials, però que, en paral·lel, també busca la inversió de les empreses d'una manera activa: "Aquest Govern [metropolità] ha invertit de forma molt intensiva en polígons industrials, que són l'autèntic camp d'aterratge de les inversions que han de venir. Però no només volem asfaltar la pista d'aterratge, volem fer polítiques actives per atraure a les empreses; busquem inversions globalment", ha apuntat Collboni abans de donar un toc d'atenció al Govern de la Generalitat: "Malgrat tot, la Generalitat, com està a les seves coses, ha deixat de fer-ho. I els ciutadans de l'àmbit metropolità no podem esperar a que la Generalitat faci Política Industrial".
Dèficit en infraestructures
El greu col·lapse produït aquest matí al centre de Barcelona per la presència de fum a la zona de vies del metro i del tren i que ha aturat la circulació de fins a 140 trens, amb una afectació inèdita per la mobilitat de tota la zona metropolitana, també ha tingut la rèplica del vicepresident metropolità durant l'acte. Collboni ha demanat, d'una banda, a l'Estat "tractar a l'AMB com a una de les zones metropolitanes més importants d'Espanya" i, per tant, corregir el dèficit en infraestructures, en inversió i en manteniment; i d'altra banda, ha criticat a la Generalitat no "posar-se les piles i jugar a la ficció de la desconnexió". "La falta de diàleg i de col·laboració entre la Generalitat i l'Estat, uns perquè es volen desconnectar i altres perquè diuen que com es volen desconnectar no cal invertir, l'acabem pagant tots els ciutadans en qüestions quotidianes com agafar el metro o el tren".
Per acabar, Collboni ha confirmat que el grup socialista en el Congrés preguntarà a les Corts per la previsió d'inversions i de partides de manteniment i ha assegurat, com a Govern metropolità, que mantindran la pressió per corregir el dèficit "governi qui governi".