Marín demana que s’acabi la línia 10 de metro i Tejedor que es doni impuls a l’estació Intermodal
La inauguració oficial del tram sud de la línia 9 de metro ha estat una barreja d’alegria, agraïments i reivindicacions des que es va agafar el suburbà, a l’estació de la Zona Universitària de Barcelona, fins a la parada Aeroport T1, ubicat a l’aeroport de El Prat, passant per l’estació Fira de L’Hospitalet, on els representants institucionals han fet els parlaments inaugurals. Tots els representants institucionals han mostrat la seva satisfacció i el seu agraïment a tots els governs anteriors i membres de la societat que han fet possible que aquest tram de la línia 9 es pogués obrir 15 anys després de la seva aprovació inicial. No obstant això, també hi ha hagut moments per a la reivindicació.
L‘alcaldessa de la segona ciutat de Catalunya, Núria Marín, ha valorat molt positivament aquest “equipament de país” que connecta el nucli econòmic de L’Hospitalet amb la resta de la ciutat i que comunica el nord del municipi amb el sud, fet que ha qualificat de “excel·lent notícia pels ciutadans” de la localitat. Ara bé, també ha reconegut que “els alcaldes i alcaldesses mai no tenim prou” i per això ha aprofitat l’esdeveniment per demanar que es continuï treballant en la línia 10, que té dues parades a la ciutat i podria estar acabada l’any vinent.
Marín també ha volgut aprofitar la presència del secretari d’Estat d’Infraestructures, Julio Gómez Pomar, per criticar, en castellà, el “mal manteniment” del sistema de Rodalies. Per això, li ha demanat que traslladi a la ministra de Foment la necessitat d’un “metro regional” per al bé de tota l’àrea metropolitana de Barcelona i Catalunya, i de fer el túnel ferroviari i l’intercanviador de La Torrassa a L’Hospitalet. I ha sol·licitat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que faci seva aquesta reivindicació.
El primer edil de El Prat, Lluis Tejedor, també ha volgut aclarir que “no hem fet un metro per connectar la Fira amb l’aeroport només”, sinó per aconseguir una major vertebració del territori, una major competitivitat econòmica i una mobilitat sostenible. Tejedor també ha aprofitat el seu discurs per recordar que quan es va planificar aquesta línia també es va decidir que l’estació Intermodal-El Prat es convertís en la porta d’entrada a l’aeroport, una mena de T0. Per això ha demanat la Generalitat que lideri i activi aquesta “oportunitat per aconseguir que la terminal ferroviària de El Prat sigui el hub que connecti Catalunya amb l’aeroport i que faciliti que els trens de Rodalies que vénen de Reus, Tarragona i que passen d’allà per anar a Sants per tornar després cap a l’aeroport troben un pla d’explotació raonable que faci possible una mobilitat més eficient”.
Puigdemont vs. Albiol
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que el seu Govern manté un ferm compromís amb un model de “mobilitat sostenible” i ha sostingut que “l’Estat ha dimitit de la seva responsabilitat” pel que fa al manteniment de les infraestructures. Puigdemont ha posat sobre la taula algunes dades, com que els ferrocarrils que depenen de la Generalitat són més puntuals que els que depenen de l’Estat (99% vs. 58%) i tenen menys incidències per justificar “que la demanda a Foment per poder gestionar el servei de rodalies de Renfe es basa en fets”. Aquestes paraules han molestat al president del Partit Popular de Catalunya, Xavier García Albiol, que s’ha aixecat de la cadira i ha marxat fora de l’estació de metro, fet que ha generat murmuris entre els assistents.
Per la seva part, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha valorat que la nova infraestructura de “transport públic” millori la connectivitat a l’àrea metropolitana i ajudi a reduir la contaminació. Colau també ha aprofitat la seva intervenció per recordar que s’ha de continuar treballant per millorar els serveis de comunicació i ha citat expressament els veïns i veïnes de La Marina i la Zona Franca. És per això que ha invitat als presents a “seguir treballant en aquest esperit de col·laboració, que és el que demana la ciutadania”.
A més d’aquestes reivindicacions oficials, els primers a manifestar-se han estat els treballadors de metro, els quals s’han apropat a la parada Zona Universitària per demanar millors condicions laborals o, en cas contrari, continuar amb la seva proposta de vaga prevista pels dies 22 i 24 de febrer i que afectarien el Mobile World Congress.
Recàrrec per anar a l’aeroport
Avui s’ha inaugurat oficialment el tram sud de la línia 9, un recorregut de 20 kilòmetres i 15 estacions des de Zona Universitària de Barcelona fins a l’Aeroport T1 de El Prat en un temps aproximat de 32 minuts. Per accedir a les dues terminals de l’aeroport, caldrà adquirir un bitllet senzill de metro, anomenat bitllet aeroport, que incorpora un recàrrec en el preu i que suposa un total de 4,50 euros. Ara bé, com ha explicat l’alcalde d’El Prat, s’ha arribat a un acord perquè les persones que treballin a l’aeroport disposin d’una T-10 personalitzada i no hagin de pagar-ne més.