Cornellà

Un bus recorre el Baix per evitar la fuga de cervells

Imanol Crespo | Jueves 18 de febrero de 2016
El projecte Innobus té com a objectiu incentivar l’ocupació dels 1.200 joves amb grau universitari que no tenen feina al Baix

La fuga de cervells és un dels tumors que acostumen a afectar als països en vies de desenvolupament i que explica l’emigració de professionals talentosos, formats a les universitats, i que marxen del seu país d’origen per falta d’oportunitats. Un tumor que, si no és corregit, acaba convertint-se en una metàstasi de la nació, ja que en la gran majoria dels casos el que marxa mai torna el que condemna al seu país d’origen a la falta de desenvolupament.


Aquest concepte que al nostre país era tan desconegut com llunyà s’ha convertit amb la crisis en una realitat a tots els territoris, també al Baix Llobregat i L’Hospitalet. Pensi en el seu entorn: quants joves han hagut de marxar a l’estranger en busca d’una oportunitat? Doncs bé, encara avui dia queden a la nostra comarca un miler de joves amb formació universitària, però aturats, inscrits al Servei d’Ocupació de Catalunya; a més de dos centenars de joves de L’Hospitalet (poden haver-hi molt més i que no estiguin inscrits al SOC i, per tant, no s’hagin comptabilitzat). Aquests joves, tot i el seu talent, són un reflex de les esquerdes que encara es donen a la nostra societat i que, per tant, s’han de corregir: primer, pel perill de que es doni aquesta fuga de cervells amb la que es perd al talent i, segon, perquè també poden acabar fent feines d’inferior qualificació al seu nivell, el que deriva en una major taxa d’atur de les persones sense formació i amb majors dificultats per accedir al mercat laboral.

El bus del talent
Per evitar aquests dos fracassos de la nostra societat, l’Innobaix ha presentat el projecte Innobus, amb el que recorrerà el territori per posar en contacte una seixantena de joves universitaris a l’atur amb empreses de primer nivell ubicades al Baix Llobregat. Serà el bus del nostre talent, que encara no ha gaudit de l’oportunitat necessària per explotar el seu potencial: “Des del sector públic, hi ha molts programes que ajuden als aturats; però aturats que han estat expulsats del mercat laboral, persones amb poca qualificació, col·lectius difícils i complicats”, explica la directora general de l’Innobaix, Anna Hernàndez. “Hi ha un sector, però, que és el del talent de la nostra comarca, que ningú l’ha donat cap suport, perquè es creuen –per la seva formació- que ja són autònoms i que es poden espavilar sols”.


D’aquesta manera, més enllà de donar suport als joves, a més de donar resposta als aturats majors de 45 anys, que continuen en un difícil encreuament, la nova iniciativa posa sobre l’agenda política els joves formats i a l’atur del nostre territori, que també requereixen d’una resposta: “Nosaltres treballem la innovació en tots els nivells i ens faltava aquest col·lectiu que, de vegades, venen de famílies que també han tingut molts problemes i que han hagut de fer un esforç molt important; i ara, en canvi, la societat no els retorna el que mereixen”.


La proposta consisteix en omplir un autocar amb els joves universitaris sense feina i amb “empenta innovador i emprenedora” amb el que visitaran diferents empreses de primer nivell ubicades al Baix. En concret, seran, Bayern, Samsung, Avant Grup, Agbar i el RDIT de la Universitat Politècnica de Catalunya, ubicat al campus universitari de Castelldefels. Així podran conèixer en profunditat la tasca de les empreses i alguns dels departaments més destacats, sobretot, si tenen a veure amb la investigació i la innovació. D’altra banda, les empreses llençaran un repte de tal manera que, després de visitar les instal·lacions empresarials de les cinc companyies, els joves participants hauran de donar resposta –de forma individual o col·lectiva- a un d’ells, amb un projecte que tindrà l’acompanyament de dos mentors d’Innobaix. Més tard, en una altra sessió, aquest projecte es presentarà davant un jurat format per un membre de cada empresa.


Dependrà del nivell dels projectes i de les empreses que el projecte es pugui aplicar en un futur, fet que suposaria el major premi per algun dels participants. Sigui com sigui, el més positiu serà que, durant dues setmanes, aquest més de mig centenar de joves estaran treballant conjuntament, es coneixeran, intercanviaran contactes, projectes en comú, idees, tindran un contacte directe amb el món empresarial del territori, tindran l’acompanyament i el suport d’Innobaix i, per tant, donaran un pas endavant a l’hora d’aconseguir feina. En definitiva, tindran una oportunitat que, sovint, és l’única cosa que es demana. III