Nosaltres practiquem “slow journalism”, el periodisme pausat on el gènere per excel·lència és el reportatge, i l’ informació reposada ens defineix com a publicació mensual, que es complementa amb l’actualitat de la seva versió digital www.elllobregat.com
Després d’una dècada de recorregut i de molt sembrar, el millor regal d’aquest aniversari ha estat el reconeixement de l’Associació Espanyola d’Editorials de Publicacions Periòdiques com a millor publicació gratuïta d’Espanya, així com el nou salt de difusió que ens permet augmentar l’audiència ara conjuntament amb El Periódico de Catalunya.
El Llobregat sortirà tots els primers dijous de cada mes entre les pàgines del diari de referència al Baix Llobregat i L’Hospitalet.
Serem, en definitiva, el magazine informatiu de El Periódico de Catalunya al Baix Llobregat i L’Hospitalet, el que ens omple d’orgull, optimisme i alegria, però també de la responsabilitat que comporta i que sempre ha de tenir un mitjà, també, des de la perspectiva local i comarcal.
Per aquest motiu, la nostra millor carta de presentació és l’aposta clara i evident, sense complexes, pel periodisme de proximitat.
I aquest número n’és una nova prova. El Llobregat enceta la campanya ‘Cero Suicidios’ amb un ampli reportatge sobre un tema tabú a la nostra societat, però que, en canvi, representa la major taxa de mortalitat entre els nostres joves. De la mateixa manera que en el seu moment l’administració va afrontar amb campanyes la lluita contra les drogues, la prevenció dels accidents de trànsit i la violència de gènere, cal posar el focus en aquesta qüestió. No ho diem nosaltres, si no molts especialistes vinculats amb la prevenció de suïcidis. Des de El Llobregat els fem costat amb la voluntat d’evitar tots aquells suïcidis que, en un 90% han tingut un cas de temptativa. Des d’aquest primer avís fins el suïcidi hi ha un ampli marge d’actuació que no està sent efectiu en molts casos.
D’altra banda, la portada de El Llobregat té com a protagonista els nens i nenes del territori a través de la situació actual per la que passen els serveis de pediatria. Es consideren discriminats, als peus de la Salut catalana, amb falta de recursos i falta de professionals, fet que es pot agreujar en poc més d’una dècada, quan s’hauran jubilat el 50% dels actuals pediatres. El jovent és el nostre futur i el nostre principal actiu; en canvi, semblen ser també els grans oblidats. Tant de bo quan tornin a passar aquests deu anys El Llobregat pugui complir una nova dècada amb tu i dedicar la seva portada, per exemple, a la seva història com a mitjà de proximitat enlloc d’ocupar-se de denúncies socials. Aquest any no ha pogut ser. III