L’entitat, l’Ajuntament i la Generalitat es trobaran el 27 de juliol per arribar a un acord i donar sortida als pisos buits de les entitats financeres; un acord que ha de començar amb la cessió dels pisos del Govern català a l’ens local
És, sens dubte, una de les imatges del dia. El conjunt de samarretes verdes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de L’Hospitalet i de Barcelona envoltant al primer tinent d’alcalde de L’Hospitalet, Francesc Josep Belver, al hall de l’Ajuntament. Tot i que la crisi econòmica comença a aixecar el cap, encara no es tradueix en infinits aspectes socials i, en aquest sentit, la crisi habitacional continua estant molt present.
Per aquest motiu, la PAH s’ha presentat avui a les portes de la casa consistorial de la segona ciutat de Catalunya per denunciar, segons han manifestat en un comunicat, “la deficient resposta que està donant L’Hospitalet a les famílies que sofreixen processos de desnonament. Enfront dels desnonaments, la solució habitacional no pot ser un alberg on se’t controla com si fossis un menor; ni una pensió ni ajudes destinades a pagar el lloguer d’una habitació, fomentant així des de les institucions l’amuntegament”.
En contra, el que promou la PAH és reallotjar a les persones afectades a pisos de parc públic. En aquest sentit, doncs, hi ha quatre punts fonamentals de protesta i que exigeixen en el mateix document tant a l’Ajuntament com a la Generalitat de Catalunya: exigim que la Generalitat cedeixi la gestió dels pisos que tenen buits i ocupats en aquest municipi a l’Ajuntament de L’Hospitalet; que negociïn amb els bancs la cessió d’habitatges i en cas de no tenir èxit, en el termini d’un mes iniciïn les sancions aplicant la llei 18/2007 a tots els pisos buits; que es busquin mecanismes per regularitzar les ocupacions, incloent aquests casos dins de la Taula d’Emergència; i que augmentin les ajudes de lloguer mitjançant convocatòries permanents.
Fruit de la mobilització, l’entitat ha arrencat al Govern local i a la Generalitat una reunió a tres bandes que es celebrarà el pròxim 27 de juliol i que tindrà per objectiu abordar la cessió urgent dels pisos procedents d’entitats financeres.
Aquesta reunió arriba, primer, després que, a l’inici de l’any, l’alcaldessa de la ciutat, Núria Marín, arrenqués amb l’amenaça d’expropiar, pràcticament, els pisos buits a les entitats financeres avalada per les noves normatives (es van presentar, de fet, alguns expedients sancionadors, però, de moment, la situació no ha transcendit més enllà) i, segon, després de plantejar la problemàtica a la Comissió Mixta entre l’Ajuntament i la Generalitat.
Segons fonts oficials de l’Ajuntament, aquest 27 de juliol s’haurà de posar fil a l’agulla a la cessió a l’Ajuntament dels pisos que les entitats financeres han cedit al Govern català perquè es destinin al lloguer social. En aquest sentit, a la darrera comissió, la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ja s’hauria compromès a fer efectiva aquesta cessió el més aviat possible. Aleshores, es convocarà, segons l’Ajuntament “amb caràcter d’urgència”, la Mesa d’Emergència Social, per tal d’adjudicar-los a les famílies que reuneixin els requisits establerts per Serveis Socials. A la última convocatòria es van adjudicar disset habitatges, però encara, s’estima, que hi ha 200 famílies en situació de pobresa habitacional.