La crisis comença a ser progressivament història al Baix Llobregat i L’Hospitalet, segons les dades macroeconòmiques de l’Informe de Conjuntura Econòmica del Fòrum Empresarial del Llobregat. Després de tocar fons al 2013 –es va passar en un curt període de temps dels 400.000 llocs de treball a poc més de 334.000; és a dir, es va destruir un 15% dels llocs de treball- el territori a aixecat el cap i les dades donen la volta a la tendència negativa d’aleshores.
En aquest període de 2013-2016, l’ocupació del Baix Llobregat i L’Hospitalet ha augmentat un 8,7 en termes acumulats, el que es tradueix en 34.081 llocs de treball. Són encara la meitat dels que es van perdre, però la tendència es del tot positiva. Tant que, de fet, la mitjana de creació de feina és un punt superior a la de Catalunya, que creix amb un 7,7%.
Les dades a l’alça, a més, es donen de manera transversal a tots els majors sectors i no només per activitats econòmiques. Destaca, doncs, el creixement de la construcció (el més afectat per la crisi) amb una millora en la creació d’ocupació del 3%, pràcticament, a l’alçada de la indústria (3,3%). D’altra banda, s’aprecia la importància creixent del sector serveis que representa 31.000 dels 34.000 llocs nous de feina i, per tant, la gran oportunitat per aconseguir feina. En termes percentuals, la variació acumulada en els darrers tres anys és del 10,3%.
Per acabar, tot i que els serveis és el que més ocupació general, el que percentualment més creix és el primer sector, l’agricultura, amb un augment de l’11,1%. Es reforça, doncs, el ‘leitmotiv’, que des del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat sempre es defensa: l’agricultura també genera ocupació, el primer sector també és una oportunitat de desenvolupament econòmic.
El comerç, l’activitat que més feina dóna
Si la millora de l’ocupació és generalitzada a tots els grans sectors, també, cal destacar aquesta característica pel que fa les activitats econòmiques. Pràcticament totes milloren en aquest període dels darrers tres anys i les que cauen ho fan tan mínimament que es poc considerar un manteniment.
El comerç és l’activitat econòmica que més ocupació genera, en termes absoluts, amb 5.618 llocs de treball nous (un 16,5%), el que evidencia la millora notable del consum privat. Molt a prop, transport i emmagatzematge, amb 4.404 llocs de treball creats; les activitats professionals i tècniques, amb 4.117; i les activitats sanitàries i serveis socials, amb 3.912 ocupen la cúpula de les activitats que més feina han ofert en aquests tres últims anys.
D’una manera menys destacada, però, amb una tendència positiva igual, trobem el sector de l’hostaleria (2.309 llocs de treball), les activitats administratives (2.270), les vinculades a la informació i la comunicació (1.977) o les que tenen a veure amb activitats industrials (1.949).
En aquest sentit, i més ara que L’Hospitalet, per exemple, posa el focus en la creació d’ocupació a partir de la cultura, l’informe de la patronal Aeball recull la creació de 1.593 llocs de feina al Baix Llobregat i L’Hospitalet relacionats amb les activitats artístiques i a l’entreteniment, una dada destacada que percentualment representa una millora del 28% (7,5 punts per sobre del comerç). Per acabar, els nivells d’ocupació milloren també en educació, en serveis financers, així com activitats immobiliàries, que ha creat 1.084 llocs de treball nous (un 42% més d’ocupats).
En negatiu, només les branques relacionades amb la producció elèctrica i gas (menys dos empleats), les activitats de la llar (menys quatre) i les indústries extractives (- 17 llocs de treball) cauen, tot i que són dades poc significatives. III