El santboià Manel Esteller rep el guardó de mans del president de la Generalitat, Carles Puigdemont
(Foto: Imanol Crespo).
Imanol Crespo | Martes 25 de octubre de 2016
L'actual director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer a l'IDIBELL de L'Hospitalet ha estat reconegut juntament amb Josep Baselga i Joan Massagué en la XXVIII edició d'aquests premis creats per la Generalitat a l'any 1989
Parlar d'epigenètica és, a Catalunya i a l'altre costat de l'Atlàntic, parlar de Manel Esteller. Quan tothom estava capficat en descobrir el genoma humà, ell va obrir la porta de l'estudi de tota la massa de proteïnes que envolten el nucli de l'ADN. L'epigenètica. Una porta que ha demostrat tenir un valor únic en la lluita contra el càncer des de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL) on dirigeix el Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer des del 2008. És, de fet, el científic d'Espanya que més articles ha publicat en l'àmbit internacional.
Per tot, el santboià Manel Esteller ha rebut avui, al Palau de la Generalitat, el Premi Internacional Catalunya, a la seva XVIII edició; un guardó que reconeix la seva feina en el marc científic. El premi ha estat compartit amb altres dues peces fonamentals de la recerca catalana com són el Doctor Josep Baselga, director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), i Joan Massagué, actual director científic al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York, on desenvolupa la seva recerca centrada en l'estudi de la metàstasi.
Per primera vegada, doncs, tres catalans -un de marca baixllobregatina- que reben a la vegada el premi, el que ha merescut el reconeixement del president de la Generalitat, Carles Puigdemont: "el reconeixement a aquests oncòlegs ens col·loca al capdavant dels països més avançats".
En aquest sentit, el discurs d'Esteller ha estat un agraïment a l'aposta que Catalunya fa per la recerca: "Que des de Catalunya es tingui en compte la recerca, que es reconegui la investigació com un valor destacat d'un país, diu molt de la seva gent [...] Estic content per la distinció, però ho estaré més encara si serveix perquè es doni més suport a la recerca científica en totes les seves branques, des de la biomèdica a la física, des de la química a la lingüística, des de la matemàtica a l'arqueologia o des de l'enginyeria a la història".
Per acabar, Esteller ha dedicat el premi "al futur"; és a dir, a la nova generació de joves, "que hauran de resoldre els problemes del món actual gràcies a la recerca [...] Necessitem el seu talent, la seva imaginació, la seva originalitat, la seva força. Hem de procurar que tinguin els mitjans per a investigar en condicions dignes i que no es perdi ni una persona brillant en formació per motius econòmics".
Per la seva part, Puigdemont ha tancat l'acte qualificant els tres científics de representants "dels valors i les virtuts que calen per esdevenir una referència mundial en el camp d'estudi que sigui, en aquest cas, la recerca oncològica". Amb valors com la imaginació, l'atreviment, l'esforç, el treball, la perseverança, la tenacitat i el coratge, segons Puigdemont, "donen sentit a la paraula excel·lència; una excel·lència que es constata en la producció científica catalana, en quantitat i qualitat". I és que Catalunya produeix un 26% de les publicacions científiques de l'Estat espanyol i el 3% de les europees, representant només el 16% i l'1,5% de la població, respectivament.
A la present edició dels premis, creats per la Generalitat l'any 1989, s'han presentat fins a 138 candidatures de 57 països diferents. Finalment, el jurat s'ha decantat pels tres oncòlegs, segons la resolució, "per la seva revolucionària tasca, especialment en la recerca oncològica, amb la qual hi han contribuït significativament a l'avenç de la biomedicina mundial".