El Ple municipal aprova una moció popular presentada, principalment, per la Comissió Popular CEM, STOP Comptadors, FAV-BAIX i CONFAVC, entre d'altres
Després de tota la batalla –encara viva- per l’antena de telefonia mòbil que Vodafone va instal·lar al costat de l’Escola Sant Martí de Torrelles de Llobregat, la vila ha obert un nou debat també amb la contaminació electromagnètica com a protagonista. El Ple municipal d’aquest mes ha aprovat de manera unànime una moció popular presentada per la Comissió Municipal CEM (Comptadors d’Energía Modular), la plataforma STOP Comptadors, FAV-BAIX i CONFAVC, entre altres entitats, amb la que es posiciona en contra de la instal·lació dels denominats Comptadors Telegestionables, el nou sistema digitalitzat i elèctric que substituirà els tradicionals comptadors als nostres domicilis.
Segons els promotors de la moció, aquest nou sistema “el que fa és emetre una contaminació electromagnètica molt forta, perquè les dades que passen cap al comptador ho fan per la xarxa elèctrica, que no està preparada per a aquesta finalitat”, diu Ainoa Olza, presidenta de la Comissió Popular CEM. Tal i com recull la moció, el cablejat elèctric dels habitates està previst per un corrent elèctric de freqüència 50Hz, però no està adaptat per transportar senyals PLC (utilitzades en les xarxes d’alta tensió). Per poder evitar la radiació electromagnètica, recullen, caldria apantallar aquest cablejat. O, d’altra banda, tal i com diu a El Llobregat Ainoa Olza, fer-ho a través de “fibra òptica, per exemple, una manera menys contaminant”. A més, asseguren que en el tram final s’utilitzen sistemes de comunicació inhalàmbrica (WI-FI) el que, per tant, exigiria nous ‘routers’ per tots els habitatges: “estarem irradiats per tot arreu”.
A la moció es recullen diferents estudis, però, la realitat és que no s’ha demostrat ben bé si contaminen o no. En tot cas, en aquest sentit, es demana aplicar el principi de precaució que recull l’Assamblea Parlamentària del Consell d’Europa en la seva resolució 1815 de 27 de maig de 2011: “S’ha d’aplicar el Principi de Precaució quan l’avaluació científica permet determinar riscos amb suficient certesa”. Aquesta avaluació científica ja existeix i la prova és la proliferació de diferents plataformes populars com aquesta de Torrelles.
En el cas concret del municipi baixllobregatí, que havia arribat a un acord amb AGBAR, però que no s’havia aplicat, les entitats ciutadanes demanen paralitzar el procés, que, amb la moció, sembla ser, que serà així.
Salari Mínim Local de mil euros
El Ple municipal ha deixat altres punts destacats com és la moció popular de la plataforma ‘Anemamil’, aprovada amb dotze vots a favor i una abstenció. Aquesta moció proposta un Salari Mínim local de mil euros que afectaria als treballadors municipals de la vila, però, també, com ja s’ha començat a aprovar en altres municipis, a les empreses que participin en alguna promoció municipal.