Vidal Aragonés

Amb la pobresa energètica no es juga

Vidal Aragonés | Jueves 01 de diciembre de 2016
Estem davant d’una situació d’autèntica emergència social. Fa uns dies coneixíem la notícia de la Rosa, una dona de 81 anys que va morir a Reus a causa d’un incendi provocat per una espelma.

Aquesta espelma, la necessitava per il·luminar-se perquè feia dos mesos Gas Natural havia ordenat tallar-li la llum per impagament. Aquesta situació, la impossibilitat de fer front a la factura de la llum, és una realitat més freqüent del que molts poden pensar, també per a moltes famílies del Baix Llobregat. L’accés a l’electricitat suposa no només un dret de primer ordre a fi de tenir una vida digna, sinó que veure-se’n privat posa en perill fins i tot la pròpia vida.

Per si no tinguéssim prou amb un Tribunal Constitucional que tomba qualsevol legislació amb un caràcter mínimament social, tenim els serveis més bàsics per a les persones com l’electricitat, l’aigua o el gas en mans de companyies privades, que tenen com a principal objectiu l’obtenció de beneficis econòmics. Companyies, per cert, que violen flagrantment la legislació, sense importar-los la vida de les persones, si complir-la suposa renunciar a part dels guanys. El principi de precaució de la Llei 24/2015 obliga les empreses subministradores a consultar a Serveis Socials abans d’efectuar un tall per veure si la persona està en situació de vulnerabilitat ja que, si és així, no el pot efectuar. Això no es va complir en el cas de la Rosa.

Quants més casos similars estan per sortir a la llum? Cal arribar al punt de lamentar la pèrdua de vides humanes? És l’hora, sens dubte, recuperar la sobirania energètica. Si les companyies privades no poden garantir els nostres drets, cal posar serveis com l’energia sota control democràtic.

Hem de passar d’un mercat que no dóna resposta a les nostres necessitats a un control directe per part de la ciutadania. III