Imanol Crespo | Sábado 25 de febrero de 2017
La presidenta de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Ada Colau, confirma l'adhesió de l'AMB al Consorci del Parc Agrari durant una reunió amb l'entitat, els alcaldes del territori i la Diputació de Barcelona
El debat sobre com gestionar el control de la fauna per evitar que malmeti els productes dels pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat s'apropa al final. Després de la pressió municipal i de diverses entitats durant el passat 2016, el Consorci del Parc Agrari es va mostrar voluntari a gestionar aquest control a través de mesures alternatives a la que fins ara es portava a terme a través de permissos de caça d'espècies cinegètiques. Ara bé, l'entitat mostrava igualment la necessitat de comptar amb recursos per poder realitzar aquesta tasca.
Doncs bé, les diferents administracions implicades han arribat a un acord, en paraules del vicepresident primer, Dionís Guiteras, "per gestionar la fauna salvatge del Parc Agrari del Baix Llobregat. Els ajuntaments, el Parc, la Diputació i la Generalitat posarem els recursos tècnics i econòmics per poder-la gestionar. És imprescindible per a la producció agrària que la plaga de fauna salvatge es pugui controlar i que hi hagi igualment la biodiversitat ecològica necessària".
Per fer-ho possible, hi haurà una persona que s'encarregarà pròpiament d'aquest tema al Parc Agrari i que, per tant, portarà a terme el control i les mesures oportunes per mantenir l'equilibri entre la biodiversitat de la zona del Delta del Llobregat amb l'activitat productiva agrària. "Les queixes dels pagesos són absolutament comprensibles. I el que hem de fer és donar resposta".
L'anunci s'ha produït durant una reunió institucional -a petició seva- de la presidenta de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i alcaldessa de la ciutat comtal, Ada Colau, amb l'objectiu, segons ha dit el president del Consorci, Josep Perpinyà, de conèixer de més a prop "i amb detall" la realitat del Parc Agrari. En aquest sentit, Colau ha confirmat l'adhesió de l'AMB al Consorci, així com el seu compromís ferm per defensar el territori i afavorir la seva activitat econòmica: "Hem de fer un pas endavant. Som molt conscients que no només parlem d'un valor ambiental o paisatgístic, sinó d'un valor econòmic importantíssim, cabdal, per l'àrea metropolitana de Barcelona", ha dit Colau. "En un moment en què caminem cap a la sobirania alimentària, cap al producte de proximitat, ecològics, en un món global ple d'incerteses en els sistemes de producció, tenim aquest espai privilegiat que genera feina i producció de proximitat. Per tant, és una aposta estratègica; de futur. Necessitem no només defensar el Parc Agrari sinó consolidar-lo".
Segons ha pogut saber El Llobregat, aquesta adhesió metropolitana no serà només simbòlica sinó que ja s'està treballant per concretar una aportació econòmica al Consorci. Segons la quantitat, quedarà més o menys retratada la Generalitat de Catalunya, que aporta una quantitat testimonial, una de les queixes generalitzades dels ajuntaments que formen part del Consorci.
La trobada institucional ha comptat amb la presència d'una vintena de pagesos que s'han volgut manifestar a les portes de la seu del Consorci del Parc Agrari, fonamentalment, per demanar tenir veu en els debats que tinguin a veure amb el sector i per exigir solucions immediates per controlar la fauna salvatge: "Ens estem morint perquè no ens guanyem la vida. Volem estar a les comissions de treball, perquè no pot ser que vinguin tècnics que no siguin enginyers agrònoms, sinó biòlegs, que no tenen la sensibilitat que ens fa falta per sobreviure", ha dit Màrius Bosch, de Joves Agricultors de Catalunya. "Veiem que hi ha coses que es fan amb bona fe, però creiem que també hi ha un desconeixement molt gran de les necessitats dels pagesos per sobreviure. Sabem que és un territori complex, però hem d'entendre que és un parc d'activitat econòmica agrària. Ens hem de guanyar la vida i, en canvi, hi ha la sensació que som els jardiners de Barcelona. Voleu que això estigui verd, però no us importa si ens guanyem la vida".
D'altra banda, el col·lectiu ha defensat el model de control d'espècies cinegètiques realitzat des de 1985 amb permisos de caça emesos per la Generalitat -a petició dels pagesos a través de les ja famoses resolucions A50- i ha qualificat la situació "d'insostenible". En aquest sentit, ha demanat actuacions "immediates i efectives" per evitar, segons el document que han fet entrega a la presidència del Consorci, "com en una nit es fa mal bé tota una collita que possiblement representa un 20 o un 30% dels ingressos esperats anuals".