Educació

Torna el Saló de l’Ensenyament, el millor espai perquè els joves decideixin el seu futur

Redacción | Jueves 02 de marzo de 2017
Les famílies amb fills o filles que estiguin estudiant batxillerat i tinguin pensat accedir després a la universitat, tenen cada any una cita ineludible al Saló de l’Ensenyament. Més 80.000 visitants passen anualment per aquest certamen per informar-se sobre els estudis de formació superior i tot allò que té a veure amb l’accés a la universitat.

La Secretaria d’Universitats i Recerca, a través del Consell Interuniversitari de Catalunya, oferirà en aquest Saló orientació personalitzada sobre les titulacions universitàries oficials existents en l’actualitat i habilitarà un espai específic d’orientació als estudiants per informar-los de totes les beques i ajuts disponibles a l’estudi.

Titulacions oficials i beques
L’estand del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) es transforma, enguany, en l’espai oficial de l’Accés a la Universitat de les universitats catalanes i com a gran novetat es presentarà el nou web ‘Canal Universitats’, que oferirà el llistat oficial de tots els estudis universitaris, incloses les noves titulacions, que es podran cursar a Catalunya el curs vinent. El proper curs destaca per l’estabilitat en el total de graus disponibles, més de 450, amb una oferta creixent de continguts en anglès.

En aquest sentit, l’oferta de titulacions té com a un dels eixos fonamentals la internacionalització dels estudis, ja que es tracta d’una aposta de futur i d’una estratègia en l’àmbit de l’educació superior. Així mateix, la nova oferta de màsters i graus aposta decididament per l’ocupabilitat de les titulacions.

La segona gran novetat d’enguany és l’espai específic que el Govern posarà a disposició dels estudiants per informar de totes les beques i ajuts disponibles. En aquest sentit, especialistes de l’Agència d’Ajuts Universitaris i de Recerca, l’AGAUR, atendran de forma personalitzada als estudiants. En aquest espai, s’oferirà una àmplia informació sobre els ajuts i beques que inclou un simulador de preus per calcular el cost aproximat de la matrícula universitària. Els futurs estudiants coneixeran les beques Equitat i la resta d’ajuts que garanteixen l’accés a la universitat, des de la gratuïtat dels estudis fins a rebaixes mínimes d’un 10%. Actualment, un 40% dels estudiants de grau de les universitats públiques reben algun tipus d’ajut.

Finalment, hi haurà un altre espai centrat en la ciència, anomenat EspaiCiència, en col·laboració amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), que mostra en directe la ciència que es fa a Catalunya d’una manera pràctica, atractiva i propera amb l’objectiu de captar l’interès dels joves per la ciència i fomentar així futures vocacions científiques i tecnològiques.

Els futurs alumnes també podran conèixer el programa Parla3 d’impuls al coneixement de les terceres llengües que conté un web amb tota la informació perquè els estudiants universitaris de nou accés puguin acreditar el nivell B2.2 d’una tercera llengua i dels ajuts disponibles per inscriure’s en un curs d’idiomes en cas de no disposar del nivell requerit o per obtenir el certificat del B2.2. També s’ofereixen diverses eines relacionades amb l’ocupabilitat dels estudis.

Així mateix, els joves trobaran més eines d’orientació al web Què i Per què estudiar a les universitats catalanes?(estudisuniversitaris.gencat.cat), que inclou tota l’oferta universitària i un simulador per calcular de forma aproximada la nota d’admissió per accedir a cadascun dels estudis de grau de les universitats catalanes. L’aplicació mòbil Posa’t a Prova, amb més de 2.500 preguntes, permet assajar els exàmens de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), mentre que les Guies de conversa universitària per a dispositius mòbils és una eina interactiva en 9 idiomes adreçada als estudiants universitaris de mobilitat internacional.III