Educació

El model català de beques permet que un 40% dels estudiants universitaris rebin algun tipus d’ajut

Jueves 02 de marzo de 2017
Catalunya compta amb un sistema propi de beques i ajuts als estudis universitaris i a la recerca que es gestiona a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), adscrita al Departament d’Empresa i Coneixement (agaur.gencat.cat).

En el cas dels estudis que es cursen a les universitats públiques de Catalunya, els estudiants paguen en funció de la renda familiar.

Així, els preus públics dels crèdits universitaris es fixen d’acord a un sistema que es caracteritza per un fort component redistributiu, per tal de garantir que tothom pugui accedir a la universitat. Per tant, aquesta política de preus i beques va des de la gratuïtat total dels estudis fins a un preu màxim en què l’estudiant assumeix el 25% del cost. Aquest model permet que un 40% dels estudiants rebi algun tipus de beca o ajut.

III 1.- Beques de caràcter general
Principalment, aquestes beques estatals estan dirigides als estudiants de grau i s’atorguen en funció de la renda familiar computable i el patrimoni de la unitat familiar i estableixen uns requisits acadèmics mínims. N’hi ha de diferents tipus: beques de matrícula; ajuts vinculats a la renda de l’estudiant; ajuts vinculats a la residència de l’estudiant durant el curs escolar; o bé una quantia variable que resultarà de la ponderació de la nota mitjana de l’expedient de l’estudiant i de la renda familiar.

III 2.- Beques Equitat
Aquestes beques són les pròpies de la Generalitat de Catalunya i financen fins al 50% dels preus dels crèdits matriculats per primera vegada en els estudis de grau. Poden demanar-la els estudiants d’una universitat pública catalana. Amb el sistema de Beques Equitat, l’estudiant paga el preu públic dels crèdits matriculats en funció dels set trams de renda familiar computable i del patrimoni de la unitat familiar. Els alumnes situats en els trams de renda 0 i 1 han de demanar també la beca de caràcter general. A partir del tram 1 i fins al tram 5, l’estudiant obté un finançament des del 50% fins al 10% dels crèdits matriculats.

Més informació a http://matriculauniversitaria.cat

III 3.-Ajuts a la mobilitat internacional
Els estudiants que facin una estada acadèmica dins el programa Erasmus (o d’altres programes de mobilitat internacional de les universitats catalanes) poden optar a la convocatòria MOBINT i obtenir un ajut complementari de fins a 1.200 euros. Aquests diners contribueixen a finançar les despeses de l’estada, amb 200 euros mensuals fins a un màxim de sis mesos.

III 4.- Ajuts per acreditar un nivell avançat d’idiomes
Per aconseguir que els estudiants catalans es titulin amb un nivell avançat d’una tercera llengua, es va crear el Programa PARLA3, que inclou un ampli ventall d’eines i també d’ajuts perquè els futurs graduats finalitzin els estudis amb un nivell B2.2 d’anglès, francès, alemany o italià i dominin la tercera llengua escollida a nivell professional.

Més informació a http://futurambidiomes.gencat.cat