Imanol Crespo | Martes 14 de marzo de 2017
El grup comarcal demana la dissolució de l'administració, però es desmarca, de moment, del traspàs de competències a l'AMB
Si el paper del Consell Comarcal del Barcelonès ja generava alguns dubtes per les seves poques competències, a més que les qüestions importants ja les porta -de manera bilateral- l'Ajuntament de Barcelona amb la Generalitat de Catalunya, ara, el seu futur es troba més entredit que mai. El Cas Pretòria -ara d'actualitat als jutjats- i el recent informe presentat per la Sindicatura de Comptes, que recull presumptes irregularitats de diferents tipus en el marc de l'ens comarcal del Barcelonès, on està inclosa la ciutat de L'Hospitalet, ha tornat a posar el focus en el major òrgan comarcal de Catalunya.
Si dies enrere ERC va demanar la dissolució de l'administració i el PSC i CiU han defensat el traspàs de competències a l'AMB, avui ha estat el torn de la CUP Poble Actiu que ha presentat una denúncia a l'Oficina Antifrau de Catalunya amb l'objectiu d'aclarir i depurar responsabilitats dins del Consell Comarcal per les suposades irregularitats recollides per la Sindicatura: "Les regularitats són molt variades i tenen a veure amb els procediments de contractació fins a la gestió de convenis i de personal. Entenem que tot plegat es junta amb una sèrie de situacions que no són casuals", ha dit Alba Calvo, presidenta de la CUP Som Gramenet i consellera comarcal al Barcelonès. "Quan vam entrar, el primer cop, el 2015, ens vam trobar una administració totalment opaca i la intenció des d'aquell moment ha estat aixecar catifes i això és el que estem intentant fent".
De fet, segons la denúncia del grup comarcal, a partir de l'informe de la Sindicatura, s'haurien donat irregularitats, pràcticament, en totes les façanes possibles de la gestió: en l'àmbit de la gestió pública i política; en la gestió econòmica, en l'àmbit organitzatiu i funcional; en l'àmbit comptable; en les contractacions; en la gestió de convenis o en la gestió de personal.
D'altra banda, i més en concret, la Sindicatura ha trobat irregularitats relacionades amb les diferents empreses participades al 100% pel Consell Comarcal, que se sumen a les que ja es van detectar a l'empresa Marina Badalona SA, participada a la meitat per aquest organisme públic i investigada dins de la suposada trama del cas Pretòria. De la mateixa manera, es recullen diferents irregularitats en els procediments de contractació de l'empresa públic-privada Regesa. "Volem denunciar la situació de Regesa, que està 100% participada pel Consell Comarcal. S'ha dedicat a la construcció d'habitatge i està amb un deute de 64,8 milions d'euros i immersa en un Pla de sanejament financer sense gaires perspectives de millora en tant que des del 2009 no rep cap encàrrec. Una situació molt negre i en perill que acabi en fallida. Volem saber qui és el responsable que s'hagi arribat a aquest punt", ha dit Calvo. A més, segons la Sindicatura, tots els contractes d'obres analitzats presentarien increments que arriben a ser superiors al 20% de l'import adjudicat, sense justificacions tècniques.
Per tot, la CUP Poble Actiu portarà, també, demà al Ple comarcal la dissolució de l'administració, això sí, "sense dirimir responsabilitats del que ha passat fins ara". Pel que fa a la proposta de traspassar les competències a l'Àrea Metropolitana, que va defensar el PSC i CiU, Calvo s'ha desmarcat, de moment, d'aquesta opció tot i que ha matisat que "no tenim cap proposta concreta, que s'està treballant" donada la complexitat del debat. "No és una decisió fàcil, perquè hi ha ajuntaments de més de dos milions d'habitants. No és tan fàcil com traspassar les competències a l'AMB i, sobretot, també, perquè creiem en la possibilitat de mancomunar o remunicipalitzar serveis i aquesta podria ser una bona oportunitat".