Sant Vicenç dels Horts

Torrelles recicla la planta metropolitana de matèria orgànica, degana a Catalunya

Imanol Crespo | Viernes 17 de marzo de 2017

La planta de compostatge estrena noves millores per augmentar la qualitat del compost i minimitzar les males olors a l’entorn de la planta | El nou procés, més tecnificat, permetrà a l’AMB produir compost certificat per a l’agricultura ecològica



Vint anys després de la seva inauguració, la planta de compostatge de matèria orgànica de Torrelles de Llobregat ha viscut un nou bateig que la torna a posar en la primera línia del seu àmbit, tal i com va ser fa dues dècades. De fet, la instal·lació va ser la planta degana de Catalunya després de la revolució de la gestió de residus que es va donar a 1993.

Ara, la instal·lació es recicla amb noves tècniques i un sistema totalment informatitzat que permetrà millorar la qualitat del compost –que serà de classe A i, per tant, certificat per a l’agricultura ecològica-, a més de minimitzar el flaire, sobretot, al barri de Sant Antoni de Sant Vicenç dels Horts: “La planta està al terme municipal de Torrelles, però més aprop dels veïns de Sant Antoni de Sant Vicenç dels Horts”, ha dit l’alcaldessa de Sant Vicenç, Maite Aymerich. “Estem molt contents d’aquesta fase de millores per gestionar aquesta incomoditat i aquesta olor i veurem si és suficient”.

Entre les novetats, la instal·lació compta amb diferents trinxeres que s’han aixecat i que compten al sol amb un nou sistema de ventilació. S’han realitzat, estratègicament, diferents esquerdes al terra per on s’injecta, a través de petits forats, aire a pressió a la brossa. El sistema està totalment informatitzat i tecnificat, el que permet controlar en tot moment el procés i, per tant, s’injecta l’aire just que necessita perquè la matèria orgànica es descompongui de forma òptima i amb menys risc de generar olors.

De fet, la zona de compost compta amb un nou rail, que permet l’opció –si escau- de tapar tot el compost amb un tractor que faci passar una lona. “La recollida de matèria orgànica és una prioritat absoluta per fer una gestió òptima dels residus”, ha dit el vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, Eloi Badia, que ha anunciat un nou paquet d’ajudes de quatre milions d’euros en les pròximes setmanes. I és que la matèria orgànica representa el 40% dels residus que generen.

En aquest sentit, l’alcalde de Torrelles, Ferran Puig, ha celebrat el “reciclatge de la planta, que ha passat de ser un infant a una planta mestra”, de referència per altres instal·lacions de Catalunya, i ha demanat no baixar la guàrdia pel que fa el reciclatge: “L’any 2004 vam aconseguir arribar al 74%; ara estem baixant progressivament als 60%”.

Tot i així, Torrelles és un dels municipis que més prop està dels objectius europeus, gràcies al seu servei porta a porta que funciona de manera excel·lent des de fa anys. De fet, l’objectiu del sector és individualitzar en la màxima mesura la recollida de residus. Per millorar els nivells de reciclatge, Puig ha destacat la importància de la conscienciació ciutadana, la proximitat de les iniciatives, així com la tasca didàctica dels infants: “Encara recordo com els meus fills, fa vint anys, m’ensenyaven a reciclar”. D’aquesta manera, progressivament, s’evitaran escenes com la que, avui, in situ, hem pogut veure a la planta, on ha arribat com a residu una maleta: “El reciclatge no és un luxe; és una necessitat”.

La nova instal·lació de Torrelles, amb una capacitat de 4.500 tones de residus orgànics, dóna servei tant a la vila com a municipis del voltant; en concret, Corbera, Molins de Rei, Cervelló, La Palma de Cervelló i Begues. Les obres es van realitzar entre el mes d’agost i desembre passat i han requerit d’una inversió de l’AMB de 500.000 euros.