La consulta popular sobre la segregació de Les Botigues i Port Ginesta torna a estar d’actualitat després que l’Ajuntament de Sitges la suspengués a tres dies de la seva celebració per consell de l’anterior administració de la Delegació del Govern, la d’Enric Millo. L’alcalde Miquel Forns, va rebre una trucada de l’anterior subdelegat del Govern a Barcelona, Emilio Ablanedo, i un correu electrònic de la Delegació per via del secretari de l’Ajuntament. Va ser aleshores, com vam explicar en l’edició de juny de El Llobregat, quan Forns i el seu equip van decidir suspendre la consulta.
La recomanació de suspendre la consulta, segons les fonts jurídiques de l’Advocacia de l’Estat, es va fer perquè les consultes no referendàries només poden ser sectorials, de forma que si la consulta és general, esdevé una consulta referendària i, per tant, un referèndum. Aquest és l’anàlisi inicial que van fer des de l’Advocacia de l’Estat d’acord amb la llei 10/2014, l’article 71 de la LRBRL (Ple majoria absoluta i autorització del Consell de Ministres) a més de l’aplicació de l’article 35 de la llei 4/2010.
“Han judicialitzat la consulta”
Ara, un mes més tard, Sitges ha rebut una denúncia pel contenciós per la consulta que no es va celebrar. Forns es mostra sorprès: “Vam suspendre la consulta per recomanació de la Delegació del Govern i ara, per a la nostra sorpresa, tot i que la vam suspendre, l’han judicialitzat”.
L’alcalde ha volgut remarcar que no comparteixen que “es judicialitzi un procés ciutadà on simplement volíem conèixer l’opinió dels veïns”. D’altra banda, el batlle ha emfatitzat que això radica en “l’obsessió del govern espanyol de judicialitzar processos de participació ciutadana”, i nega que la consulta fos un referèndum.
L’Ajuntament ha decidit personar-se en el procés judicial, com van acordar al ple de juny amb les diferents formacions polítiques del govern municipal, sota el ‘decret de defensa de l’Ajuntament’. “La decisió de l’Ajuntament és comparèixer i oposar-nos en el procés judicial. Ens defensarem perquè una vegada suspesa la consulta no hauria d’haver-se fet aquesta denúncia”, ha lamentat el batlle.
La Delegació diu que no ha interposat denúncia
El batlle va afirmar al ple ordinari de juny que “la Delegació del Govern ha interposat un contenciós contra el decret de convocatòria de la consulta”. No obstant això, des de la Delegació del Govern a Catalunya contradiuen aquesta versió i diuen a aquesta publicació que no han interposat cap denúncia a l’Ajuntament una vegada suspesa la consulta.
Així, la denúncia provindria probablement de l’Advocacia de l’Estat i no de la Delegació del Govern, com s’hauria afirmat en un principi.
La consulta, abans que finalitzi la legislatura
Tanmateix, Forns manté la seva posició de fer la consulta a la urbanització pròxima a Castelldefels perquè els veïns decideixin si volen continuar a Sitges o anar-se’n a Castelldefels. “Estem buscant la fórmula per consultar els veïns de forma pràctica i legal”, ha explicat el batlle, que remarca que és una de les seves “prioritats”. “Ho portàvem al programa electoral i ho volem complir abans que acabi el mandat”, rebla Forns.
D’aquesta manera, l’alcalde de Sitges ha estimat que la consulta de Les Botigues es farà, molt probablement, després de l’estiu. III