Fer bullir l’olla al campus perquè floreixin projectes d’emprenedoria. En línies generals, aquesta és la voluntat de l’Espai Emprèn del Campus de la UPC de Castelldefels, recentment inaugurat i ubicat a l’edifici RDTI, adreçat principalment a estudiants de la universitat per promoure’n l’esperit emprenedor.
Manel Arrufat, del Servei de Gestió de la Innovació UPC, explica a El Llobregat que la universitat “té la missió d’aportar a la societat el coneixement que se’n genera” i que, per aquesta raó, s’ha tirat endavant la iniciativa al campus de la UPC de Castelldefels que, tot i que ja s’ha posat en marxa a d’altres com el de Terrassa o el Campus Nord de Barcelona, té particularitats que la fan especial. I és que al campus de Castelldefels ja hi ha tots els elements necessaris per tirar endavant, de manera coordinada, aquest projecte. “No fem res que no es fes abans”, argumenta Arrufat, que posa èmfasi en el fet que “ara es fa tot de manera coordinada”.
De fet, al campus de la UPC de Castelldefels hi ha un espai d’incubació d’empreses, una acceleradora i una important especialització en aeronàutica i agrotecnologia. “Necessitàvem aquesta peça”, diu Arrufat en referència a l’Espai Emprèn, “per fer funcionar l’engranatge sincronitzadament”. I tot això hi és en un mateix espai físic, l’edifici RDIT. Però en què consisteix exactament aquest projecte? Com es tradueix en el funcionament del dia a dia?
Acompanyar una idea fins al final
“No es tracta de crear empreses, sinó de formar i capacitar els alumnes que estan estudiant al Campus perquè tirin endavant les seves idees i veure si realment funcionarien”, explica Arrufat. Té sentit muntar aquesta empresa? Funcionaria al mercat? Són algunes de les preguntes que els alumnes que participin en l’Espai Emprèn s’hauran de plantejar, amb l’assessorament de professionals i tutors. Així, comptaran amb un acompanyament des dels inicis d’una idea fins a la seva traducció en una empresa. Un camí molt sovint complicat i difícil de recórrer.
En aquest sentit, l’Espai Emprèn atorgarà als alumnes la possibilitat de desenvolupar el seu talent i dirigir-lo per tirar endavant el seu projecte. El següent pas seria portar la idea cap a la creació d’un prototip preindustrial i convidar a empreses de fora del campus –i que tinguin ganes d’estar a l’òrbita de la UPC- i altres agents especialitzats en un àmbit en concret perquè visitin aquest “ecosistema d’innovació”, en paraules d’Arrufat, i vegin què s’està fent a la universitat.
D’aquesta manera, es creen sinergies entre les empreses i l’alumnat, que pot veure’s beneficiat per l’assessorament d’aquestes, atès que “ajuden a tenir un coneixement específic del mercat que és positiu per reencaminar els projectes”, afegeix.
Amb tot, la màxima de l’Espai Emprèn és “crear un ecosistema en el qual els projectes creixin i s’orienti els alumnes per capacitar-los a generar i llançar les seves idees a la societat”, defensa Arrufat. D’aquesta manera, la UPC també es posiciona com a pol de generació d’innovació i proveïdor tecnològic d’aquesta.
Sinergies amb el territori
I, com en altres casos i iniciatives que surten de la UPC de Castelldefels, col·laborar estretament amb el territori és important. “Un ecosistema no funciona sense els agents externs”, reconeix Arrufat, que explicat que cal que l’Espai Emprèn “estigui connectat amb el territori” i els seus actors principals, com ara empreses o ajuntaments. En aquest sentit, diu que ja n’hi ha hagut que han mostrat interès i s’han vinculat d’alguna manera, com els ajuntaments de Castelldefels, Gavà, el Prat, Viladecans, o també el Consell Comarcal del Baix Llobregat o Innobaix, entre altres. “No podem treballar de manera isolada per aconseguir objectius comuns”, rebla Arrufat.
Arribar a tothom
Després de la seva recent posada en marxa, ara toca donar-lo a conèixer al campus. De fet, aquest mes llançaran el primer concurs d’idees a escala de la UPC, una iniciativa que forma part de l’estratègia del campus d’esdevenir un referent en emprenedoria.
Amb tot, l’Espai Emprèn segueix un full de ruta que “lliga amb tots els centres tecnològics ja presents al campus de Castelldefels”, afirma Arrufat. Tot plegat, un projecte amb el qual es vol dotar amb una força més gran el potencial innovador i emprenedor per posar-lo al servei del territori i la societat. L’objectiu últim de la universitat com a epicentre del coneixement i dels avenços.