Alba Bou

Energia positiva

Alba Bou | Viernes 02 de noviembre de 2018
Tothom reconeix que Espanya és un dels països més ineficients en la seva factura energètica, tenint en compte la seva ubicació territorial i les potencialitats climàtiques que té.

El govern del PP va impulsar l’anomenat “impost al sol”, truncant qualsevol aprofitament de l’energia solar que té bona part del país. D’altra banda, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va fixar-se uns objectius estratègics en la lluita contra el canvi climàtic, que havia de permetre als municipis virar cap a una nova cultura de l’energia, per ser més autosuficients i més sostenibles en la factura energètica.

Com passa sovint, l’Ajuntament de Barcelona ha fet de capità per a aquest nou model de consum, amb la creació de l’operador elèctric, que garantirà l’accés equitatiu de l’energia. Semblava impossible fer la guerra a les grans comercialitzadores, però després de mesos de feina d’enginyeria jurídica, s’ha creat aquesta nova empresa pública, basada en les energies renovables, en perseguir l’estalvi i eficiència energètica, en la gestió de la demanda i no d’eixamplar el marge comercial de cada consumidor. Aquesta nova mirada al sector energètic, a més, ens ajudarà a conèixer millor la nostra factura, a consumir menys i millor.

L’hivern ja arriba, les temperatures baixen, i moltes famílies tornen a patir pel confort a la seva llar. Aquesta nova aposta des dels serveis públics, per garantir a la ciutadania allò que cal considerar un dret, és un cop a aquells que s’han enriquit en temps de crisi. L’objectiu és que cada cop siguem més les llars connectades a proveïdors d’energia quilòmetre zero, que cada cop siguem més els que puguem produir l’energia que consumim (en un país on ens sobra el sol i que depenguem menys de les comercialitzadores. Barcelona i l’ÀMB ens han dit a tots que el que sempre ha funcionat d’una manera, el que històricament ha estat injust i antisocial, el que sempre s’ha mogut per interessos comercials, es pot fer seguint criteris de sostenibilitat econòmica i ecològica, i que des dels serveis públics es pot gestionar una millor implicació de la ciutadania en la provisió dels nostres drets.