Josep Ramón Mut

Renaturalitzem les ciutats

Josep Ramon Mut | Viernes 01 de marzo de 2019
Molts cops cometem l’error de confrontar natura versus ciutat, com si fossin antònims.

Justament el futur és el contrari, la ciutat verda és la ciutat futura, i així es va fer palès a la jornada “Greening for change” que es va celebrar a Cornellà, en la qual la UE va premiar aquesta ciutat amb el prestigiós premi Green leaf.

Una ciutat amb bons corredors verds dins d’ella mateixa, amb un bon arbrat i espais verds ben dissenyats, genera grans beneficis per a la pròpia ciutadania que molts cops no n’és conscient, o fins i tot de vegades hi està en contra. És una feina a la qual cal afegir la dificultat de conscienciar la ciutadania, però sí o sí cal anar cap aquí. Ara mateix a Catalunya el 75% de la població viu en àrees metropolitanes i grans ciutats i això anirà “in crescendo” i necessitem donar una bona qualitat de vida a aquestes persones.

M’agrada recordar que 7 de cada 10 ciutadans europeus trien el seu habitatge en funció de la proximitat a un espai verd i per tant estem obligats a planificar pensant en el verd urbà com l’element central. El verd urbà aporta uns clars beneficis socials perquè els espais verds són llocs de trobada, generen interrelacions i hi ha molts estudis que reconeixen aquest fet i que generen cohesió social. També cal destacar els beneficis econòmics; un bon carrer amb un bon arbrat fa pujar el preu de l’habitatge però genera també una qüestió positiva de valoració de l’activitat econòmica i revalorització de l’espai. I cal també tenir present el benefici per a la salut, que sovint ens limitem a pensar que és respiratori però a més cal tenir en compte una altra variant, tenir proximitat en l’habitatge a l’espai verd genera una reducció de l’estrès, fins i tot en l’embaràs, i d’altres qüestions importants en l’àmbit de la salut.

En tot cas, no podem tornar a dissenyar ciutats com Detroit que han acabat en bancarrota per no planificar-se pensant en la gent. Les ciutats seran verdes o no seran.