Castelldefels

Twilala: Un mur contra la solitud

Carlos Manzano | Viernes 07 de junio de 2019
L’Start-Up va néixer fa tres anys de la mà d’una castelldefelenca i un reusenc. L'aplicació és un punt de trobada de tribus urbanes que ofereix intimitat per parlar de tot

Castelldefels twelve points, le Baix Llobregat douze points. Eurovisió va provocar la creació de molts grups de xat a l'aplicació Twilala, en la qual molts 'eurofans', que no poden expressar amb els amics o la parella el seu fervor pel certamen de música europea, van poder fer-ho amb persones de diferents llocs d'Espanya. Aquest n'és un exemple de com la solitud no només està en la carència de relacions íntimes o d'amistat, sinó en el fet de no poder trobar la teva tribu amb qui compartir les teves “frikades”. Així ho explica Marta Gimeno, co-fundadora de Twilala, una aplicació que ja s'ha estès a 11 països des de Castelldefels.

“Twilala és la millor app de xat per conèixer gent que comparteix les teves aficions de forma geolocalitzada i gratuïta”, exposa Gimeno, que remarca que “no només ataca la soledat, sinó també la necessitat de comunicació i socialització”. D'aquesta manera, es poden trobar persones afins o amb gustos semblants als teus que potser, en certs àmbits, no trobes en els teus amics de tota la vida prenent una cervesa, concretament a les grans ciutats. Tot i això, s'ha de dir que el perfil que més utilitza aquesta aplicació, tal com reconeix Gimeno, són “homes solters, d'uns 40 anys”.

La instantaneïtat crea vincles
El mòbil i les aplicacions per a aquest han trencat les barreres dels fòrums d'internet. La instantaneïtat s'ha instal·lat a les nostres vides i cada vegada més necessitem una resposta en el menor temps possible. Per això, Gimeno explica que van “aprendre de Uolala”, la seva primera Start-Up sorgida el 2011, basada a connectar a gent mitjançant una pàgina web, com “una espècie de Twitter amb quedades instantànies” però amb tocs d'altres xarxes socials com Facebook on poder “crear esdeveniments”. Però van veure que li falta alguna cosa: ser instantània.

“Hi ha fòrums, però la instantaneïtat fa que estiguis més atent i això dóna més vida i més rapidesa”, assegura Gimeno, qui a més recorda que els vincles es creen en les diferents temàtiques dels grups. Hi ha xats conjunts des de fans del cine fins a gent que vol sortir a ballar o comentar les sèries de Netflix. “Nosaltres quan entrem en un país creem un grup base i després són els mateixos usuaris els que en creen”, remarca la co-fundadora de Twilala. És per això, que “els administradors tenen tant poder per moderar i que un grup d'astronomia, per exemple, tracti del tema i no hi hagi spam d'altres coses”, tenint d'aquesta manera la llibertat d'expulsar usuaris d'aquell xat. També s'ha de dir que es poden mantenir converses privades amb xats de “tu a tu”, com a Whatsapp, però que funcionen amb una llibertat de contacte en la seva versió Premium, sense haver d'esperar que l'altra persona accepti la teva sol·licitud per poder xatejar.

Del Baix Llobregat al món
Aquesta Start-Up va néixer el 2016, de la mà de dos emprenedors: Miquel Clariana, de Reus, i la Marta Gimeno, de Castelldefels. Ara, tres anys més tard, ja tenen presencia a 11 països, principalment a Espanya i a països de Llatinoamèrica. Compten amb més de 14.000 grups de xat creats pels mateixos usuaris i gairebé 1 milió de descàrregues de l'app només a Android.

L'expansió comença aquest mes al Regne Unit, primer país on han hagut de transformar l'aplicació per adaptar-la a una nova llengua: l'anglès. Gimeno es veu d’aquí a tres anys essent una “empresa sostenible” i “obrint a nous mercats”, per validar la hipòtesi de “poder fer una expansió ràpida, un ‘dreamteam’ il·lusionat i capaç de tot”. La lluita contra la solitud té forma d'app, Twilala, i s'espera que des de Castelldefels arribi a tot el món.