Del Baix a l’star system. La comarca s’erigeix com un dels principals platós de cinema de Catalunya, essent d’aquesta manera un lloc de referència tant per al rodatge català, espanyol i europeu com per al nord-americà i hindú. A més, l’Hospitalet i el Prat, que ocupen el segon i tercer lloc en nombre de rodatges després de Barcelona, respectivament, es promocionen a la gran i petita pantalla mitjançant les ‘Film Office’. Aquestes oficines donen facilitats als productors i capten un nou sector econòmic que crea un impacte positiu en gran part dels veïns i veïnes de la ciutat.
Molts pobles i ciutats del Baix Llobregat estan important aquest model nord-americà de fer cinema per crear un nou focus de promoció de la ciutat a tot el món i aconseguir beneficis impossibles de mesurar pel que fa a ingressos.
Així i tot, no tots els consistoris són partidaris de portar aquests rodatges als seus carrers i places. De fet, Cornellà, per exemple, com a altres poblacions, no es caracteritza per ser “rodatge friendly”, i l’assessorament en la recerca de localitzacions i informació de les condicions de cada espai, a més de la gestió i tramitació de permisos, com fan al Prat i l’Hospitalet, no es porta a terme de la mateixa manera. Tot i aquestes diferències, el Baix Llobregat porta a la seva essència l’escenari i la càmera que fan que moltes parts del nostre territori siguin llocs de pel·lícula.
La ‘City’ de l’Hospitalet
La Plaça Europa de l’Hospitalet és l’origen i final de les principals sessions de gravació i fotografia per publicitat de Catalunya. Seat, Yamaha o Porche són algunes de les marques que a l’últim any han aprofitat la ‘City’ de l’Hospitalet, el conglomerat d’edificis alts i moderns a la Gran Via, per simular un lloc modern i en ebullició empresarial. La segona ciutat de Catalunya és, a més, la segona amb més rodatges: 166 produccions audiovisuals el 2018.
Aquesta ‘City’ ha estat l’escenari en el qual la companyia automobilística de Martorell, Seat, ha rodat i fotografiat el seu nou Ibiza per a la promoció nacional i internacional; Mercedes va fer el mateix, així com Yamaha o Porche. Des de l’Hospitalet Film Office expliquen que la publicitat està descentralitzada, ja que no es fa al país on es projectarà o es publicaran les fotografies. Així, doncs, la imatge moderna de l’Hospitalet dóna la volta al món gràcies als anuncis d’aquestes multinacionals.
Anacleto, agente secreto de Javier Ruiz Caldera, va ser rodada al barri de Bellvitge, per exemple, donant-li una característica especial als barris més reivindicatius de l’àrea metropolitana per portar el glamour del cel·luloide. A més, el camp de futbol de l’Hospitalet és el segon camp del Barça; de fet, els anuncis que veiem a la televisió del FC Barcelona on surt el Messi, estan rodats a l’Hospitalet i no al Camp Nou. Per què? És molt més fàcil de filmar i no es nota la diferència amb l’estadi barceloní. També s’han rodat a la ciutat pel·lícules com REC de Jaume Balagueró i Paco Plaza, la gran majoria de gags dels programes de TV3 Polònia i Crackòvia, la sèrie Com si fos ahir o el documental que s’està gravant aquest mes de juliol a Collblanc sobre la vida d’Ernest Lluch.
La Ricarda: la joia del Prat
En els darrers anys el Prat ha ocupat el tercer lloc entre els municipis catalans en nombre de produccions audiovisuals, per darrere de Barcelona i l’Hospitalet. Això ha convertit la ciutat en un lloc de referència de gravació, amb 129 produccions audiovisuals l’any 2018, entre rodatges de curtmetratges i llargmetratges, espots, sessions fotogràfiques, videoclips i reportatges.
Entre els principals projectes filmats a la ciutat podríem destacar els llargmetratges Caza al asesino -The Gunman- de Pierre Morel, també amb escenaris de Gavà i Barcelona; Red Lights de Rodrigo Cortés o Tres metros sobre el cielo de Fernando González Molina. També ha estat l’escenari per a curtmetratges com Los desheredados de Laura Ferrés, o videoclips de Malú, Macaco o Manel, a més d’altres programes de televisió i espots.
Però, quin és l’epicentre de rodatge del Prat? La Ricarda i els seus voltants. A la finca privada, vora a la platja del Prat i el centre de vela, hi ha un gran paratge natural amb edificis únics com Casa Gomis o la Casa de Fusta. El Prat Film Office té un acord amb els propietaris per col·laborar en aquests rodatges que, a més de fer-se dins la finca, moltes vegades han de fer servir l’espai públic dels voltants d’aquesta. El Hollywood, Bollywood o Tollywood català és al Baix Llobregat i és potablava: La Ricarda és la joia cinematogràfica del Prat.
‘Caza al asesino’ i el poblat africà
Una de les grans produccions dels Estats Units va ser rodada al Prat, concretament a Casa Gomis, a la finca de La Ricarda. El llargmetratge, rodat el 2013 i estrenat el 2015, té com a eix principal l’assassinat del ministre de mines del Congo. El protagonista, Jim Terrier, caracteritzat per Sean Penn, exsoldat de les forces especials i espia internacional, traeix a la seva pròpia organització, deixa enrere el seu passat i comença una nova vida cassant-se amb la seva xicota. Tot sembla idíl·lic però els seus antics caps i companys el busquen per matar-lo. Aquest thriller d’acció va enlluernar mitja Catalunya quan van decidir convertir la platja nudista del Prat i la Ricarda en un poblat africà per simular al Congo.
Qui diria que el Baix Llobregat podria ser el Congo per un dia? Aquesta és la màgia del cinema. Des de El Prat Film Office van treballar amb els productors i auxiliars de producció per demanar tots els permisos, tant municipals com a les autoritats competents com l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) o la Generalitat, per poder crear aquests decorats al costat de la platja. Tot i això, l’Elena Torrent, responsable de l’oficina pratenca de cinema, explica a El Llobregat que va ser “un treball de mesos” i que ho van fer “respectant la fauna i flora protegida del Delta”. D’aquesta manera, no només es tractava de rodar-la bé i ràpid, sinó poder enregistrar-la amb totes les garanties legals i sense fer malbé el patrimoni natural i històric de la ciutat.
Creació i ànima de la població
Però no tot és l’Hospitalet o el Prat. La platja de Castelldefels, amb llargmetratges com Krámpack de Cesc Gay o Myway de Josep Antoni Salgot, fan que sigui l’altre indret on les pel·lícules prenen vida, a més del Prat. Per altra banda, cal recordar que Esplugues va tenir els estudis Balcázar, el llegendari ‘Esplugas City’, que tot i ‘sobreviure’ a l’apoteòsic final de Le llamaban Calamidad, no va poder amb el ministre franquista Sánchez Bella, que va dir que el poblat donava “mala imatge” per a Espanya i va ordenar-ne l’enderroc. Però tot ressorgeix de les seves cendres i així ho estem veient a la nostra comarca amb pel·lícules com Tengo ganas de ti, amb imatges de Sant Boi, o Herois d’Albert Espinosa, rodada a Gavà.
Però més enllà de les grans produccions audiovisuals, la creació local té un impacte d’aprenentatge i difusió, principalment en curtmetratges de joves realitzadors o estudiants de cinema. Quin escenari és l’escollit per aquests joves directors i productors? El Baix Llobregat. Oficines com la del Prat no cobren les llicències als curtmetratges, cosa que facilita la creació local de continguts i empeny els baixllobregatins no només a admirar com es roden les tomes i escenes al seu territori sinó a convertir-se en protagonistes i fer-les ells mateixos. El Baix Llobregat té ànima de pel·lícula i cor emprenedor amb produccions i creacions úniques dels seus veïns i veïnes. III