Entrevista a Xavi Paz, alcalde de Molins de Rei pel PSC.
Hi haurà acord amb Junts?
Estem en converses amb el seu cap de llista [Ramon Sánchez]. Hi ha voluntats expressades per les dues formacions per arribar a un acord que esperem que sigui el suficientment bo perquè el puguin validar les dues assemblees.
Tanmateix, els van fer fora del govern l’octubre del 2017 per la situació política a Catalunya. Té recels que l’avinentesa nacional afecti el retorn de la sociovergència?
La certesa que l’home és aquell animal que acostuma a ensopegar dues vegades amb la mateixa pedra no ha de provocar desconfiances ni recels ni impedir la recerca d’acords amb Junts. Vull pensar en l’aprenentatge que això va representar i en les conseqüències que va tenir aquell trencament de l’octubre del 2017, que no van ser gens positives per Molins.
S’acosta la sentència del judici del procés...
Sabent que en l’horitzó poden haver-hi moments que tornin a tensar la societat catalana i també a Molins, vull ser positiu i pensar que serem capaços de trobar eines que blindin l’acord.
Què faran amb el llaç groc que penja de la façana de l’Ajuntament?
Molins de Rei té al davant molts reptes a treballar, dels quals, evidentment, aquest no és un d’ells. Malgrat la fortalesa del nostre resultat, som conscients que hi ha altres sensibilitats a la sala de Plens, que podrien fer alguna majoria. Per tant, ara per ara no hi ha voluntat de fer res que anés en contra d’aquesta majoria.
Molins també és membre de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI)...
El que no farà aquest alcalde és anar a aquest organisme. Ja ha iniciat converses per tal que un altre regidor d’una força independentista representi l’Ajuntament de Molins.
És tot plegat una picada d’ullet a Junts per tal d’arribar a un acord?
No hi ha res diferent del que ja passava quan teníem un pacte de govern.
Entrem en matèria municipal. Fa un any es va denunciar que la comissaria de la Guàrdia Urbana va quedar buida durant mitja hora. Falten agents al cos de Molins de Rei?
Estem tenint una situació complexa en el cos. Coneixent la situació actual és evident que hem d’actuar en diversos fronts.
En quins?
Un és mirar de reforçar la plantilla. Això significa tenir més agents i aplicar polítiques i mesures que lluitin contra el nivell elevat de baixes en el cos. I també cal revisar el model de funcionament i veure si s’ha d’apropar cap a un de més proximitat. Però a més cal millorar les condicions de feina dels agents amb un equipament nou.
Què tenen pensat fer?
Permetria ocupar l’espai que actualment són les dependències de la Guàrdia Urbana per dedicar-lo a habitatge dotacional.
On anirien les noves dependències del cos?
A on actualment hi ha la carpa de l’espai Mariona. La proposta s’ha de treballar al llarg del mandat.
Els treballadors municipals també fa temps que es queixen de les seves condicions laborals i de sobrecàrrega de feina. Quines solucions vol implementar?
Primer de tot s’ha d’incentivar el diàleg. La primera reunió que vaig fer com a alcalde va ser amb els representants sindicals dels treballadors. És cert que han sentit moltes vegades bones paraules, però cal treballar perquè hi hagi fets concrets de millora de les condicions de treball.
Què faran?
Reforçar la plantilla, ocupar totes les places vacants i que provoquen anomalies en el funcionament de determinats departaments i alentiment i bloqueig en algunes àrees que no és positiu. També apostem per prestigiar la carrera del treballador de l’Ajuntament de Molins.
Expliqui’s.
Hem d’encarregar una nova valoració de llocs de treball. Hem de revisar si als llocs s’adeqüen l’encàrrec de feina amb la fitxa i si la retribució és adequada amb el volum de feina. Cal reorganitzar l’Ajuntament perquè sigui més eficient.
Canviem de tema. L’octubre del 2017 es va anunciar que Molins tindria nova residència per a la gent gran que entraria en funcionament el 2019. Crec que aquest termini no s’ha complert...
No s’ha complert en absolut. Aquests anuncis a la lleugera fan molt de mal.
De l’anterior govern?
De l’anterior alcalde de l’anterior alcalde. En el millor dels casos el que es va anunciar és que la Generalitat estava en disposició d’incrementar les places públiques a Molins per a la gent gran. Però això obligava a dipositar la responsabilitat de la construcció de la residència en l’Ajuntament que, cal recordar, no té aquestes competències.
Quin és el panorama actual en aquest sentit?
Cal continuar el diàleg amb la resta de forces polítiques per decidir de quina manera afrontem aquesta construcció i la futura gestió de la residència. És una de les màximes prioritats del mandat, una de les coses primeres que hem començat a treballar. Si som capaços d’avançar en la presa de decisions, puc dir, amb una certa seguretat, que sí que serem capaços de tenir aquesta residència de gent gran abans que acabi aquest mandat.
M’acaba de fer un altre anunci.
És evident que per a això necessitem avançar al més ràpidament possible en l’avantprojecte, en el que haurà de ser després la redacció del propi projecte i en la construcció de la residència. I que llavors, la Generalitat compleixi.
S’arrisquen...
Hem d’explicar que el risc que tenim és que construïm nosaltres la residència i que llavors la Generalitat no ens incrementi les places públiques de la residència de la gent gran i continuem tenint les 30 que tenim actualment. Recordo que el compromís és que passin a ser-ne 80. Estem disposats i amb voluntat de construir la residència de gent gran, cosa que li toca a la Generalitat, però insisteixo, per a aquest alcalde és prioritari la seva edificació i estic disposat a prendre aquesta decisió. Però explicant el risc que comporta.
Se senten ajudats pel govern de la Generalitat?
No. Portem dos mandats que la Generalitat ha avocat tots els seus esforços en la construcció d’un país, teòric, deixant de banda el país real, que són els ajuntaments. No es pot construir cap país, ni es pot treballar per cap projecte legítim de país deixant de banda els ajuntaments, com ha fet la Generalitat els darrers vuit anys. La llista d’incompliments de la Generalitat cap als municipis és massa gran.
Tornem als equipaments. Vostès es van oposar a la instal·lació d’un forn crematori al tanatori. Va prometre fa uns mesos que posaria “tota la seva capacitat de feina” per frenar el projecte. En quin punt som ara?
En un de delicat. Les primeres decisions que vam prendre al govern, quan no feia ni 30 dies que hi érem, és encarregar un estudi per tal de poder aprovar inicialment una nova ordenació d’aquestes llicències. Hem de combinar el dret d’incinerar els teus éssers estimats i el dels veïns a no dedicar el tanatori a fer-hi un crematori metropolità, a 50 metres escassos d’habitatges. Treballarem al màxim per evitar aquest crematori metropolità a Molins.
Parlant de qüestions metropolitanes, creu que els ciutadans han d’escollir de manera directa un alcalde metropolità?
Benvinguts siguin aquests debats. El meu posicionament concret no el tinc prou clar, s’han d’analitzar totes les conseqüències.
Les relacions entre aquests municipis són, a vegades, complicades. La Comissió de Delimitació Territorial va donar la raó a l’Ajuntament de Barcelona davant la petició de Molins d’annexionar-se Santa Creu d’Olorda. Pensen recórrer aquesta decisió, ara que comença un nou mandat?
Explorarem totes les vies jurídiques i legals que tinguem al nostre abast, perquè no vull passar per l’alcalde que no va fer tot el possible perquè una reivindicació com aquesta es pogués assolir. Santa Creu és de Molins, això ha de passar a ser un fet.
Millorar el transport públic |
|