Economia

FGC es conjura per la sostenibilitat amb l’Agenda Estratègica 10/30

Redacción | Viernes 03 de enero de 2020
L’empresa resumeix la seva actuació de futur en 10 àmbits sobre els quals ja està treballant. Ferrocarrils de la Generalitat es vol posicionar com agent del canvi energètic a Catalunya. El full de ruta contempla un tren llançadora a l’aeroport i la unió entre Pl. Espanya i Gràcia.

Els accelerats canvis que està experimentant el món i la societat obliguen a marcar unes estratègies de futur per tal d’adaptar-se als nous paradigmes. El 2015 l’ONU va tirar endavant els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), molt relacionats amb la lluita contra les desigualtats i el canvi climàtic, un autèntic full de ruta que marca cap a on hauria d’anar adreçada l’actuació dels països i les corporacions. En aquest sentit, Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), aprofitant que ha complert 40 anys, està treballant en un full de ruta particular que s’ha de concretar en una dècada.
Es tracta de l’Agenda Estratègica 10/30, un document que estableix els àmbits d’actuació sobre els quals s’articularà la transformació de la companyia fins al 2030. En aquest sentit, i aprofitant el quarantè aniversari de l’empresa, FGC posa sobre la taula els seus principals reptes de futur sobre els quals està treballant: el canvi climàtic, la millora de la qualitat de l’aire, la revolució tecnològica i la globalització. A partir d’aquests conceptes neixen quatre eixos estratègics, com són la sostenibilitat, la tecnologia, la globalització i les persones. En aquest sentit, l’Agenda 10/30 s’està implementant a partir de 10 àmbits concrets que desenvolupen els conceptes explicats línies amunt.
Creixement i optimització del servei
En línies generals, els àmbits fan referència a l’evolució de la xarxa d’FGC cap a la consolidació de models de gestió més eficients i l’optimització dels recursos públics. En aquest sentit, s’aposta per adoptar un model similar al de Transport for London, que s’articula al voltant d’un únic paraigua que gestiona el servei i les seves diferents branques i activitats.
Per altra banda, l’Agenda 10/30 posa especial èmfasi en l’expansió del sistema ferroviari, considerat “element central” per FGC i que contempla la connexió de les línies Llobregat-Anoia i les que van cap al Vallès, a través de la unió entre Plaça Espanya i Gràcia. En aquesta línia, es proposa la millora del servei en els eixos existents de Llobregat-Anoia, Martorell-Bages, Lleida-La Pobla i la implantació d’un sistema de tren-tram al Camp de Tarragona. També està prevista la creació d’un tren llançadora cap a l’aeroport del Prat, els estudis de viabilitat del qual ja s’han posat en marxa. Aquest servei a l’aeroport oferirà quatre trens cada hora entre la capital catalana i la infraestructura aeroportuària, a imatge i semblança d’altres ciutats com Londres, Viena, Hong Kong o Tòquio. Per altra banda, FGC proposa la seva candidatura a assumir, “si arribés el moment”, el servei de Rodalies i Regionals de Renfe.
Seguint amb el full de ruta, FGC es vol posicionar com a una empresa de mobilitat que faciliti serveis al client, més enllà del transport nu i cru i oferint serveis diversos com connexió WiFi, dispensador de comerç electrònic, aparcaments per a bicicletes o zones d’espera o de coworking.
Per altra banda, FGC vol aprofitar el nou escenari nacional i europeu de liberalització per convertir-se en un actor ferroviari de referència al conjunt del país, impulsant nous serveis que contribueixin a la competitivitat de Catalunya i al desenvolupament d’un model més sostenible de mobilitat territorial.
FGC no s’oblida tampoc de les innovacions tecnològiques i obre la porta a la seva transformació digital, a través de programes que avancin en la incorporació de millores tecnològiques que optimitzin el servei i que estan relacionades amb el 5G, l’automatització, la ciberseguretat, el Big Data o el Blockchain.
Un altre dels àmbits de l’Agenda 10/30 fa referència a l’impacte medi ambiental. En aquest sentit, treballa amb una Agenda Ambiental amb l’objectiu de convertir-se en la companyia pública de referència en matèria de foment de la cultura ambiental i la lluita contra el canvi climàtic.