Redacción | Viernes 24 de enero de 2020
Entrevistem a Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, per parlar de les promeses d'aquest mandat que acaba de començar.
Quines són les principals qüestions i desafiaments del municipi que caldrà abordar en aquest mandat?
Aquest mandat farem una cosa extraordinària que és la creació d’un nou barri al nostre poble. Farem el barri de la Sínia. Fer un nou barri vol dir repensar el conjunt del poble, redimensionar-lo i planificar a futur com volem que sigui, amb coherència i en equilibri amb el que Martorell ha estat i és avui en dia.
El nou barri de la Sínia està concebut com un nou eixample residencial pensat per a les famílies i per donar resposta a les necessitats d’habitatge assequible per als veïns de Martorell, en especial dels joves, per garantir l’accés a l’habitatge i facilitar l’arrelament.
S’hi construiran 1.100 habitatges, un gran parc central de 20.000 metres quadrats, un nou eix comercial, una zona d’oficines i serveis, places i zones per a vianants amb jocs infantils i una àrea d’equipaments públics per dotar dels serveis necessaris el barri. Serà un barri modern, construït amb els mètodes més eficients, alliberant molt d’espai públic en benefici de la cohesió social del barri i del conjunt del poble.
Ens podria concretar tres objectius que es marca l’equip de govern per portar a terme els pròxims quatre anys?
El sentit dels pobles i les ciutats és satisfer les necessitats de les persones que hi viuen, i ajudar-les a desenvolupar la seva vida. En definitiva, es tracta de millorar la vida de les persones. Això es concreta en tres objectius: garantir la cohesió social i la convivència; acompanyar i incentivar la generació d’activitat econòmica i d’ocupació; i mantenir un entorn urbà cuidat i segur, pensat per a les persones i les famílies; amb equipaments i serveis públics de qualitat, bonic, ple de vida i color. Totes les polítiques que desenvolupem les fem amb aquests tres eixos bàsics.
Quina és la gran actuació o projecte a llarg termini que necessita el municipi, encara que no s’assoleixi en aquest mandat?
La mobilitat sostenible és un dels grans reptes a llarg termini que tenim com a poble i com a país. Uneix dos conceptes clau que hem de millorar per garantir la qualitat de vida de tota la ciutadania: d’una banda, com gestionem els fluxos de mobilitat, i d’altra banda, com evitem que aquesta mobilitat tingui un impacte negatiu en el medi ambient i en les persones.
Al nostre poble hem posat les bases per planificar a mig i llarg termini aquest repte amb el Pla de Mobilitat Urbana de Martorell i el Pla d’acció́ per a la millora de la qualitat de l’aire de Martorell. La intenció és implicar la ciutadania i alhora fer accions decidides des de l’Ajuntament per impulsar l’eficiència energètica, l’ús racional del vehicle privat i potenciar el transport públic urbà̀ i interurbà̀ i reduir les emissions.
Al mateix temps, cal corregir el greuge actual en el sistema de tarifes de transport públic que patim els martorellencs respecte els veïns d’altres municipis de la Regió Metropolitana. Des de l’Ajuntament, hem demanat que es canviï el sistema de zones actual i entri en vigor el més aviat possible la T-mobilitat –més just i sostenible ja que es pagarà per quilòmetre i segons l’ús que se’n faci- i fins que això no passi, que es bonifiqui el preu del transport públic a Martorell, que actualment és zona 3 quan municipis de l’entorn són zona 1. El transport públic és una eina bàsica en aquesta estratègia de mobilitat sostenible i més a Martorell on hi ha molta gent que agafa diàriament el transport públic per anar a Barcelona o a la regió metropolitana a treballar o a estudiar.
Quins aspectes creu que s’han de reformar o millorar de manera mancomunada amb altres municipis veïns?
Martorell està situat en un nexe de comunicacions importantíssim per al país i actualment estem tramitant dos figures urbanístiques conjuntament amb els municipis del nostre entorn que marcaran el futur del nostre poble: el Pla Director Urbanístic d’Infraestructures (PDUI) de la ròtula Martorell-Abrera i el Pla Director Urbanístic (PDUAE) d’Activitat Econòmica del Baix Llobregat Nord. L’objectiu és coordinar l’ordenació urbanística de Martorell i sis municipis més establint determinacions sobre el desenvolupament urbanístic i la mobilitat. És clau per l’activitat econòmica i per desencallar infraestructures necessàries per seguir amb el desenvolupament del Baix Llobregat Nord. Amb aquest planejament, els municipis, conjuntament amb la Generalitat, dotarem a l’àmbit de la coherència formal i estructural que permeti superar la constatació de cruïlla per configurar una ròtula territorial ben ordenada.