Sant Andreu de la Barca

Giribert: “Cal que fem una remuntada als nostres polígons”

Redacción | Domingo 26 de enero de 2020
Entrevistem a Marc Giribert (ERC), cap de l'oposició a Sant Andreu de la Barca, per parlar de les promeses per a la legislatura 2019-2023.

Quins considera que són els desafiaments que ha d’afrontar el municipi els pròxims quatre anys?
Com a ciutat hem de seguir aprofundint en reforçar i ampliar la xarxa de prestacions i serveis socials que l’Ajuntament procura als veïns. Emmirallant-nos sense complexos, a les comunitats més avançades que posen a les persones i el seu entorn, en l’eix central de les seves polítiques.
Hem d’afrontar la crisi climàtica també des de Sant Andreu, impulsant mesures que ajudin a millorar la qualitat de l’aire, l’afectació de la contaminació sobre la població, la naturalització de l’entorn urbà i en definitiva, destinar esforços i recursos amb convenciment per millorar les condicions ambientals de la nostra comunitat.
A més, el progrés no pot passar de llarg del nostre poble. Cal que fem una rentada de cara als nostres polígons, així com dotar-los de les infraestructures urbanístiques i de comunicació necessàries per fer un emplaçament atractiu per les empreses.

Ens podria concretar tres mesures que demanarà impulsar per treballar-les amb el govern al llarg d’aquest mandat?
Podríem parlar de 3 grans àrees d’actuació en aquest mandat, i dins d’elles de moltes mesures concretes. Primera àrea i més prioritari: serveis a les persones. Com he dit abans, referenciar Sant Andreu com un bastió de les polítiques socials, que reforci les actuals prestacions i proteccions socials en tots els àmbits, prioritzant els serveis bàsic i la dignitat de les persones. Hem de preparar-nos per ajudar a la nostra ciutadania en una pròxima recessió econòmica.
Segon, progrés i futur. La nostra ciutat es troba en una situació geogràfica idònia. A prop de pols econòmics com Barcelonès i el Vallès, sense oblidar que formem part de la comarca més industrialitzada del país. Podem ser una referencia comercial i industrial, que procuri futur i prosperitat a la nostra població. Reforçant els programes de dinamització del comerç local i amb les millores estructurals als polígons i l’enllaç entre l’A2 i l’AP7, convertir Sant Andreu amb un pol d’empreses.
Tercer, últim però no menys important. El nostre ajuntament s’ha de prendre la transparència i els processos participatius de forma seriosa. El govern ha de confiar que els mecanismes de transparència, no són un risc ni una amenaça, sinó la manera de relacionar-se que ara els ciutadans reclamen a les seves institucions. La participació per la seva banda, ens ajuda a crear espais d’interlocució entre la ciutadania i l’Administració, on ens poden aportar decisions intel·ligents i de màxims consens, implementació de necessitats, propostes i iniciatives eficients i construeix ciutadania i comunitat.

Quina és la gran actuació o projecte a llarg termini que necessita el municipi, encara que no s’assoleixi en aquest mandat?
Hi ha diversos, però ens hem de prendre de forma seriosa l’emergència climàtica. Necessitem refundar un gran pacte municipal contra la crisi climàtica. Que reculli accions com la naturalització de l’espai urbà, en pro d’augmentar les zones d’ombra, la qualitat de l’aire amb el filtratge del CO2, el confort tèrmic, la protecció de la biodiversitat autòctona o l’afavoriment d’un transport interurbà més sostenible. Un pacte de ciutat dotat de recursos i partides pluri-anuals, que sostinguin les accions calenderitzades en diferents legislatures. Un compromís intergeneracional de la classe política local, ja que és una qüestió que ens sobre passa com a càrrecs electes.

Com descriuria els primers mesos del govern municipal?
Els primers mesos de legislatura estan sent condicionats per la fatiga econòmica que ha suposat l’any electoral a Sant Andreu de la Barca. En el primer plenari ordinari de la legislatura, el govern va introduir com a sobrevingut, l’aprovació d’un nou Pla econòmic financer requerit pel ministeri. Per incomplir els objectius de l’estabilitat pressupostària i de la regla de la despesa, de l’any 2018 tot preparant el ventall d’obres per les eleccions municipals. Aquest fet està limitant l’acció del govern, i el limitarà condicionant inversions també en l’exercici del 2020.
També diria que el rumb d’aquests primers mesos és opac. Perquè no s’ha publicat l’acord de govern entre PSC i Ciutadans, no sabem a què s’han compromès programàticament a impulsar través de l’acord de govern per aquesta legislatura. Tampoc coneixem el pla d’actuació municipal. Potser perquè l’opacitat és una pràctica habitual del govern municipal, o perquè realment no existeix un rumb definit de com serà l’obra de govern en aquests pròxims quatre anys. Fa recança utilitzar la paraula improvització, però motius no ens falten.

Com és la relació amb el nou equip de govern?
Molt millorable. L’equip de govern està acostumat a no tenir en compte a l’oposició, no es busca el consens al plenari tot el contrari, actuen unilateralment gràcies a la majoria que li aporta Ciutadans. I aquests últims es deixen utilitzar, sense mostrar cap resistència ni disconformitat.
Fem Sant Andreu ha demanat per activa i per passiva poder participar i incidir en el bon fer de l’ajuntament, però hem topat amb un govern tancat, i un alcalde recelós de rebre la nostra ajuda. El nostre grup a cada plenari i també per carta, hem ofert consens i allargat la mà per ajudar a l’equip de govern en la governabilitat de la ciutat.