Redacción | Lunes 03 de febrero de 2020
Entrevistem a María Miranda (PSC), alcaldessa de Castelldefels, per parlar de les promeses per a aquesta mandat 2019-2023.
Quines són les principals qüestions i desafiaments del municipi que caldrà abordar en aquest mandat?
El nou mandat és un camí ple de noves oportunitats. Volem situar Castelldefels en el futur, amb les persones com a protagonistes. Per aquest motiu volem donar continuïtat al projecte de ciutat que compartim Equip de Govern i ciutadania des de l’any 2015. En aquell moment, es va elaborar un Pla d’Actuació Municipal amb la participació dels veïns i veïnes per dissenyar el camí que havia de seguir Castelldefels per recuperar el camí del progrés.
En les properes setmanes posarem en marxa un nou procés participatiu per elaborar el nou PAM 2019-2023. Un Pla que ens ha de portar a continuar avançant en la transformació de Castelldefels com a ciutat inclusiva, educadora, sostenible, segura, i amb un perfil molt feminista, que és el que estem marcant des del primer moment.
Ens podria concretar tres objectius que es marca l’equip de govern per portar a terme els pròxims quatre anys?
Durant el nou mandat Castelldefels ha de continuar consolidant-se com a capital del civisme, la convivència i el diàleg. Govern i ciutadania hem de caminar en una mateixa direcció per donar resposta als principals reptes que tenim en el mandat. Objectius que compartim com són la millora de la neteja, la seguretat, el civisme, i la creació de més vivenda social amb un nou pla d’habitatge de lloguer assequible per als nostres veïns i veïnes.
En el darrer mandat vam aconseguir que més de mil persones deixin d’estar a l’atur per trobar una nova feina. Encara ens queda molt a fer, i en el nu mandat convocarem els sectors econòmics per renovar el Pacte per l’Ocupació i continuar creant llocs de treball de qualitat, amb salari digne i igualitari.
Volem que Castelldefels es consolidi com a referència del turisme familiar i esportiu a la comarca. Un model que ha de permetre la convivència entre l’oci i el descans dels veïns, i que ha d’ajudar a créixer altres sectors com el gastronòmic i el comercial.
Entre els nostres objectius està completar el mapa d’equipaments de la ciutat. És el cas de dos equipaments esportius, que ja hem posat en marxa, com és el cas del nou Estadi Pitort i la posada en marxa d’un renovat poliesportiu de Can Roca. Però també la propera obertura de Can Roca de Baix com a nou Hotel d’Entitats, per donar resposta a la falta d’espai físic per a les associacions, i el nou Edifici de la República, que s’obrirà a la ciutat en els propers mesos.
Quina és la gran actuació o projecte a llarg termini que necessita el municipi, encara que no s’assoleixi en aquest mandat?
Com a Alcaldessa, i des de l’Equip de Govern, treballem cada dia amb humilitat i ambició. La humilitat de treballar en cada barri, escoltar i corregir errors quan sigui necessari. I l’ambició de governar amb les persones al capdavant perquè Castelldefels creixi al ritme de les grans ciutats. Un repte que només podrem afrontar amb l’acompanyament d’entitats, associacions, veïns i veïnes, que viuen el present i s’imaginen el futur de la ciutat. Estem convençuts que junts, juntes, som garantia de progrés.
Hem de tenir en compte que, perquè Castelldefels continuï creixent, hem de posar la mirada en el futur. Parlem del Castelldefels del 2030. Un concepte que venim treballant des de l’anterior mandat i que projecta el municipi com a capital de la convivència i el diàleg. Un Castelldefels consolidat com a ciutat del coneixement, que aposta per la sostenibilitat, la seguretat i la innovació. Que adapta les noves tecnologies per donar resposta a les necessitats dels veïns i veïnes. Un model de ciutat laboratori on la UPC pren protagonisme per aplicar al municipi les millores que es generen a través de la Universitat.
Quins aspectes creu que s’han de reformar o millorar de manera mancomunada amb altres municipis veïns?
La bona coordinació i entesa entre municipis és fonamental. De forma conjunta hem assolit millores per a tots els municipis, i hem d’avançar amb la mirada posada en el futur. Compartim reptes que no poden esperar com és la responsabilitat d’impulsar polítiques d’igualtat de llarg termini, per consolidar municipis 100% feministes, tal com es va expressar en el 5è Congrés de les Dones del Baix Llobregat. La col·laboració dels consistoris en de la Zona Delta per la promoció econòmica i la lluita contra l’atur. La gestió conjunta, amb l’AMB i la Generalitat, de grans projectes com la nova C-245. I, en definitiva, sumar esforços per reclamar davant de les institucions, les millores necessàries per a cada un dels municipis.