Amb totes les informacions i el seguiment minut a minut i contagiat a contagiat de la crisi del coronavirus, sembla haver quedat en un segon terme una altra epidèmia que cada hivern amoïna les autoritats mèdiques i que l’any passat, només a Espanya, va matar unes 6.300 persones. Estem parlant de la grip estacional, que enguany està tenint una incidència molt menor entre la població, segons informen des del departament de Salut.
A l’últim informe de seguiment de la grip a Catalunya publicat abans del tancament d’aquesta edició, el nivell epidèmic era “baix”, amb 167 casos per cada 100.000 habitants. Són dades que fa públiques el departament de Salut de la Generalitat, seguint el Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes. Des de l’inici de la temporada de grip, a principis del mes d’octubre, hi ha hagut un total de 460 casos greus, el 70% dels quals no havia rebut cap vacuna contra el virus.
Així ho confirma sobre el terreny Àlex Trepat, metge del CAP de la Rambla Just Oliveras de l’Hospitalet, que assevera a aquesta publicació que l’epidèmia de grip comuna “ha estat més baixa que l’any passat” i que “tot indica” que els casos “seguiran baixant” les pròximes setmanes.
Tanmateix, la por desfermada per l’arribada a terres peninsulars del Covid-19, amb prop d’un centenar de casos detectats a Espanya -una quinzena a Catalunya- al tancament d’aquesta edició, ha deixat en segon terme la grip, que aquest any no ha estat tan intensa, ateses les altes temperatures que han acompanyat el mes de febrer.
El primer cas de coronavirus diagnosticat a Catalunya, a finals del febrer, va encendre les alarmes de les autoritats, que van sortir al pas per enviar un missatge de tranquil·litat a la població. Joan Guix, secretari de Salut de la Generalitat, va expressar als mitjans que no hi ha motius per alarmar-se i que hi ha un sistema sanitari fort i preparat per a aquesta contingència. “No és la primera a la qual s’enfronta, n’hem portat bastantes”, va expressar Guix en referència al sistema de salut, el qual va descriure com “una màquina rodada i ensinistrada”. A més, va explicar els consells bàsics per evitar contagis. “Fer servir mocadors rebutjables, tossir i tapar-se amb l’avantbraç i rentar-se les mans amb sabó cada poca estona”, va enumerar Guix en el que són recomanacions que, de retruc, serveixen per protegir-se davant d’altres malalties com la grip.
Tot i això, la por al contagi preocupa molts ciutadans, fins al punt d’assolir actituds racistes amb persones xineses o fer-se auto diagnòstics fruit de la falta d’informació. En aquest sentit, Guix va assegurar que, almenys de moment, no són necessàries les mascaretes per anar pel carrer. I és que a més d’una farmàcia de la comarca ja llueix el cartell de mascaretes exhaurides. Una compra resultat de la por irracional que, de retruc, pot deixar-ne sense a unes altres persones amb immunodeficiències o malalts de leucèmia o càncer, que sí que en necessiten.
“Que passin d’algunes notícies de la televisió i que entrin a la pàgina del Ministeri de Sanitat, on hi ha tota la informació i les recomanacions”, aconsella Trepat, que assegura haver-se trobat aquests dies amb casos de pacients que acudien a la consulta temerosos d’haver-se contagiat del Covid-19.
Reforç de l’assistència
Per altra banda, Salut ha reforçat el Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica (SUVEC) a petició de les demandes dels professionals mèdics a l’hora de detectar casos de coronavirus. En paral·lel, ha incrementat els recursos al servei del 061 Salut Respon, per poder resoldre tots els dubtes de la població sobre el nou virus. De fet, Trepat recomana trucar abans al 061 i descriure els símptomes per sortir de dubtes i evitar així “trajectes innecessaris al CAP”.
Segons ha confirmat Salut, fins al tancament d’aquesta edició al territori hi ha hagut un cas confirmat d’una dona de 62 anys, veïna de l’Hospitalet, que havia estat en contacte amb una persona infectada.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya indica, tanmateix, que el 80% dels casos de coronavirus són lleus, davant d’un 15% de greus i un 2% de crítics.
Tornant a la grip comuna, segons l’informe de la setmana del 17 al 23 del febrer, s’han atès un total de 74.188 urgències, de les quals el 10% van requerir ingrés hospitalari. És una xifra un 4,5% inferior a la de la setmana anterior, aspecte que indica que el moment epidèmic de la grip “està remetent”. D’aquestes 74.000 persones, el 80% són adults, mentre que la resta respon a infants. De fet, les taxes d’incidència han estat més altes en menors de cinc anys, amb 369 casos per cada 100.000 habitants, seguit dels menors d’entre cinc i 14 anys -345 casos per cada 100.000 habitants-.
Baixa laboral per als aïllats preventius |
Tot i que ja a la roda de premsa per informar sobre el primer cas de coronavirus a la península, en concret a Barcelona, les autoritats van indicar que els afectats per la malaltia i els aïllats rebrien la baixa laboral, no va ser fins a l’últim dia del febrer que el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ho va confirmar mitjançant una nota signada pel director general d’ordenació de la Seguretat Social. Per altra banda, els experts han indicat que el coronavirus quedaria fora de les assegurances mèdiques, atesa la seva imprevisibilitat i excepcionalitat. Tant les malalties derivades del Covid-19 com el mateix virus no estarien cobertes. |