Educació

Motivats i engrescats per no fer campana

Especial educació

Francisco J. Rodríguez | Jueves 05 de marzo de 2020
El Baix Llobregat es conjura perquè cap estudiant falti a l’escola. Una dotzena de municipis tenen Plans educatius d’entorn per reduir l’absentisme.

Es comença per no anar a classe un dia. Si surt bé la jugada, potser es fa un cop a la setmana. A poc a poc, les campanes van a més i es converteixen en quelcom continuat o perllongat. I d’aquí a l’abandonament dels estudis hi ha només un petit pas. Segons estadístiques del departament d’Ensenyament del 2019, el 17% dels alumnes deixen els estudis de forma prematura. “Aconseguir reduir l’absentisme d’un alumne o d’una alumna incideix en que no abandoni els estudis de forma prematura”, explica a El Llobregat Francesc Ballester, director de Serveis Territorials d’Ensenyament al Baix Llobregat.

Les últimes dades disponibles sobre absentisme escolar, que daten de l’any 2015, indiquen que més de 14.600 escolars fan campana de manera regular, un 11% més que el curs anterior. De tota manera, Ballester descarta que hagi incrementat en els últims temps. De totes maneres, reconeix que encara hi ha “massa alumnes” que acaben abandonant l’escola. I l’avantsala d’aquest fracàs sol ser l’absentisme. Un símptoma que, a parer de Ballester, sol amagar qüestions diverses. “El més important per revertir-ho és allò que no es veu”, assegura el director, que té una llarga experiència a la inspecció escolar i n’ha vist de tots els colors. “És la motxilla que arrossega, que li pesa molt”, diu Ballester en relació a l’alumne que fa campana, fent referència a qüestions de caire familiar, socioeconòmiques, amistats, expectatives o bé la rebel·lia consubstancial a l’adolescència. “Són noies i nois als quals no sempre els has de donar més del mateix en els centres on estan escolaritzats, sinó noves oportunitats per tal que assoleixin un èxit educatiu”, afegeix. Sobre aquesta qüestió, al Baix Llobregat s’han posat en marxa diferents iniciatives destinades a fer abaixar el número d’estudiants que, tant a la Primària com a la Secundària i per raons diverses, fan el salt a les classes.

La motivació és clau
L’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha posat darrerament sobre la taula un projecte que pretèn reduir l’absentisme entre els estudiants de tercer i quart de la ESO. Es diu Embarca’t i segons ha explicat a aquesta publicació la tinent d’alcalde d’Educació, Saray Cantero, està tenint uns resultats molt positius. “La mesura ha servit per motivar els participants”, destaca Cantero.

La iniciativa s’ha posat en marxa aquest curs escolar i, a falta dels resultats definitius, des de la tinença d’alcaldia santandreuenca afirmen que està aconseguint reduir les campanes als tres instituts de la ciutat.
Cantero detalla que el programa en el seu conjunt té dos vessants, un adreçat a fer seguiment als alumnes que han acabat l’educació Secundària i un altre destinat a buscar mesures d’atenció addicional fora de l’horari escolar. Així, nou nois i noies del municipi estan fent tasques de suport a diferents equipaments municipals, tutoritzats per professionals. Segons Cantero, els joves, abans “desmotivats” i “no acostumats” a les aules i a estar atents, hi van ara “amb més ganes”.

Per la seva banda, el Ple d’Olesa va aprovar el gener per unanimitat un nou protocol d’actuació per combatre l’absentisme. En aquest municipi del Baix Nord, la mitjana de casos d’aquest tipus atesos ronda els quatre cada any, i ara, amb aquest mecanisme, procuraran detectar-ne qualsevol de nou que es pugui produir, diagnosticar-ne les causes i actuar de manera àgil per resoldre’l. La regidora d’Ensenyament, Lourdes Vallès, destaca la importància del protocol i diu que neix de la revisió que els agents implicats a la Xarxa Socioeducativa d’Infància i l’Adolescència i el Pla educatiu d’entorn han fet els últims cursos per actualizar el Pla contra l’absentisme escolar que ja hi havia.

Respecte dels Plans educatius d’entorn (PEE), Ballester assenyala que hi ha 12 municipis de la comarca que en tenen, tot i que no en detalla els noms. En aquest sentit, a l’Hospitalet hi ha 36.700 alumnes que es beneficien aquest curs de les diferents activitats i programes que formen part del PEE. Aquests programes tenen la voluntat de prevenir precisament l’absentisme escolar i fer un acompanyament educatiu de les famílies. Sobre això, Ballester destaca que “hi ha suficient coordinació” entre ajuntaments i departament d’Ensenyament, tot i que opina que totes les poblacions del Baix Llobregat haurien de comptar amb un pla local de lluita contra l’absentisme escolar i l’abandonament prematur dels estudis. “Amb ànim constructiu, no negaré que no s’hagi de millorar en determinats municipis”, reconeix Ballester. I és que, segons Eurostat, Espanya segueix a la cua en matèria d’abandonament, amb prop del 18%, quan la meta nacional pactada és del 15% per al 2020. Hi ha feina a fer.