Educació

Una comarca sense aprenents

Redacción | Jueves 05 de marzo de 2020
AEBALL i PIMEC reclamen tenir un paper “protagonista” a l’hora de configurar l’FP.

Els joves han girat l’esquena als oficis. Aquest és el sentiment de les associacions empresarials de la comarca consultades per aquesta publicació per tractar la situació de la Formació Professional (FP) al Baix Llobregat i l’Hospitalet. Des d’AEBALL i PIMEC avisen que fan falta oficials i tècnics a les indústries i empreses comarcals -principalment Pimes- i reclamen tenir un paper més actiu a l’hora de reconfigurar un itinerari formatiu tradicionalment menystingut però que presenta unes altes taxes d’ocupabilitat.

Sheyla García, membre de la comissió executiva de PIMEC Baix Llobregat-l’Hospitalet i responsable de Formació i Ocupació al territori, considera que les administracions “han de baixar a la realitat per veure les necessitats reals de les empreses”. En aquest sentit, García alerta de falta d’instal·ladors, operaris, fusters, forners i tècnics que controlin les màquines a les indústries. “Molts negocis i empreses tancaran perquè no hi haurà relleu generacional”, avisa García.

Per la seva banda Rosa Fiol, vicepresidenta i directora general d’AEBALL, assegura que fan falta perfils “comercials i de gestió”, a més de “tècnics electrònics, delineants, frigoristes, operaris de mecanització, planxistes, electricistes i professionals de l’àmbit de la logística”.

Actualitzar els continguts
García, a més, explica que les associacions empresarials i els gremis compten amb dades sobre la situació real i les necessitats de les empreses, les quals posen a disposició de les administracions perquè les facin servir a l’hora d’analitzar tot plegat. En aquesta línia, Fiol destaca que els agents socials i els sectors empresarials haurien de tenir “un paper protagonista” pel que fa a l’orientació, el disseny dels continguts de l’FP i la relació amb les empreses.

Coincideix García en el fet que cal una revisió dels continguts per ajustar-los a la realitat actual. “Alguns temaris estan desfasats”, lamenta la responsable de PIMEC, que avisa que molts centres que fan FP estan tancant línies per falta de demanda. Fiol aporta dades i assenyala que l’oferta formativa postobligatoria en FP ha crescut a la comarca en 19 grups aquest curs respecte de l’anterior, i posa el focus en l’FP dual, de la qual només se’n beneficien 650 alumnes a la comarca. García fa una aposta ferma per l’FP dual i aconsella als joves que sol ser millor fer graus mitjans i superiors abans d’entrar a la universitat, perquè d’aquesta manera hom es convenç si li agrada o no una professió. “Si vas directament a la universitat, no tindràs experiència laboral per saber si t’agrada la feina”, argumenta.

García, a més, defensa la creació d’una fira dels oficis per tal de recuperar la figura de l’aprenent, en franca retirada actualment. Per això, proposa promoure els oficis a l’educació Primària, a través de projectes com el ‘Renova què’, que impulsen el Gremi d’Instal·ladors -del qual també forma part García- i l’Ajuntament de Cornellà i que serveix per obrir el món dels oficis als escolars.