Viladecans

Robots a les escoles: la nova era de l’educació

Carlos Manzano | Jueves 05 de marzo de 2020
Una estudiant del MIT de Massachusetts ensenya robòtica a l’escola Goar Viladecans. Els centres educatius es rendeixen al món digital per adaptar l’ensenyament al segle XXI.

Les escoles s’han d’adaptar als nous temps. Ja no serveixen les classes magistrals dels professors amb un llibre editat per una gran editorial; els ordinadors, les tauletes i la tecnologia en general s’han endinsat a les aules per adaptar l’aprenentatge de l’alumne al segle XXI. Aquest és el cas de la històrica Escola Goar de Viladecans, que en quatre anys, d’ençà que va ser adquirida per Creixen, ha començat a implantar nous programes d’ensenyament de robòtica des dels tres anys.

Intercanvi amb Massachusetts
Dins dels programes d’intercanvi tecnològic trobem l’aparició de la figura del ‘professor universitari’ procedent del MIT -Massachusetts Institute of Technology-. L’Escola Goar és dins del programa MISTI del centre de Massachusetts, un pla pel qual diferents escoles del món acullen a un alumne de la universitat nord-americana per impartir tallers, especialment de matèries d’STEAM, amb nous models d’aprenentatge. El curs 2019-2020 Julia Gornik ha estat l’estudiant del MIT encarregada de formar els alumnes durant un mes, des de P3 fins a batxillerat.

“La robòtica és un camp enorme i crec que és important que els estudiants en siguin coneixedors des de ben petits”, assevera Gornik, que ja ha acabat la seva estança a la Goar. El projecte de robòtica impartit al centre va des de programar un ratolí amb fletxes al parvulari a programació Python al Batxillerat. Gornki recorda que la robòtica “no només et dóna habilitats tècniques”. En aquest sentit, l’estatunidenca aporta una lliçó als alumnes perquè incloguin com a filosofia de vida la ciència i la tecnologia.

Ensenyament 2.0
El treball cooperatiu serà la base amb la qual les escoles del Baix Llobregat hauran de formar a les generacions del futur. Però aquesta feina ha d’estar controlada pels professors, especialment, amb la introducció de dispositius electrònics a les aules. Els mestres controlen, en el cas del centre viladecanenc, les apps que es poden instal·lar als Netbooks, els correus que poden enviar o les modificacions que han de portar a terme en els diferents treballs.

“Hem d’educar gent que sigui creativa, treballant en tasques orientades a la producció d’un projecte”, explica Joan Ramon, director de l’Escola Goar. Ramon argumenta que la “tecnologia ha d’estar al nostre servei”, i això és el que s’ha de fer comprendre als alumnes. Noves formes d’educar, amb un control més adient de la societat contínuament en evolució i progrés, però sense perdre el fil conductor: formar persones.

Entre les noves fites de l’ensenyament 2.0 de l’Escola Goar trobem les impressores 3D, amb les quals han arribat a fer pròtesis clíniques. Un recorregut mèdic per la tecnologia que ja s’utilitza a l’Hospital de Bellvitge. A més, l’any que ve introduiran un programa de Realitat Virtual i Realitat Augmentada, continuant en la línia de la formació de la mà de la tecnologia.

Projecte Tàndem al Josefina Castellví
Viladecans compta, a més, amb el Projecte Tàndem de l’Institut Josefina Castellví. Es tracta d’una iniciativa de millora educativa que suposa una transformació global que afecta els seus espais d’aprenentatge i metodologies, impulsant, específicament, les llengües estrangeres com a base d’aprenentatge en conveni amb el British Council.