L’alcalde de Cervelló explica que l’ajuntament ha duplicat esforços per evitar que la pandèmia del Covid-19 afecti a famílies que fins ara no rebien ajuts socials
Quin pla té perquè Cervelló recuperi la normalitat al més aviat possible en el seu àmbit de gestió?
Hem començat a fer manteniment i desinfecció dels equipaments municipals que estan tancats per quan es pugui obrir al públic, com és el Casal de la gent gran, la biblioteca, l’ateneu o el propi ajuntament. Els edificis escolars no podem entrar sense autorització de la Conselleria d’Educació de la Generalitat però l’hem sol·licitada per també fer desinfecció tasques de manteniment. Estem ampliant progressivament els serveis mínims tant dels empleats públics i la seva reincorporació als llocs de treball amb les mesures de seguretat i prevenció establertes, com dels serveis públics prestats a la ciutadania com són la recollida de residus, la neteja viària, la jardineria o l’enllumenat, entre d’altres.
Quina inversió o partida pressupostària extraordinària preveu emprar per recolzar la recuperació i pal·liar així la greu crisi econòmica i social que ha ocasionat la pandèmia del coronavirus?
Encara no tenim l’import de què costarà per a un ajuntament com el nostre, amb pocs recursos econòmics i més amb una sentència ferma que hem de donar compliment aquest exercici per un import de 3.600.000€ sobre un Pressupost anual de 9.000.000€, però per ara estem acollint a totes les famílies que ens sol·liciten ajudes tant econòmiques com alimentàries i que fins ara no eren usuàries de Benestar Social i, per ara, ha suposat un increment del 50%. A més, tenim dos serveis municipals concessionats, l’escola bressol i el complex esportiu, que han hagut d’aturar la seva activitat i no es passarà cap rebut als seus usuaris mentre duri l’estat d’alarma, però l’ajuntament es fa càrrec d’aquesta manca d’ingressos i de despeses fixes que tinguin per a restablir l’equilibri econòmic financer.
Hi ha sectors econòmics de la ciutat més perjudicats?
Un sector molt perjudicat és el petit comerç del municipi. La gran majoria s’ha vist obligat a tancar, no tenen cap mena d’ingressos però les despeses les continuen tenint igual i amb la incertesa de quan podran obrir i en quines condicions. Com ajuntament hem d’ajudar econòmicament al nostre teixit comercial i la ciutadania també ha de posar de la seva part confiant en el comerç de proximitat.
Com s’afrontarà aquesta despesa?
Tota aquesta despesa sobrevinguda farà que el Pressupost 2020 hagi de patir modificacions per fer front a aquesta crisi i s’hauran d’ajornar projectes i activitats contemplades per aquest any, totes i tots ens hem d’adaptar.
Com les víctimes del Covid-19 són els nostres ciutadans més grans, que proposta o política ha desenvolupat per reforçar el seu benestar davant possibles rebrots?
No ens hem d’oblidar que les residències són competència de la Generalitat de Catalunya, no obstant això, des del primer moment com Ajuntament hem estat en contacte directe amb les residències del municipi i hem ajudat en tot allò que estava en les nostres mans, proveint de material de prevenció, fent formació als treballadors de com posar-se els EPI, realitzant desinfeccions a les zones comunes exteriors i inclòs hem fet algun test de detecció ràpida.
Quina ha de ser la política de residències?
Com ajuntament també ens hem posat en contacte amb totes les persones més grans de 65 anys. Hem fet el seguiment de com es trobaven i si els hi calia algun tipus d’ajut, els hem informat dels serveis de què podien disposar en el municipi (entrega de domicili de productes de primera necessitat, de medicaments, d’atenció domiciliària, teleassistència o psicològica) i els hem entregat mascaretes a domicili per no trencar el confinament. Aquestes són les polítiques que els hi podem oferir com a ajuntament i reforçar el nostre departament de Benestar Social i Gent Gran perquè estiguin ben atesos.
Com ha funcionat la xarxa de solidaritat en el seu àmbit?
Des del primer moment els voluntaris de Protecció Civil es van posar a plena disposició del que fes falta per ajudar en aquesta pandèmia i han sigut molt col·laboratius dia i nit.
Pot explicar alguns exemples?
Estem orgullosos de les nostres entitats socials, empreses i comerços... com són Arijardins, Ortecon, Autocaravanes Cervelló, Càritas, Creu Roja, Cervemakers, la Unió de Botiguers i Comerciants de Cervelló, Tapicerías Fernández, Grupo Castillo, Serysys, Novedades Marcos, Pau Miralles... i moltes persones anònimes que han estat treballant i col·laborant en el repartiment d’aliments o visites a les residències quan ha fet falta, fent cessions de material, confeccionant mascaretes i viseres, desinfectant espais... creant activitats culturals, escrivint contes, elaborant vídeos, fent correfocs des dels balcons...
La ciutadania també s’ha bolcat plenament, primer complint estrictament amb el confinament, i segon tenim tot un llistat de persones que s’han ofert com a voluntàries per ajudar en tot allò que fes falta.
En el cas de què Cervelló tingui superàvit, com es planteja destinar-lo un cop flexibilitzin els criteris d’estabilitat pressupostària i la regla de despesa per a augmentar la inversió pública?
Abans d’aquesta crisi teníem molt clar com destinar el superàvit, reduir al màxim el deute esmentat a l’inici per arribar a la magnitud en què hem aconseguit finalitzar l’any 2019, només un 4% de deute. També destinar-lo a projectes tan necessaris al municipi com és canviar tot l’enllumenat públic a leds, però ara ens trobem amb un altre escenari de caire més social i comercial al que haurem de dotar de recursos econòmics per ajudar a la ciutadania, als comerços, a les petites empreses i als autònoms a sortir-se’n de la crisi que vindrà.
Com s’ha organitzat vostè per mantenir les seves responsabilitats durant l’estat d’alarma?
Hem creat un equip de crisi dins l’Ajuntament que hem estat en contacte permanent les 24 hores del dia. A banda de les tasques d’organització i planificació per treballar aquests dies en el que realment és important, ens hem posat amb els regidors a repartir també materials, mascaretes, viseres, aliments, medicaments, etc. a fer test, a demanar recursos. El més important aquests dies és no perdre de vista el més necessari. I el repartiment de materials de primera necessitat a Residències, comerços i persones més vulnerables ha estat una prioritat, matins i tardes.
Ha patit vostè la malaltia o alguna persona propera?
Personalment no he patit la malaltia, però sí he tingut familiars molt propers en estat crític. Penso que ningú no ens esperàvem aquesta situació, tot i que vèiem com s’apropava. Espero que tot plegat ens faci reflexionar sobre els sistemes de vida que tenim a la terra, la distribució de recursos, les prioritats que hauríem de tenir... hem d’aprofitar aquesta crisi per sortir més forts en valors, per intentar posar una altra mirada cap al futur més solidària i humana. Per allunyar-nos d’un món en que tot es mou per una economia que ens fa esclaus dels sistemes de producció i que provoca tantes desigualtats i tan poca sostenibilitat.
Per tot això hem de treballar plegats, sumar esforços, identificar prioritats... i, lamentablement, és el que justament no ens mostren en determinades estàncies polítiques.
Em vull quedar amb l’esforç de professionals, de voluntaris, de la immensa majoria de persones que fan les coses bé. I tinc l’esperança que, junts, tots sortirem endavant.