Sant Joan Despí

Antoni Poveda: “Amb l’inici del desconfinament progressiu, l’administració local està en primera línia un cop més”

Especial entrevistas realizadas con motivo de la crisis sanitaria y económica del Coronavirus

Redacción | Sábado 09 de mayo de 2020

L’alcalde de Sant Joan Despí planteja que s'han de replantejar els models de funcionament de les residències geriàtriques per actuar d'una manera més coordinada i efectiva davant crisis sanitàries de la magnitud de la de la Covid-19



Quin és el pla que té per anar recuperant la normalitat a Sant Joan Despí el més aviat possible?

Ara mateix la prioritat municipal continua sent atendre les demandes de la població més vulnerable, gent gran, persones en situació de risc d’exclusió social, famílies beneficiàries de beques menjador... L’Ajuntament ha habilitat, des d’un primer moment, un circuit d’atenció perquè cap persona es quedi desatesa que ens ha permès detectar problemàtiques i aportar solucions tant amb recursos humans com materials. Estem en contacte permanent amb els sectors socials i econòmics de la ciutat plantejant accions i mesures encarades, d’una banda, a la urgència immediata (menjars a domicili, gestió d’ajudes, aportació de material sanitari i de protecció, etc.) i, d’una altra, a les línies d’actuació que hem de seguir quan comenci el desconfinament progressiu plantejat pel Govern central. Un cop més, l’administració local, la més propera a la ciutadania, està en primera línia.

Quina inversió o partida pressupostària extraordinària preveu disposar l’Ajuntament de Sant Joan Despí per recolzar la recuperació i pal·liar així la greu crisi econòmica i social que ha ocasionat la pandèmia del coronavirus?

En un primer moment, i com a mesures econòmiques urgents, l’Ajuntament va suspendre o ajornar els terminis de pagament d’impostos i taxes que afecten tant a la ciutadania com a sectors econòmics. Com comentava abans, després d’aquesta primera fase amb accions de caràcter urgent i immediat, estem avaluant totes les partides municipals per redistribuir-les i prioritzar els recursos. Fins ara, ja hem fet la remodelació d’algunes partides per destinar despeses a la crisi sanitària, sumant uns 380.000 euros. Un cop superem aquesta fase, seguirem en la mateixa línia sempre amb l’objectiu, tal i com ja està demostrant ara, d’ajudar a la ciutadania a recuperar-se.

Com les víctimes de la Covid-19 són els nostres ciutadans més grans, que proposta o política municipal s’està desenvolupant per reforçar el seu benestar davant possibles rebrots?

De moment, i a través del seguiment telefònic que es fa al miler de persones grans que truquem de manera rotatòria cada dia, la prioritat és que es quedin a casa i facilitar-los la resolució de problemàtiques en el seu dia a dia. Això, especialment entre la gent gran que no disposa d’una xarxa familiar propera. Aquest circuit de contacte habilitat des d’un primer moment, ens ha donat moltes eines per conèixer les seves mancances i actuar. Ara, per exemple, un dels seus neguits és la protecció amb mascaretes per quan puguin sortir al carrer, i per això, ja estem treballant en com fer arribar mascaretes que estan confeccionant voluntaris i el taller municipal de costura.

Quina ha de ser des d’ara la política de residències?

Respecte a les polítiques de residències, tot I que és una competènciala Generalitat, des de l’Ajuntament de Sant Joan Despí el que fem és donar tot el suport que podem com ha estat el cas de la residència Sophos, a la qual hem aportat material de protecció, hem col·laborat en la recerca de perfils professionals per cobrir baixes, van demanar, a proposta de la residència, la intervenció de l’UME per fer tasques de desinfecció... Ara hem de fer front a la crisi, reduint els contagis i proposant mesures urgents, però de ben segur que s’han de replantejar models de funcionament -no només en aquest àmbit- per actuar d’una manera coordinada i efectiva davant crisis d’aquestes magnituds.

Com ha funcionat la xarxa de solidaritat a la seva ciutat?

La resposta de la ciutadania, empreses, comerços, col·lectius... ha estat impressionant. Des del minut zero no hem parat de rebre oferiments per ajudar, ajudar en tot: transport de material, repartir medicaments, preparació de menjar, suport emocional, acompanyament...

Pot explicar alguns exemples?

Tenim molts exemples desolidaritat, però ens hem abocat especialment en l’aportació urgent de material per a l’Hospital Moisès Broggi. Després de la crida feta pel centre davant l'escassetat de material, el professorat i participants del taller de costura de l’Escola Municipal d’Art, amb l’ajuda de més d’un centenar de persones voluntàries, han confeccionat 6.600 mascaretes quirúrgiques i bates per a aquest centre sanitari. Ara, han començat també l’elaboració de 5.000 mascaretes més que s’han repartit entre la ciutadania. L’Ajuntament, de fet, ha creat un circuit per recepcionar i donar resposta a aquestes peticions de col·laboració on ja tenim més de 150 persones, empreses, comerços i entitats. Un cop més, la predisposició de la població a col·laborar ha estat exemplar.

En el cas de tenir superàvit, com es planteja destinar-lo un cop flexibilitzin els criteris d’estabilitat pressupostària i la regla de despesa per a augmentar la inversió pública?

L’ajuntament aprofitarà les mesures de flexibilització que es proposin si això ens permet una millora global i recuperació de l’activitat econòmica i social en la ciutat. Ara el que toca es fer front a totes les dificultats sanitàries, econòmiques i socials que ha desencadenat la pandèmia i que són immediates.

Com s’ha organitzat vostè per mantenir les seves responsabilitats durant l’estat d’alarma?

L’Ajuntament de Sant Joan Despí va començar a prendre mesures abans que el Govern central decretés l’estat d’alarma, de manera que ens vam avança alhora de planificar els dispositius per continuar donant els serveis essencials. En quatre dies van ser capaços de funcionar de manera telemàtica en aquells àmbits que ho permetien. Les múltiples eines que ens proporciona la tecnologia per fer reunions on line, per exemple, ens han estat de gran ajuda per poder organitzar-nos. Com la gran majoria de ciutadans i ciutadanes trobo a faltar el dia a dia i la feina més propera, a peu de carrer, però ara és el que ens toca, confinar-nos.

Ha patit vostè la malaltia o alguna persona propera?

Afortunadament, ni les persones més properes ni jo hem patit la malaltia, però en conec a d’altres que sí, i aprofito aquesta oportunitat per enviar una abraçada i molts ànims a totes les persones que han patit l’impacte directe d’aquesta malaltia.