L’alcalde d’Abrera explica que ja s’ha començat a treballar amb el comerç local i amb les terrasses dels bars per tal d’implementar les mesures que recomanes les autoritats sanitàries
Quin és el pla que té per anar recuperant la normalitat a Abrera el més aviat possible en el seu àmbit de gestió?
Des de l’Ajuntament d´Abrera ja estem treballant en les mesures que caldrà aplicar quan s'entri a la fase 1 de la desescalada. Sempre planifiquem amb anterioritat les mesures que s’han d’adoptar perquè algunes d’aquestes mesures comporten uns treballs a la via pública, una actuació d’informació, reunions amb els propietaris dels comerços per explicar com s’han de tractar aquestes noves fases i resoldre els seus dubtes.
L’Ajuntament d’Abrera ja s’ha posat a treballar en aquest sentit?
Sí. L’ajuntament ja està treballant amb el comerç local, amb les terrasses dels nostres bars, per tal d’implementar les mesures que les autoritats sanitàries ens indiquen respecte a l’ocupació que tenen. Estudiem cada terrassa que tenen designada actualment i la seva ocupació i intentem augmentar aquesta terrassa per tal que es puguin instal·lar el màxim de taules possibles, volem establir la normalitat l’abans possible i el personal tècnic s’està posant en contacte i treballant amb marcatge sobre el terreny del què s’ha d’utilitzar i com s’ha d’emprar. Com a mesura econòmica d’impuls l’ajuntament no cobrarà la taxa d’ocupació de la via pública als comerços per tal d’ajudar i impulsar a un sector tan malmès per aquesta crisi sanitària.
Ha funcionat la sortida al carrer en franges horàries?
Sí. Fem una valoració molt positiva de la sortida al carrer en franges horàries per part de totes les veïnes i veïns d’Abrera. En general la recepció ha estat positiva. S’ha detectat a certes hores amb més assistència i d’afluència de la ciutadania al carrer, unes hores punta, en les quals s’ha donat més massificació i ha costat més implantar aquestes distàncies de seguretat. A certs llocs d’Abrera s’ha reforçat la vigilància policial i de Protecció Civil per informar més i millor a la ciutadania de les mesures que s’han de prendre. A mesura que ha avançat la setmana la gent s’havia adaptat millor i amb més consciència a aquesta nova fase.
Com s’ha reforçat l’ajuntament amb la pandèmia?
Des de l'inici de la crisi sanitària, des de l'Ajuntament d'Abrera hem intensificat els nostres serveis. Hem reforçat l'àrea de Serveis Socials, donant prioritat a totes aquelles persones que necessiten suport per cobrir les necessitats més bàsiques. Hem reforçat les tasques realitzades pel departament de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil d'Abrera, ja que aquests moments tan difícils la seguretat és cabdal pel benestar de les nostres veïnes i veïns. També hem intensificat els treballs i hem afegit de nous des de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat, amb un nou servei de desinfecció d'edificis municipals i la via pública, increment de la neteja de contenidors, de la recollida de voluminosos... També des del Departament de Comunicació hem redimensionat i optimitzat els nostres recursos tècnics i humans per reforçar tots els nostres canals d'informació, per tal d'oferir a la ciutadania tota la informació de proximitat. Des de Promoció Econòmica també hem adaptat les tasques per donar suport al comerç en aquesta situació complicada.
Quina inversió o partida pressupostària extraordinària preveu disposar per recolzar la recuperació i pal·liar així la greu crisi econòmica i social que ha ocasionat la pandèmia del coronavirus?
En el proper Ple Municipal farem una modificació del pressupost municipal de més de 200.000 € per tal de disposar dels recursos necessaris per atendre totes i cada una de les urgències i treballs que tindrem.
A més, amb l’objectiu de reduir entre la ciutadania i els comerços del nostre municipi els efectes econòmics de la crisi sanitària ocasionada pel coronavirus, des de l’Ajuntament d’Abrera vam anunciar l’ajornament del pagament d’impostos, taxes i canons municipals i no cobrarem els serveis que no s’han pogut dur a terme.
Com les víctimes de l'Covid-19 són els nostres ciutadans més grans, que proposta o política va a desenvolupar en el seu àmbit per reforçar el seu benestar davant possibles rebrots?
Col·laborem i treballem conjuntament amb el CAP del nostre municipi i l'equip directiu de la residència de gent gran Canigó per la prevenció i contenció del coronavirus. El personal sanitari del CAP visita el centre abrerenc periòdicament per fer seguiment de l'estat de salut de les persones del centre, residents i professionals.
També coordinem amb la residència per a gent gran Canigó d'Abrera la realització de tasques de desinfecció per la prevenció i contenció del coronavirus a l'exterior i a l'interior del centre.
Hem cedit a la residència material de protecció en diverses ocasions, com 500 mascaretes per la prevenció i contenció del coronavirus, un centenar d'equips de protecció homologats i tests ràpids de detecció de la Covid-19, entre d'altra material. Hem facilitat que personal de la residència pugui pernoctar en un hotel d'un municipi .
A més, des de l'Ajuntament i la direcció de la residència hem sumat esforços per demanar a la Generalitat de Catalunya implicació i solucions eficaces per garantir la qualitat de vida dels i les residents del centre abrerenc.
Quina ha de ser la política de residències?
Està clar que s´ha de reforçar el model actual d´acompanyament a la gent gran que viu a casa seva i als i les usuàries tan del centre de dia com de la residència.
Com ha funcionat la xarxa de solidaritat en el seu àmbit?
Des de l'inici de la crisi sanitària, des de l'Ajuntament d'Abrera ens vam organitzar ràpidament i amb la col·laboració de veïnes i veïns del municipi, vam iniciar la xarxa Abrera Solidària, amb voluntaris i voluntàries. Més d'una trentena de persones han col·laborat en la confecció de mascaretes per la prevenció i contenció del coronavirus . I una quinzena de persones més es dediquen, entre una i tres vegades a la setmana, a fer compres, gestions i encàrrecs per a gent gran del municipi, com anar als establiments d'alimentació i les farmàcies, a comprar queviures i medicaments, que després els hi porten a casa.
Ja s'han confeccionat 4.000 mascaretes per l'empresa del Baix Nord, SEAT, i es faran 2.000 més. També s'han cosit 2.000 mascaretes amb la roba cedida per la companyia de Rubí, Robin Hat, i és previst fer-ne 2.000 més. Aquestes mascaretes estan destinades als serveis sanitaris i d'atenció a les persones, prioritzant els col·lectius vulnerables. També es reparteixen en els comerços i en el mercat setmanal en punts informatius. Tambè voluntaris i voluntàries de Protecció Civil han fet entregues domiciliàries .
Pot explicar alguns exemples?
L'empresa abrerenca JP Selecta ens ha ofert el seu suport en aquesta iniciativa solidària i ha posat a la nostra disposició dues màquines amb tot el material necessari per esterilitzar, desinfectar i envasar les mascaretes de roba que els i les cosidores voluntàries estan realitzant.
L'empresa SEAT ha cedit a l'Ajuntament d'Abrera tres vehicles, que hem destinat a Serveis Essencials: l'atenció domiciliaria que realitzen les treballadores del nostre Departament d’Acció Social, als voluntaris i voluntàries de l' Abrera Solidària per ajudar a totes les persones que ho necessitin, així com a la distribució i recollida de mascaretes, i a l’atenció domiciliaria que realitzen els sanitaris del CAP d’Abrera. Per a la cessió dels vehicles, des de l'Ajuntament vam signar un conveni amb Respiro S.L.U., amb oficines a L'Hospitalet de Llobregat. SEAT també ens ha cedit material per a l'elaboració de mascaretes i ha fabricat respiradors. Un equip d'enginyers d'una altra empresa abrerenca, DOGA, ha desenvolupat amb els Serveis de Pneumologia i Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge un nou model de respirador (Aire) per fer front a la pandèmia de la Covid-19.
A totes aquestes col·laboracions, sumem la bona predisposició dels veïns a donar suport a les persones del seu entorn més proper que necessiten ajuda, perquè a Abrera gaudim d'un bon veïnatge. A totes i tots moltes gràcies!
En el cas de tenir superàvit, com es planteja destinar-lo un cop flexibilitzin els criteris d'estabilitat pressupostària i la regla de despesa per a augmentar la inversió pública?
La normativa ha de permetre que els municipis que tenim romanent de tresoreria, que tenim estalvis, els podem destinar directament per ajudar a les famílies més vulnerables, a impulsar la nostra economia i comerç i generar ocupació, estem decidits a destinar els recursos de forma sostenible i perquè això sigui efectiu, la normativa hauria de ser mes flexible i permetre destinar els nos tres estalvis a la ciutadania.