L’any 2015, tots els estats membres de les Nacions Unides van aprovar 17 objectius com a part de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, en la que s’estableix un pla d’acció per assolir els objectius en 15 anys.
L’Agenda 2030 és una agenda integral i multidimensional —referida a les tres dimensions del desenvolupament sostenible (l’econòmica, la social i l’ambiental)— i d’aplicació universal, i es desplega mitjançant un sistema de 17 objectius de desenvolupament sostenible, a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles. Cada ODS inclou diferents fites (en total 169) que contribueixen al compliment de l’objectiu.
En aquesta trajectòria s’ha anat fent camí, però és aquest any 2020 que s’ha considerat clau com inici d’una dècada per assolir els objectius al per 2030.
La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) s’ha compromès amb els ODS a través del Pla Impulsor del Compromís Social de la UPC. A la UPC a més aquest curs fem 50 anys i volem que els propers 10 anys sigui tan reconeguda pel seu compromís social com ho és avui per la qualitat acadèmica. Per fer-ho volem implicar a tota la comunitat i el seu entorn, potenciant el sentit de pertinença i el sentit públic de la universitat.
Les dues Escoles ubicades al Campus del Baix Llobregat de la UPC a Castelldefels, l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (EEABB), antiga Escola Superior d’Agricultura (ESAB) i l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) s’han vinculat segons la seva activitat i àmbits d’expertesa amb alguns dels objectius amb els que hi tenen més activitat.
En el cas de l’EEABB:
-ODS 2: Fam 0 www.un.org/sustainabledevelopment/es/hunger
-ODS 15: Vida d’ecosistemes terrestres www.un.org/sustainabledevelopment/es/biodiversity
En relació a l’objectiu número 2, es remarca el fet que el mercat majorista d’aliments frescos Mercabarna i la UPC, a través de l’EEABB, han creat una càtedra universitària dedicada a estudiar com prevenir i reduir el malbaratament alimentari en les baules de la producció i la distribució majorista i detallista de la cadena alimentària.
La càtedra, que rebrà el nom de Càtedra UPC-Mercabarna per la lluita contra el malbaratament alimentari, tindrà un pressupost de 30.000 euros anuals i una durada de 3 anys prorrogables.
En opinió de la directora de l’EEABB, Anna Gras, “haver estat seleccionats com a universitat suposa un reconeixement a les col·laboracions que hem tingut en els darrers anys tant en recerca com en formació, així com en la proposta de treball interessant i engrescadora per lluitar contra el malbaratament alimentari. L’Escola juntament amb el Centre de Recerca en Economia Agroalimentària (CREDA) desitgem que la creació de la Càtedra suposi un pas ferm en l’estudi del malbaratament i una oportunitat per aportar solucions que facin de la cadena alimentaria un sistema més sostenible, contribuint en la reducció d’emissions i potenciar la responsabilitat social”.
Per l’ODS 15 el professor i investigador Xavier Sorribas, va impartir la xerrada “Protegir les plantes, protegir la vida”, també en el marc de la Setmana de la Ciència.
Per la seva banda, l’EETAC es vincula inicialment amb els objectius:
-ODS 5: Igualtat de gènere www.un.org/sustainabledevelopment/es/gender-equality
-ODS 7: Energia neta i assequible www.un.org/sustainabledevelopment/es/energy
-ODS 9: Indústria, innovació i infraestructures www.un.org/sustainabledevelopment/es/infrastructure
-ODS 12 i 13: Consum i producció responsables i acció climàtica www.un.org/sustainabledevelopment/es/sustainable-consumption-production www.un.org/sustainabledevelopment/es/climate-change-2
En aquest marc de referència s’han organitzat quatre activitats en els àmbits d’expertesa de l’Escola, en streaming:
-Taula rodona Aviació 2030. “El sector ante los retos de futuro y una urgente transformación”. Com veuen les persones expertes l’horitzó 2030? Estem preparats per als reptes de futur? Quines transformacions urgents s’han de dur a terme? Utopia o realitat?.
-Xerrada “Mobilitat, geolocalització i COVID19” a càrrec del professor i investigador Enric Álvarez, que analitza la part de risc de contagis, mobilitat i estructura de l’evolució de la COVID19 .
-Acte d’inauguració de la primera jornada del Cicle de conferències Woman4Space, organitzat amb l’objectiu de donar visibilitat a dones destacades del sector de l’espai.
-Concurs internacional de radioaficionats organitzat conjuntament amb la Unió de Radioaficionats Espanyols i serà possible que les estacions de radioaficionat de qualsevol país del món puguin contactar amb les nostres.
Una de les accions d’aquest Pla Impulsor del compromís social és fer més visible el retorn de l’activitat de recerca i transferència de tecnologia a la societat, motiu pel qual s’ha activat la indexació de l’activitat acadèmica en relació als ODS. Amb aquesta iniciativa es permetrà fer visible el retorn de l’activitat acadèmica a la societat i de la UPC en conjunt. Més endavant, aquestes dades també es faran públiques, a través del portal FUTUR, el Portal de la Producció Científica dels Investigadors de la UPC.
Al llarg d’aquest quadrimestre s’han començat a oferir cursos sobre els ODS als diferents Campus de la UPC, organitzats pel Gabinet Innovació i Comunitat UPC, i que compten amb el suport de les dues escoles, l’espai Emprèn, i la Biblioteca del Campus.
Més enllà de la docència, recerca i transferència de la tecnologia, la Universitat vol desenvolupar projectes que ajudin a la millora de les condicions de vida de les persones. Aquesta és una gran oportunitat per fer-ho possible. III