Opinió

Declarem el Prat ciutat feminista, per compromís i necessitat

Anna Martín Cuello | Viernes 04 de diciembre de 2020
Ara fa un any, el 2 de desembre del 2019, i només una setmana després de commemorar el 25N, Dia Internacional Contra les Violències Masclistes, la nostra ciutat va quedar colpida pel feminicidi d’una veïna del Prat. Centenars de persones, entitats i les institucions vàrem sortir al carrer per omplir la Plaça de la Vila i mostrar el nostre màxim rebuig.

Encara la tenim a la nostra memòria, i la recordem amb estima però també amb indignació. És injust que ella i tota la resta de dones assassinades fins al dia d’avui ja no tinguin veu i ja no hi siguin entre nosaltres. Per això, i com altres ciutats del Baix Llobregat, al ple de novembre vam ratificar el nostre compromís històric de lluita contra les violències masclistes declarant El Prat Ciutat Feminista.

Els feminicidis són l’expressió més cruenta de les violències masclistes de la nostra societat, perquè les físiques no són les úniques agressions que vivim les dones al llarg de la nostra vida: els assetjaments sexuals, el control econòmic i social, les violacions, la publicitat sexista, la violència institucional, els mites de les relacions i l’amor romàntic o les discriminacions en l’àmbit laboral. Totes són violències.

La recent macroenquesta del Ministeri d’Igualtat, “Violencia contra la Mujeres 2019”, mostra unes xifres que esgarrifen: més de la meitat (57,3%) de les dones majors de 16 anys a Espanya ha patit violència algun cop a la vida. De fet, les violències masclistes no entenen de fronteres, de grups socials ni de religions: són una xacra global que implica una greu vulneració dels Drets Humans de les dones, les joves i les nenes de tot món.

Per tot, celebrem que el “Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere” de 2017 s’hagi ampliat i reforçat gràcies a la feina de les nostres companyes feministes de Catalunya en Comú al Congrés, i que ha permès dotar als Ajuntaments dels recursos suficients per desenvolupar polítiques per a l’abordatge de les violències i l’acompanyament a les víctimes.

La lluita contra les violències masclistes afecta a tota la ciutadania i hem de treballar juntes per construir una ciutat lliure on la cura, el respecte i la igualtat siguin els pilars per a la nostra convivència. III