L’Eixample Sud, que es ve desenvolupant des de fa uns anys, era la peça clau que faltava per completar la nostra ciutat. El barri defineix el límit cap al sud, tot completant-lo i fent conviure amb harmonia el nucli urbà, l’industrial i les grans infraestructures amb el Parc Agrari i els Espais Naturals del Delta.
Els terrenys privats que ocupa són urbanitzables des de fa 45 anys. El repte de l’Ajuntament ha estat governar la seva urbanització i vetllar perquè fos el més harmoniosa possible. Per garantir-ho vàrem aprofitar una figura especialment progressista, la de l’ARE, per projectar-hi un barri amb un 50% d’habitatge protegit. S’hi farà el primer edifici de cohabitatge del Prat impulsat per la COV i l’Ajuntament està promovent 300 habitatges públics de lloguer assequible. A més s’hi farà una escola, un institut, una nova residència per a la gent gran i es preservarà el patrimoni, amb la recuperació de la masia de Can Xicomèdia.
Vivim temps de fake news. Hi ha veus que insisteixen en comparar aquest barri amb altres planejaments previstos al Baix Llobregat i afirmen que afecta els Espais Naturals del Delta o el Parc Agrari.
És fals. La nostra defensa del territori és ben coneguda per la ciutadania. No només perquè sempre hem rebutjat i rebutgem tots aquells projectes que amenacen els nostres espais naturals i agrícoles, com va ser d’Eurovegas o com és ara la intenció d’Aena de destruir La Ricarda, per ampliar la tercera pista de l’Aeroport.
Perquè, quan altres ciutats es desenvolupaven mitjançant l’especulació, al Prat vetllàvem per projectar una ciutat compacta, dotada de serveis públics de qualitat i sobretot, connectada amb els entorn natural amb respecte i sostenibilitat.
Aquest és el fet diferencial del Prat i de l’ARE Sud, on la defensa del territori i la qualitat de vida de la ciutadania s’entrellacen per seguir fent del Prat, el nostre lloc. III