El programa de llançament de reptes té com a objectiu desenvolupar idees i solucions innovadores a desafiaments reals del mercat, identificats per les empreses, aprofitant les capacitats i el talent de la comunitat UPC. En el cas del llançament de reptes a estudiants, les empreses plantegen problemàtiques, de manera força genèrica, perquè siguin treballades per grups d’estudiants mentoritzats per les pròpies empreses i guiats per el professorat, en el marc d’assignatures de projectes, a diferents escoles de la UPC.
Els hubs d’innovació
És una activitat que es promou des del Servei de Gestió de la Innovació de la UPC, en col·laboració amb empreses que formen part de l’estratègia UPC Innovation Ecosystem i els seus hubs d’innovació.
Els hubs d’innovació són el marc conceptual que engloba l’aliança entre la Universitat i les empreses per tal de, conjuntament, articular totes aquelles activitats en pro de la generació d’innovació incremental i disruptiva per l’empresa, tals com el propi programa de llançament de reptes, la organització de hackathons, l’scouting de tecnologies,...
Mitjançant la fórmula de hubs d’innovació amb la UPC, les empreses poden dissenyar el seu itinerari d’innovació oberta, aprofitant les capacitats de talent, coneixement, tecnologia i innovació existents en el UPC Innovation Ecosystem.
Empreses d’àmbits diversos
A dia d’avui, la tecnologia està present en companyies de qualsevol àmbit, és per això que en els hubs d’innovació hi són presents tant empreses del sector tecnològic, com també provinents de sectors més tradicionals, essent aquestes darreres les que potser destaquen per tenir encara més la necessitat de connectar amb la innovació per als seus processos de transformació digital.
Una fórmula que funciona |
En les assignatures de projectes, on es treballa l’aprenentatge basat en reptes, els estudiants desenvolupen al llarg d’un quadrimestre un projecte d’enginyeria que requereix treballar en equip de forma multi-disciplinar de forma innovadora i creativa. Rebent mentoria per part de les empreses i guiats per els professors de l’assignatura, obtenen experiència en tot el procés, des de la generació de la idea fins a la presentació final davant de les empreses. Les empreses, en base a les solucions obtingudes, escullen quines poder ser del seu interès i, si és el cas, podran plantejar-se com, on i de quina manera poden ser evolucionades amb diferents vies de vinculació amb els estudiants com els convenis de cooperació educativa per a treballs finals de grau i/o màster, contractes de pràctiques, etc. La UPC també posa a disposició de la seva comunitat un programa de suport a l’emprenedoria, Emprèn UPC, amb serveis, activitats i espais de treball per aquells que desitgin validar les seves idees de negoci. Més informació a https://www.upc.edu/innovacio. |