Coneixement

La UPC impulsa un programa de reptes a estudiants del Campus del Baix Llobregat

Per Laia Iglesias Galcerán, Servei de Gestió de la Innovació-Emprèn UPC, Universitat Politècnica de Catalunya

Sábado 02 de octubre de 2021
El curs 2021-22 s’ha iniciat amb una nova edició del programa de llançament de reptes a les dues escoles del Campus del Baix Llobregat: l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), així com l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (EEABB).

El programa de llançament de reptes té com a objectiu desenvolupar idees i solucions innovadores a desafiaments reals del mercat, identificats per les empreses, aprofitant les capacitats i el talent de la comunitat UPC. En el cas del llançament de reptes a estudiants, les empreses plantegen problemàtiques, de manera força genèrica, perquè siguin treballades per grups d’estudiants mentoritzats per les pròpies empreses i guiats per el professorat, en el marc d’assignatures de projectes, a diferents escoles de la UPC.

Els hubs d’innovació
És una activitat que es promou des del Servei de Gestió de la Innovació de la UPC, en col·laboració amb empreses que formen part de l’estratègia UPC Innovation Ecosystem i els seus hubs d’innovació.

Els hubs d’innovació són el marc conceptual que engloba l’aliança entre la Universitat i les empreses per tal de, conjuntament, articular totes aquelles activitats en pro de la generació d’innovació incremental i disruptiva per l’empresa, tals com el propi programa de llançament de reptes, la organització de hackathons, l’scouting de tecnologies,...

Mitjançant la fórmula de hubs d’innovació amb la UPC, les empreses poden dissenyar el seu itinerari d’innovació oberta, aprofitant les capacitats de talent, coneixement, tecnologia i innovació existents en el UPC Innovation Ecosystem.

Empreses d’àmbits diversos
A dia d’avui, la tecnologia està present en companyies de qualsevol àmbit, és per això que en els hubs d’innovació hi són presents tant empreses del sector tecnològic, com també provinents de sectors més tradicionals, essent aquestes darreres les que potser destaquen per tenir encara més la necessitat de connectar amb la innovació per als seus processos de transformació digital.

  • Les empreses que participen en aquest quadrimestre de tardor al Campus del Baix Llobregat són:
  • Aptus Plant Tech (nutrients vegetals i bio-estimulants d’alta qualitat)
  • Biobizz (producció i exportació de nutrients i sostrats 100% orgànics)
  • Bioline AgroSciences (innovadors en gestió integrada de cultius)
  • Damm (grup cerveser)
  • Innomads (hub del sector immobiliari)
  • Valenveras (investigació i desenvolupament del cultiu de cànem industrial)
Alguns exemples de reptes que seran llançats als estudiants estan relacionats amb la cerca de nous models de negoci basats en la sostenibilitat i l’economia circular, la definició de nous envasos biodegradables, o bé l’ús de drons per a la determinació de paràmetres del cultiu.

Un programa win-win, on tothom guanya
Per a les empreses, participar en el programa de llançament de reptes té beneficis com:
  • Posicionament de les empreses com empreses innovadores, aconseguint més visibilitat davant la comunitat UPC
  • Interacció directe amb el talent tecnològic en matèria de generació d’innovació oberta
  • Obtenció de llavors d’innovació i solucions innovadores als reptes proposats
A la vegada proporciona valor per a la Universitat, com:
  • Posicionament, diferenciació i una potent avantatja competitiva per a la UPC
  • Alineació del talent UPC amb l’entorn productiu
  • Maximitza les sinèrgies entre els diferents actors del UPC Innovation Ecosystem
  • Disminució del gap entre el món acadèmic i el món corporatiu
Per als estudiants, participar en el programa de llançament de reptes té beneficis com:
  • El foment de la pròpia iniciativa i capacitat emprenedora
  • La participació en processos d’innovació oberta, entrant en contacte amb el món empresarial
  • La motivació pel fet de donar solucions a reptes reals i exploració de les seves habilitats creatives
  • L’experiència de treball en grup per idear, conceptualitzar (fins i tot prototipar) i presentar un projecte
Una fórmula que funciona

En les assignatures de projectes, on es treballa l’aprenentatge basat en reptes, els estudiants desenvolupen al llarg d’un quadrimestre un projecte d’enginyeria que requereix treballar en equip de forma multi-disciplinar de forma innovadora i creativa. Rebent mentoria per part de les empreses i guiats per els professors de l’assignatura, obtenen experiència en tot el procés, des de la generació de la idea fins a la presentació final davant de les empreses.

Les empreses, en base a les solucions obtingudes, escullen quines poder ser del seu interès i, si és el cas, podran plantejar-se com, on i de quina manera poden ser evolucionades amb diferents vies de vinculació amb els estudiants com els convenis de cooperació educativa per a treballs finals de grau i/o màster, contractes de pràctiques, etc.

La UPC també posa a disposició de la seva comunitat un programa de suport a l’emprenedoria, Emprèn UPC, amb serveis, activitats i espais de treball per aquells que desitgin validar les seves idees de negoci. Més informació a https://www.upc.edu/innovacio.